Дискусията за транссексуалните в спорта е помрачена от омраза. Този път омразата идва от другата страна | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Дискусията за транссексуалните в спорта е помрачена от омраза. Този път омразата идва от другата страна

Sportcafe , по Марта Келнер, Sky News
11.03.2019, 15:46 (обновена 13.03.2019, 11:08)
, по Марта Келнер, Sky News
Лорел Хъбард

Снимка: © Getty Images

През 1998 г., докато се състезава като мъж, тогава под името Гавин, Хъбард вдига 305 кг. Около 20 години по-късно, вече като транссексуална жена, не е далече от постижението си – 280 кг, въпреки времето и редуцирането на тестостерона в системата й.

Каквото и да е мнението ви за участието на транссексуални в женския спорт, дебатът не бива да бъде помрачен от омраза. Но точно на това станахме свидели в последните седмици, когато няколко бивши спортистки излязоха и се изказаха против това.

18-кратната шампионка на турнири от Големия шлем Мартина Навратилова прекара два месеца, проучвайки въпроса, след което излезе с доста добре защитена статия в британския The Sunday Times. Според нея, не е честно транссексуални жени, родени като мъже, да се състезават в женския спорт.

Материалът бе и добре написан, но, очаквано, предизвика огромна вълна от коментари. Навратилова бе жестоко нападната от представители на ЛГБТ обществото, което, иронично, тя защитава в последните три десетилетия и от което самата тя е част.

Бившата плувкиня Шарън Дейвис също се изказа против правилата на Международния олимпийски комитет (МОК) и заяви, че те застрашават бъдещето на женския спорт. Думите й веднага бяха подкрепени от олимпийските състезатели Кели Холмс, Пола Радклиф и Матю Пинсент.

В частни разговори, много спортисти изразяват същите притеснения. Въпреки че и в момента не се чувстват кой знае колко застрашени заради сравнително малкия брой транссексуални жени, все пак се страхуват, че това може да доведе до катастрофа в женската категория на контактните и бойните спортове.

Примерите засега са малко – като този на транссексуалната ММА състезателка Фелън Фокс, но опасенията имат почва. В Австралийския футбол високата почти 1,90 м и тежаща 95 кг транссексуална жена Хана Маунси пък счупи крак на опонентка.

Във вдигането на тежести, представянето на Лоръл Хъбард показва предимствата на това да си изкарал пубертет като момче. През 1998 г., докато се състезава като мъж, тогава под името Гавин, Хъбард вдига 305 кг. Около 20 години по-късно, вече като транссексуална жена, не е далече от постижението си – 280 кг, въпреки времето и редуцирането на тестостерона в системата й.

Канадската транссексуална колоездачка Рейчъл Маккинън, която е и доктор по философия и преподавател, публикува снимка на Шарън Дейвис в Twitter и написа: „Гарантирам, че ако пусна тази снимка и попитам „Мислите ли, че е честно за тази транссексуална жена да се състезава в женския спорт?“, МНОГО хора биха изкрещели „НЕ“ и биха я нарекли мъж.“

Маккинън стигна по-далеч и дори призова спонсорите на Кели Холмс – Garmin и Specialized, да се откажат от нея като наказание за мнението й, че женският спорт трябва да бъде запазено място за тези, родени като жени. Тя обвини Холмс и че е изразява омраза към транссексуалните, определяйки я като „изпитваща емоционално отвращение, страх, желание за насилие, гняв или чувство на неудобство спрямо хора, които не се вписват в очакванията за пол“.

Трудно може твърденията й да бъдат подкрепени, гледайки към което и да е изказване на Холмс, която просто се опитва да защити женския спорт за бъдещите поколения. Тормозът към Дейвис пък е добил такива размери, че самата тя призна, че е мислила да се обърне към полицията.

„Много жалко, че дебатът е обсебен от много малка част от нападателни индивиди, защото огромната част от останалите реакции е много позитивна. Много транссексуални хора също се свързаха с мен и споделят позицията ми. Това може да помогне за разбирането на транссексуалното общество“, споделя Дейвис пред Sky.

Войнстващото поведение на изключително малка част от обществото на транссексуалните вреди, най-много на тези, достатъчно смели да признаят истинската си същност. Важно е да се спомене, че дебатът за транссексуалните жени в женския спорт няма нищо общо с транссексуалните жени, като цяло, и че е важно да бъде проведен правилно.

Дейвис и други бивши спортисти обмислят създаването на сайт, в който действащи атлети анонимно да споделят мнението си за транссексуалните в спорта. Въпросът е защо изобщо имаме нужда от подобен сайт и вместо да престанем с омразата, тя вече не идва ли от другата страна?

Oще: вдигане на тежести  женски спорт  кели холмс  колоездене  лгбт  лорел хъбард  мартина навратилова  матю пинсент  мма  мок  омраза  плуване  поа радклиф  рейчъл маккинън  тенис  транс  транссексуален мъж  транссексуална жена  транссексуални  фалън фокс  шарън дейвис 


Още от Авантаж

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.02.2018, 18:01

10 To | 12.03.201917:37

В професионалния спорт, където всеки милимеретър, всяка секунда, всеки милиграм е важен - силата, заложена от Господ ОПРЕДЕЛЯ победителя.
И да добавя нещо, което го няма в статията:

Някои от сбърканите общества и от напредничавите човешки индивиди за права - някои от тях мислят и за пари :-), за заплащането на труда им /в спорта/.

като напр. представителките на американския сокър /футбол/ искат да им се плаща толкова, колкото се плаща на мъжете футболисти /то не че американския футбол е цъфнал и вързал :-)но те били спечелили първото място - женския им отбор де/ -ама нали така е ПРОГРЕСИВНО ? Равно заплащане е демократично и справедливо!

...а не се замислят въобще, че и някой трябва да ги гледа...
ТЪРСЕНЕТО определя ЗАПЛАЩАНЕТО или в друг вариант....кажете ми как е в капиталистическото общество ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

9 dedo adji | 12.03.201914:26

Ами защото, борисе, джендърите станаха много. Представяш ли си колко лиги трябва да се излигавят?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

8 boris | 12.03.201912:56

защо не направян отделна лига за третия пол?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

7 ImaIma | 11.03.201923:02

Нямам нищо против тях, напълно е възможно да се родиш в грешното тяло. Но мъжкото тяло е по - силно от женското. При определени условия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.03.2015, 00:45

6 Бръмбар | 11.03.201922:30

Защо го няма все още прасето, да ги защитава и да ни разказва за пингвините? Да не е чумаво?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

5 Дракон с кисело зеле | 11.03.201920:54

Ако беше толкова честно, защо няма жени които се състезават при мъжете.
---
То това е въпросът, всъщност - доколкото не се сещам за случаи, в които трансполов състезател доминира състезание за мъже. Независимо от какво към какво е трансформацията, тези, които ми попадат в полезрението, все се състезават срещу жени. Ами, естествено, че не е честно, и естествено, че жени в спорта ще недоволстват - и това, всъщност, дърпа надолу отношението към трансполовите хора в цялост ужасно много.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

4 dedo adji | 11.03.201920:44

Лъснаха зъбите на извратеняците. С агресивност и омраза, в които обвиняват нормалните. Показаха, че искат не права, имат ги, а привилегии. И тях ги имат във всички сфери в т. нар. цивилизован свят. Сега искат и в спорта, където уж трябва да има fair play - понятие непонятно за тях.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 11.01.2014, 19:47

3 CreativeX42 | 11.03.201918:15

Моля да разберем от къде е преписана темата или кой е автора. За уважан сайт като вашия е недопустимо да не се цитират източници или да не се подписва автор.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.01.2014, 19:47

2 CreativeX42 | 11.03.201918:12

Ако погледнем от биологична гледна точка това изглежда уникално нелепо и нечестно. Индивид роден като мъж произвежда много повече андрогенни и анаболни хормони от една жена. На зряла възраст да си махне пениса за да си направи влагалище, той пак няма да е нормалната състезателка. По-широк гръден кош, по-висок аеробен капацитет, по-голяма и по-качествена мускулатура, кардио-васкуларната система е по-развита, няма месечен цикъл, ниско ниво на естроген и прогестерон. Дори да си махне топките той физически е по-напред. Ако беше толкова честно, защо няма жени които се състезават при мъжете.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.10.2013, 15:00

1 maznislav | 11.03.201916:20

След като не е проблем транссексуални да се състезават като който пол искат, защо да не махнем разделението по полове изцяло ?
   

оценка

+2 -0


Видео