В търсене на смисъл и надежда с "Кучешки живот“ | webcafe.bg
Petcafe

В търсене на смисъл и надежда с "Кучешки живот“

Цветелина ВътеваЦветелина Вътева
08.02.2017, 12:14 (обновена 09.02.2017, 09:47)
кучешки живот

Снимка: © Colibri

Хората, които имат отношение към кучетата, си задават един фундаментален въпрос: защо кучетата живеят толкова кратко. Защо е допусната тази вселенска несправедливост да се привържеш към едно животно с не по-малко отдаденост, отколкото това се случва към любим човек, и то да живее 5, 6, 7 или 10 пъти по-малко от теб.

Като всички други философски въпроси, и този търси своя отговор в литературата и киното, които нееднократно са представяли връзката между човека и кучето, която може да засенчи със своята сила и трогателност много връзки между човек и човек.

Книгата "Кучешки живот" на У. Брус Камерън от изд. Colibri също изследва отношенията куче-човек, но благодарение на интересния подход на автора да проследи преражданията на кучето-главен герой, тя ни дава нещо ново в представата ни за тези животни и смисъла на тяхното присъствие в живота ни.

Повествованието в романа, наречен от автора му „роман за хората", се води от първо лице, като разказвачът е едно куче, но това по никакъв начин не прави книгата детска или наивна, а напротив.

Камерън прекарва много време в проучвания на кучешката психика и поведение и изгражда един приятен и смислен разказ, който блика от свеж хумор и поставя в центъра си философското търсене за целта и значението на един живот - било то кучешки или човешки.

Кучето Бейли се ражда като непородисто кутре и изживява своя първи живот в двора на запалена кучкарка, която събира бездомни животни. След пристигането на питбул, който е спасен от стопанина си, ползвал го за кучешки боеве със залагания, Бейли (тогава все още носещ името Тоби) бива осакатен и впоследствие - евтаназиран.

Това е първият момент от книгата, който предразполага към обилно леене на сълзи, но читателят няма много време за отдаване на скръбта, тъй като следващата глава отново започва с раждането на същото кутре - този път голдън ретривър в развъдник.

Така започва и голямото приключение в живота на Бейли, който намира "своето момче" - онази голяма, чиста, безкористна обич, за която хората копнеем, но често не я срещаме.

Порастването на едно дете е погледнато през очите на ретривъра, който става свидетел на всички кризи, през които минава семейството, на първата любов, на първия секс, на прекрачването на границата между детството и зрелостта.

Вторият момент в книгата, който ни стиска за гърлото, е смъртта на Бейли, която този път се случва от старост. Което не я прави по-малко тъжна, но както се случва и в живота, читателят си дава сметка, че всеки живот има своя естествен край, но ако той идва след едно пълноценно съществуване, след живот, изпълнен със смисъл и любов - скръбта вероятно може да се преодолее с една идея по-лесно...

Освен това, всеки край е начало.

Което става ясно в следващата част на книгата, която ни вкарва в козината и ума на немската овчарка Ели - следващото превъплъщение на нашето куче-разказвач.

Ежедневието на полицейското куче ни дава призмата, през която да видим ясно как един мъж се бори да преодолее скръбта по загубената си съпруга, как една жена извоюва мястото си в професията и какво се случва в живота й. След което стигаме до третата смърт, когато тъгата е приятно затъпена от перспективата, че ни чака ново начало.

Следват нови разкази за нови хора (и някои стари), видени през зениците на куче с такова сърце, каквото хората не притежаваме.

Което вероятно е и причината да се привързваме към кучетата с такава неистовост и да се гмурваме в една любов, чийто край винаги се случва само и единствено поради смърт.

Въпреки че сме съвсем наясно, че човек никога не излиза сух от голямата любов. И въпреки че малкият принц на Екзюпери ни е научил, че "оставиш ли се да те опитомят, има опасност да поплачеш...".

Книгата на У. Брус Камерън е екранизирана от режисьора Ласе Халстрьом.

„Кучешки живот" в момента върви по кината с гласа на Брадли Купър и всички нишки на надежда, тъга, радост и търсене на отговори, които са оплетени в един очарователен възел на живота в книгата.

Препоръчваме ви и двете.

 

Oще: colibri  да имаш куче  домашен любимец  домашни любимци  издателство колибри  колибри  куче  кучета  кучешки живот  кучкари  литература  най-добър приятел на човека  ревю на кучешки живот  роман 


Още от PET CAFE

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.