Казусът "Верея" - нова диагноза за българския футбол | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Казусът "Верея" - нова диагноза за българския футбол

Наско Георгиев
09.05.2019, 08:11 (обновена 10.05.2019, 12:28)
верея, левски

Излишно е да разсъждаваме дали е само Верея и защо не се разследват и наказват и други клубове. Всички отговори тръгват от един-единствен въпрос: кой и защо допуска наличието на явления като Верея в професионалния футбол. И лесният отговор е БФС. И най-удобният. Истината обаче е друга...

БФС изхвърли Верея от т.нар. „футболен елит" на България - заради черно тото. Всъщност нищо ново и нищо толкова драматично: не за първи път първенството няма да завърши в пълен състав и не за първи път излизат доказателства, че разни тарикати, изживяващи се като футболни меценати, въртят далавери на гърба на играта.

В известен смисъл няма драма дори във факта, че родният футбол е оплетен в паяжината на световната тото мафия - със сигурност пипалата й достигат много по-високо и много по-далече. Нормално, бизнесът е за милиарди, управлява се от сенчести организации с невъобразими мащаби и е твърде наивно да смятаме, че точно ние ще се опазим.

А и всяка година излизат десетки доклади на официални институции за борба с корупцията и нелегалните залагания, от които става ясно, че нито България е лидер в тези практики, нито глобално футболът е единственият спорт, в който се върти черно тото. Такива като Верея е имало, има и ще има - навсякъде по света.

Но извън чисто криминалния контекст, случаят със старозагорския клуб е симптоматичен за първенството ни като продукт. Верея са го докарали до там да залагат срещу себе си, защото не са способни да се самоиздържат като клуб, а и като фирма. Нямат фенове, които да си плащат за билети и артикули, нямат школа, от която да вадят и да продават футболисти, нямат свестна база, нито успехи, от които да идват приходи.

Имали са си само бащица, а на бащицата в един прекрасен момент са му свършили парите. И понеже българският футбол като цяло не е способен да генерира бели пари, съответният „меценат" е посегнал към черните.

Другата опция пред него е била ясна - фалит и заличаване на клуба. Да, сега вероятно пак ще се стигне до там, но вероятно във Верея са се надявали да минат между капките, най-малкото понеже живеем в България.

Излишно е да разсъждаваме дали е само Верея и защо не се разследват и наказват и други клубове. Всички отговори тръгват от един-единствен въпрос: кой и защо допуска наличието на явления като Верея в професионалния футбол. И лесният отговор е БФС. И най-удобният. Истината обаче е друга и е доста по-неприятна: най-виновни са самите клубове и по-точно техните собственици, които иначе много обичат да парадират със своя алтруизъм и благородни помисли.

Това си го знаем - БФС е прогнила организация, един от последните бастиони на тоталитаризма у нас. Там работят, или по-скоро симулират работа, некадърни, некомпетентни и необразовани хора. Доста от тях въртят далавери и са се оплели в мрежа от зависимости.

Но в крайна сметка, както и да го погледнем, Българският футболен съюз е административен орган, който отговаря за финансирането единствено на националните отбори.

Футболният съюз не може (и не му е работа) да казва на клубовете и техните велики благодетели как да изкарват пари, да ги инвестират или да ги харчат. Футболът отдавна е бизнес, а зад мегапродукции като мачовете между Ливърпул и Барселона стоят огромни маркетингови империи.

Никой у нас обаче, дори несменяемият шампион Лудогорец, не разполага с устойчив и развит бизнес модел. Ако утре братя Домусчиеви се откажат, тимът от Разград бързо ще се върне в изходна позиция, а трибуна „Моци" ще остане просто паметник на една лична амбиция. А щом с най-богатия, влиятелен и успешен отбор нещата стоят така, какво да очакваме от Верея?

В родното първенство продължават да се раздават умопомрачителни заплати за българските стандарти от порядъка на 40-50 хиляди евро, но това е една гигантска черна дупка, в която финансовият поток се излива само в една посока. Нищо не излиза обратно.

Водещите ни клубове отдавна загубиха желание да вадят собствени кадри, от които да печелят - което в миналото бе естественият приход на доходи за българските отбори.

Голяма част от традиционните футболни центрове пък въобще не съществуват. За рекламни и маркетингови стратегии в родния футбол по-добре да не отваряме дума. Единственият наличен бизнес модел тук е „бащица", а всички нелепи опити в последните години за „самоиздръжка" от страна на феновете чрез тръстове, фракции, съюзи и какво ли не, показаха че алтернатива няма.

Само че алтернатива има и тя е в ръцете на самите клубове. В икономиката се нарича приватизация, а във футбола - администриране на първенството. Много пъти е ставало дума, но истината е, че друг път няма: клубовете сами трябва да вземат нещата в ръце. Защото е видно, че БФС не става - но пък и противоречи на всякаква пазарна логика някой друг да изкарва парите на отборите.

Покрай скандала с Верея футболният съюз пак отнесе критики за формата на първенството, в това число за раздутия брой отбори.

Но форматът и съставът на „А" група са последният проблем - щом не се изкарват пари. И с 4 отбора да е елита, пак ще гледаме същото, пак ще има фалити и черно тото, щом самите клубове не си управляват бизнеса. А инициативата за това трябва да тръгне от тях - защото те са заинтересованите да има хора по стадионите, децата да си купуват фланелки, отборите им да са добри, да са пълни с местни таланти, да има рекламодатели и спонсори и всичко останало, което си представяме като успешен бизнес модел. Но вече толкова години така и не се случва.

Въпросът е защо? Ами просто защото не искат - на двама-трима от най-едрите собственици статуквото им е удобно, в Бояна са вещи в обгрижването на интереси и така продължаваме да гледаме един и същи филм до втръсване.

За разлика от икономиката, във футбола няма европейска комисия, която да налага санкции за неуспешни и съмнителни бизнес модели.

Има само УЕФА и нейните още по-съмнителни „интегрити" комисии, които чат-пат имитират дейност, като принасят в жертва някоя дребна риба тип „Верея", и всичко е точно. Не е точна само сметката на футболните ни клубове, които сами са се поставили в ролята на опитни зайчета на знайни и незнайни герои от криминалните хроники.

Oще: бащица  бфс  верея  домусчиев  кирил домусчиев  левски  лудогорец  наско георгиев  олигарси  цска 


Още от Авантаж

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео