Webcafe

Не си ти, ако не си хапнал патица по пекински

5347688Антония Антонова
21.10.2016, 13:24 (обновена 03.11.2016, 13:44)
Димитър Петровски

Снимка: © Ники Петкова

Димитър Петровски е миксолог, обучител на млади таланти зад бара или по-просто казано - барман. От добрите. Работи в SASA, приготвя изумителни азиатски коктейли и обича патица по пекински.

Mалини с боровинкова водка, малко джиджифилов сироп, джиджифилова бира и много лед, поднесени в кутия за китайска храна.

Стотици пъти съм минавала покрай опашката на коня, но точно в този късен октомврийски следобед за първи път влязох в SASA. Мястото за азиатско преживяване в София.

Коктейлът в ръката ми се казва "Зумбери", а негов автор е Димитър Петровски. Миксолог, обучител на млади таланти зад бара или по-просто казано - барман. От добрите.

"Моята задача е да пресъздавам атмосфера, когато представям и поднасям една напитка. Ако правиш азиатски коктейл, трябва да допринесеш с нещо в неговата визия, не само вкусът е важен, а цялостното възприятие.

Занимавам се с тази професия от 1996 година, веднага след като завърших училище, започнах. Привилегията на бармана е да бъде в пряк контакт с хората. Това прави нашата професия благородна, желана и хубава.

Това е нещото, което харесвам, продължавам да работя и надявам се ще го правя цял живот.

Самите барове и заведения са места за общуване, социални хранилища. За мен е важно да разбирам от хора, за да разбирам и техните вкусове и от какво се вълнуват."

Димитър е завършил социални дейности и твърди, че това е от особена полза в работата му. Изучавал е психология, философия, анатомия, право, всичко, което е свързано с опознаването на хомосапиенс.

"Случвало се е да има хора, които изповядват себе си, идват в критичен момент. Барът е отдушник. Обичам да го наричам чистилище.

Всекидневната работа зад бара е преживяване. Поради смисъла на това общуване. Имаме връзка с нашите клиенти, ние сме важни за тях, аз от това изхождам в своята работа."

Димитър е убеден, че в SASA правят най-добрата патица по пекински в Европа. Не разбира от готвене, но я е опитвал и може да се подпише под това си твърдение.

Обяснява как приготвянето й си е направо лабораторна дейност, нещо което се върши страшно прецизно и по точна методология.

В заведението са работили едни от най-добрите шеф-готвачи от световно доказани ресторанти и са предали своите техники, вкусове, подправки и рецепти, които после са развити и приспособени за европейския и в частност - българския вкус.

"Ако трябва да направя коктейл за патица по пекински, бих се съсредоточил върху нещо не толкова сложно, може би някаква интерпретация на класическия Old Fashioned коктейл.

С това, което създадохме през април 2015-а, когато беше отворен ресторант SASA, искахме да донесем азиатското преживяване в София на едно централно място, каквото е това.

Започнахме с копи-пейст на чисто азиатски рецепти, но видяхме, че трябва да са пречупени през европейското, за да бъдат достъпни за нашите клиенти. Това е един процес на нескончаем труд.

Насочени сме към всички. Всичко е ценообразувано така, че да бъдем ресторант за масовия посетител. Достъпно е."

Докато приготвя моето "Зумбери", го разпитвам какъв алкохол обича да консумира и колко често. Отговорът е всеки ден, което е нещо съвсем нормално за човек с неговата професия. А навярно и за българин.

Димитър набляга на виното. Но и ракия обича, и също като мен смята, че е хубаво да не я подценяваме толкова.
Какво друго би ми препоръчал като коктейл? Ами...

"Жасминовата спайси маргарита е добра интерпретация на класическата маргарита, жасминът се харесва. Малко пикантност, която веднага дава азиатският привкус... Би се вързала перфектно с едни манго скариди..."

И така, от дума на дума, все повече усещам, че вече е време да спрем просто да говорим за храна. Нелепо е. Нека дойде вечерята.

Oще: lifecafe  sasa  азиатска кухния  азиатски коктейли  азия  бар  барман  димитър петровски  зумбери  опашката на коня  патица по пекински  ресторант 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.