VenZy - оня с усмивката и шестото чувство | webcafe.bg
Webcafe

VenZy - оня с усмивката и шестото чувство

кристина димитроваКристина Димитрова
21.06.2017, 15:10 (обновена 28.06.2017, 17:13)
Вензи

Снимка: © Мирослава Дермеджиева,Webcafe.bg

VenZy е чувствителен като всеки артист и смята, че музиката е едно от изкуствата, за което ти трябва най-фина душевност

Гардероб: магазин Collective, Paradise Center

Ако мислите, че Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългото Чорапче е най-дългото име, което сте чували, пробвайте това:

Венцислав Милър Алори Принс Роланд

За разлика от Пипи, чийто баща е Крал на остров, неговият татко е Принс от Нигерия. А майка му - Весела - ако съдим по усмивката на сина й, съвсем в рамките на логичното. Защото в редките случаи, когато се налага да описваме VenZy, вариантът е един: Аааа, да! Оня с усмивката и шестото чувство.

А обяснението му за това как поддържа 24-каратовата като за реклама усмивка всъщност не е толкова повърхностно като въпроса ми, който получава сериозен отговор.

"По-скоро усмивката идва от много моменти, когато не ти е до усмивка. И когато се научиш точно в такива случаи да я показваш, да е искрена, да си я закачаш, както си закачаш папийонка - тогава тя става любимият ти навик. Положителната нагласа и начин на мислене трябва да се тренират всеки ден. Опитваш се да виждаш добро във всяко лошо нещо. Когато го постигнеш, просто вече знаеш, че всичко е преходно и че най-тегавото преминава. Представи си, че тегавото е дошло и ще остане дълго време, след което неминуемо ще си тръгне. От теб зависи дали да минеш през този момент с усмивка или с тревоги".

След като разкрихме тайната на VenZy, вече е време да повдигнем завесата и на неговото съществуване у нас.

Той е бас баритон, обича супи, майстор е на Гаспачо-Буламачо, както го е кръстил сам. От октомври живее с питбула си Дре, може да чисти, готви и най-вече да пее. Подчертаваме многократно, че не е рапър, а певец.

"По-лесно се възприема мъж рапър, отколкото мъж певец. Аз съм второто, при това с широк диапазон октави. Пея откакто се помня, това не ме натоварва, моят отдушник е!"

Първи стъпки Венцислав Роланд прави още в детската градина, където трябва да изпълни детска песен. Настава гробна тишина в салона, защото губи ума и дума и отказва да пее.

"Има и по-фрапираща случка, която  бележи детството ми в пеенето. Излизам като солист на училищната вокална група на Коледен концерт. Тръгвам да запявам и текст в главата ми нямаше. Не помнех и дума. Секундите ми се струваха часове. Тогава беквокалистът зад мен захвана песента оттам, откъдето трябваше да започна аз, и всичко стана ок, но в началото стоях безмълвен."

Спомените му от въпросното 144-то СОУ "Народни будители" бележат биографията на VenZy с безброй емоционални спомени - и хубави, и лоши. Връзката му с училището идва от момента, в който е роден.

"Радвам се, че с училището ми сме набори, защото е създадено на моята рождена дата. Смятам, че то е мястото, където моделирах моя характер и сега си стареем заедно с него".

Пак в това училище Венцислав прави първите си последователни стъпки в пеенето и свиренето на пиано. Майка му няма възможност да му купи инструмент и той е принуден да се съобразява с часовете и другите деца, за да се упражнява  в училището.

"Напук на материални несгоди и това, че не успях да развия така както искам някакъв музикален инструмент, успях да развия гласа си, който е най-хубавият инструмент за мен. Харесвам да използвам целия му капацитет, напук на тренда в музиката в момента, който не изисква владеене на повече от 4-5 тона".

Следва голяма пауза до 2013 година, в която VenZy не пее. Защото гласът му мутира, а напрягането би довело до възли на гласните струни.

След кратката пауза обаче, заваляват награди.

На 30 януари 2014 година VenZy е номиниран и печели награда за дебют на „Български музикални награди за 2013" на BОX TV с песента си „Под открито небе".

С песента си „Щом ти си до мен", печели и Наградата на БГ Радио за дебют на 2014 г. И тази година VenZy бе номиниран, което е своеобразна победа.

"Всъщност, когато казвам, че съм сбъднал детската ми мечта, осъзнавам, че не съм си и представял друг живот, далеч от музиката. Има хора, които на петия или десетия ден се изморяват да пеят. Аз мога да го правя непрекъснато, защото сцената ме зарежда. Важно е да обичаш това, което работиш".

И макар по думите на Венцислав, животът му да изглежда песен в буквалния смисъл, оказва се, че и в него има тъмни моменти. Когато отново музиката е била спасението.

"Когато се чувствах неприет като малък, музиката ми помагаше. Поне знам - мога да пея и никой не може да ми отнеме това.  Имаше една зелена поляна, извън квартала ми. Там нямаше никого. Там пеех любимите си песни и сега продължавам да ходя там с кучето си Дре".

Най-тежките моменти на VenZy са в училище. Баща му Принс се разделя с майка му и заминава за САЩ. След време двамата все пак установяват контакт.

"Ако трябва да съм честен, никога няма да е тази близост, която аз съм си представял, че мога да имам като син с баща си. Страдах много като дете за това, сега не е толкова трудно да говоря. Отново извличам позитивното  -  виждам какво бих се постарал да не правя с моите деца -  нещата, които мен са ме наранявали навремето или са създали някакъв вид комплекси. Защото когато си с един родител имаш комплекси", споделя VenZy.

Усмихва се почти веднага и бързо сменя темата. Казва, че майка му Весела е същински супермен. Че носи цялата земя на раменете си. Запознава го с вдъхновителите му почти във всички музикални жанрове - за балканската музика начело с Горан Брегович, за Deep Purple, Scorpions и Роби Уилямс.

"И първия рап ми го пусна тя. Беше записала от радиото "California Love" на 2PAC и "Gangsta's Paradise" на Coolio.

И макар разговорът с VenZy да се движи леко, нещата загрубяват, когато намесваме Моцарт, Бах и Брамс. Някъде в този момент намираме първото доказателство, че VenZy е далеч от популярната повърхностност - опростени мелодии и още по-прости текстове. Момчето чете и то не какво да е, а история на музиката.

"Моцарт е огромен гений, Бах - гениален композитор, за когото смятам, че религията и вярата са му помогнали да се бори с трудностите. Не мога да не спомена Брамс - един от последните класици, чиито похвати водят музиката към по-модерното звучене".

Съвсем логично, на фона на всички бумаги с история на изкуството и музиката, с които се е зарил VenZy, можем да заключим, че пороци почти му липсват. Със сигурност не е рапър в пълния смисъл на думата.  Не пие, не пуши, не иска да излиза всяка вечер с различна жена и да - вече иска деца. Един от основните му недостатъци обаче ми разкрива по заобиколния път.

"Представи си как сега си говорим, но аз съм оставил яйца да се пържат. Нашият разговор тече, а стаята се пълни с дим... Защото съм много разсеян. И човек трябва да е много търпелив с мен... Защото съвсем евъзможно да съм запалил къщата, защото съм мислел за друго, защото съм забравил яйцата на котлона и те горят...".

Със сигурност дори и да заформи домашен пожар, Венцислав Роланд се оказва доста изобретателен и крайно романтичен, за "тази, която си заслужава".

Как иначе си обяснявате това, че вместо серенада, е направил истинска любовна инсталация за една девойка.

"Взех един  огромен кадастрон, 30 червени листа, от които изрязох 500 червени сърчица и от всички тези сърчица изписах името й и посланието. Намерих супер трудно някакви цветя със същото червено от цвета на сърчицата, сложих ги в двата края на фунията кадастрон, за да не се навива на руло, опнах го на един кантон и се скрих зад него. След това й звъннах и сякаш безкрайно я убеждавах да излезе на терасата. А после тя се закани да ме убие".

Съвсем очаквано VenZy е чувствителен като всеки артист и смята, че музиката е едно от изкуствата, за което ти трябва най-фина душевност.

"Защото с душите боравиш чрез своята собствена  - те не могат да се пипнат, видят или държат в ръка. Музиката идва и си отива, казваше една учителка".

Казва, че не позволява дори собствените му чувства да замъгляват съзнанието му, когато трябва да работи.

Дори когато му откраднали цял куплет от песен и я записали в чалга вариант. И когато в професионален план разни хора му обещавали повече, а накрая оставал излъган.

"В бизнеса се сблъскваш с фалша, с маските, защото на някои хора им е по-лесно да те излъжат, отколкото да обсъдят истината". Особено, когато става дума за голямата сцена. За която мечтае и Венцислав, но не на всяка цена.

"Вече знам, че разликата е просто в мащаба - до колко хора ще стигнеш и ще получиш повече пари в сметката си. Но напрежението е същото. Бих се радвал да имам песни, които да достигнат до много, много хора. Имам шесто чувство, че това ще се случи".

Обратно на всички популярни личности, Венцислав няма проблем със споделянето и се държи естествено. Макар да не залива пазара с песен всеки ден и да подбира всяка за дебютен албум, често феновете му махат все едно са си пили бирата с него до вчера. Разликата между него и повечето звезди у нас е, че това внимание не му пречи. "Когато се кача на сцената, не искам да съм друг, не хабя енергия да бъда различни хора".

Успехът на песента "Шесто чувство" е истинска изненада за VenZy, особено след като осъзнава, че вече е достояние на над 2 милиона души от цял свят. Това го прави още по-активен с феновете си в социалните мрежи, с които споделя всичко хубаво, което се случва в деня му.

"Снимам изгреви и ги споделям, за да ги видят познатите ми. Знам, че ще им хареса. Би ги заредило. Някой път пея пред камерата, правя слефита и споделям разочарования, но се старя да има поука, послание с положителна нотка".

Но изгревите и залезите напоследък VenZy гледа от хотелската стая като Бионсе. "Тя казва, че е обиколила целия свят, но го е видяла само през прозореца".

Затова и плановете за това лято включват почивка. И много забавление, макар да не е редови купонджия. "Лесен съм за забавление. Странно е, но успявам да уловя всякакъв вид хумор. Казват ми "Брат, караш ме да се чувствам забавен, а по принцип не съм".

И още малко:

БЛИЦ:

- Мечтаеш за...?

- Един плаж в Гърция, който си набелязах миналата година и повече свободно време за себе си.

- Най-щурата оферта от жена, която си получавал?

- Някои са твърде абсурдни, не са за разказване. Но тук вкарвам мисъл на Drake - I got strippers in my live but they are virgin to me - в свободен превод той иска да каже, че работата ни е свързана с много жени - фенки, танцьорки, нормално е по всяко време да може да се разпали нещо, но аз имам принципи.

- Които са?

- Моногамен съм. Така са ми изляти основите от малък. Най-интимното между мъжа и жената го искам от един човек и ако той не иска това, си тръгвам.

- Сега сам ли си?

- Без приятелка, но живея с Дре - моето куче.

- Бъркат те с рапър, защото...?

- Тръгна от шапките ми с права козирка. Колекционер съм. След като Дре унищожи до невъзстановяемост една прилична част от тях, сега имам само около 45-50 , но продължавам усърдно да трупам.

- Музика не слушаш когато...?

- Само когато се къпя, докато спя и на гости в приятели.

- Модерно е да си само по татуси. Имаш ли?

- Ха-ха. Имам една татуировка, а следвщаата ми ще е свързана с бъдещото ми дете. Чрез татуировките се предават послания. Направих си моята в един тежък период от живота ми, от който вече излизам. Тогава си дадох някакви обещания, поставих си цели. Година по-късно ги постигнах.

- Имаш шесто чувство, че..?

- ... Че тази година ще е една от най-прекрасните ми години, защото полагам основите на новото и най-важното - защото съм изпълнен със сили, увереност, устремен към целите си и съм на принципа на китайската поговорка, която гласи, че планината не се прекланя пред вятъра. Трябва да си планина.

- Кой искаш да срещнеш случайно в бара?

- Dr. Dre

- Koe e любимото ти питие?

- Нищо не може да се сравни с фреш от плодове и чай.

 

Място: One More Bar

Стилист: Ана Динкова

VenZy е облечен с дрехи от магазин Collective, Paradise Center

Обувките са Converse, магазин Collective, Paradise Center

Oще: speed bar  speed.bar  venzy  бърз бар  вензи  венцислав роланд  детство  лято  музика  образование  пеене  почивка  родители  спийд бар  училище 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.