Около една трета от хората на планетата са с наднормено тегло | webcafe.bg
Webcafe

Около една трета от хората на планетата са с наднормено тегло

Webcafe
13.06.2017, 15:24 (обновена 14.06.2017, 07:36)
547686796

Анализатори говорят за "тревожна световна здравна криза"

Около една трета от цялото население на планетата или 2.2 милиарда души по света страдат от наднормено тегло. Броят на хората с този проблем нараства непрекъснато през последните десетилетия, а оттам се увеличават и случаите на преждевременна смърт, заради заболявания и състояния, свързани с излишните килограми.

Това са данните от глобален анализ на здравната информация от 195 държави по света за 2015 г., който беше публикуван тази седмица в New England Journal of Medicine и цитиран в "Ройтерс".

Проучването е част от поредица сходни големи изследвания на Institute for Health Metrics and Evaluation, които следят как се променя теглото и заболеваемостта на Земята от 1990 г. до днешни дни.

През последните 25 години, откакто тече тази обща статистика, смъртните случаи заради здравословни проблеми, свързани с наднорменото тегло, са скочили с 28%. Над 4 милиона души са се споминали преждевременно през 2015 г. заради сърдечно-съдови болести, диабет, рак и още заболявания, за които наднорменото тегло се явява сериозен рисков фактор.

При над 60% от тези смъртни случаи излишните килограми са били налични. Анализаторите на данните определят резултатите от проучването като "тревожна световна здравна криза".

108 млн. деца по света страдат от затлъстяване, а у нас броят им е 220 хиляди. За възрастните цифрата е 600 милиона в глобален машаб. Затлъстяване се регистрира при индекс на телесната маса над 30. Индексът се изчислява като съотношение между ръста и теглото и нормата е между 18 и 25 ИТМ.

В редица страни епидемията засяга повече децата, отколкото възрастните и това говори за неправилно възпитание в хранителни навици и култура на движение, но също така и за някои икономически фактори. На първо място по деца с наднормено тегло с 13% от всички деца е САЩ, а на първо място по затлъстели възрастни с 35% от населението се класира Египет.

Животът в големите градове и икономическото развитие са ключови фактори за тенденцията най-вече в бедните страни като Индия, където хората все повече пренебрегват традиционното хранене, което включва зеленчуци и избират преработените храни, в които има много на захар и мазнини.

Изследвания в Мексико, Бразилия, Китай, Южна Корея и Великобритания сочат, че от 1990 г. насам цените на преработените храни се понижават, докато тези на плодовете и зеленчуците се покачват.

Според Световната здравна организация броят на хората с наднормено тегло се е удвоил от 1980 г. досега, като може да се говори за пандемия. На фона на тази тревожна статистика, други 800 милиона души, включително и 300 млн. деца по света, гладуват по данни на ООН.

Oще: болести  глад  диабет  диета  затлъстяване  здраве  здравна криза  здравна статистика  килограми  наднормено тегло  оон  преработени храни  световна здравна организация  спорт  хранене 


Още от СПОРТЪТ И ГРАДЪТ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.