Не пипай топката с ръка, идиот! | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Не пипай топката с ръка, идиот!

Станил Йотов
04.08.2018, 10:43 (обновена 07.08.2018, 15:52)
Франция - Хърватия 4:2

Снимка: © Getty Images

Играта с ръка вече е най-противоречивото и оспорвано нарушение във футбола - макар че още първият футболен правилник е ясен по въпроса

Ако на Световното първенство по футбол в Русия имаше раздор, това се случи във финала между Франция и Хърватия.

При резултат 1:1 аржентинският рефер Нестор Питана даде дузпа за французите, когато топката се удари в ръката на Иван Перишич. Всички вероятно още помнят как хърватинът действително не игра умишлено, но ръката му стърчеше изнесена напред. А съдията свирна наказателен удар, след като даже гледа повторение на видео.

След спечелената от Франция титла мненията бяха разнопосочни - от „чиста дузпа" до „пладнешки грабеж".

Така и не се разбра категорично има ли дузпа, няма ли.

Ако това се беше случило преди двадесет или тридесет години, подобен спор изобщо нямаше да съществува. Но в наши дни, от толкова много бъркане в правилника и никому ненужно тълкуване на действия и ситуации, играта с ръка в подобни положения като това с Перишич вече е станала най-противоречивото и оспорвано нарушение. Особено когато е извършена в наказателното поле.

Нека обаче се върнем при корените на футбола, макар и днешните му „реформатори" да се опитват по всякакъв начин да ги изтръгнат.

Кога всъщност е създадена играта и какво повелява нейният пръв регламент?

Преди 155 години, на 26 октомври 1863 г. в салона на лондонската Freemasons' Tavern се събират представителите на осем клуба и няколко колежа, за да унифицират правилата и да създадат Футболната асоциация на Англия. На цели пет места в този първи правилник е абсолютно забранено да се играе с ръка!

Това са правило 4: „гол се зачита, когато топката мине между гредите (колкото и да са високи), при условие, че не е била докосвана, удряна или носена с ръка"; правило 9: „никой играч няма право да носи топката"; правило 10: „не са позволени ударите с крак и подпирането, а никой играч не може да използва ръцете си, за да задържа или блъска съперника с ръце"; правило 11: „никой играч не може да подава топката към друг с ръка"; и правило 12: „никой играч не може да взима топката с ръце, докато е в игра".

Създателите на най-гениалната игра са направили това съвсем неслучайно. Именно този пръв правилник подчертава неповторимата оригиналност на футбола чрез факта, че използването на ръцете не се толерира изобщо. Имаме абсолютен и пълен триумф на краката.

Впрочем това произлиза и от самото име football - „игра на топка с крак". В имената на останалите игри с топка какво имаме? „Тенис" произлиза от френския глагол във второ лице множествено чисто „tennez", което означава „дръжте". При баскетбола е отбелязана целта „basket" (кош), в която трябва да се вкара топката. Във волейбола се набляга на удара към отсрещното поле „volley". Да не говорим за ръгбито, чието име идва от колежа в английския град Ръгби. Докато създателите на футбола поставят във фундаментите му именно това, че се играе с крак.

155 години по-късно, в сегашния регламент табуто за играта с ръка присъства на две места: в правило 10 „Отбелязване на гол" и правило 12 „Непозволена игра и некоректно поведение".

И то с ред тълкувания - топката ли удря ръката, ръката ли удря топката, има ли умисъл, няма ли... Всичко това вгорчи живота на футболните съдии до такава степен, че Нестор Питана например беше най-проклинатият на земята след финалния мач в Москва. А футболният свят се разцепи на две - има дузпа, няма дузпа.

Нека обаче да си представим, че ситуацията се развива в отсрещното наказателно поле. Приемаме, че хърватите са в нападение и след рикошета в ръката на Перишич топката влиза във вратата на Франция. Има ли гол? По логиката „няма дузпа" трябва да се зачете гол за Хърватия. Понеже една игра с ръка е нарушение или не във всяка точка на терена.

Представяте ли си какво щеше да стане, ако такъв гол бъде признат?

Диего Марадона с неговата „Божия ръка" щеше да замине в нафталина за вечни времена. И на негово място да се възцари „Ръката на Перишич", или който там вкара по същия начин.

Защо всъщност се стигна до тази идиотска ситуация? Навремето си беше просто и ясно, че да си разпериш ръцете в наказателното поле е глупост, която при удар на топката се наказва с дузпа. Не пипай с ръка, идиот!

Но от известно време шефовете на световния футбол направо си умират да пипат в правилника, издържал иначе проверката на времето в продължения на цели десетилетия. Действително, някои промени се оказаха за добро, като например забраната да се връща топката към вратаря, и дори въведената от предишния президент на ФИФА Сеп Блатер „пасивна засада", макар и без въобще да бъде обсъдена по-широко.

Само че днешният регламент за играта с ръка е толкова противоречив в същността си, че може да бъде тълкуван всякак. И да се стига до чудовищни конфронтации като тази след финала на последното Световно първенство.

Извинявайте, но футболът не е волейбол! Така са го замислили неговите създатели онази вечер преди повече от век и половина във Freemasons' Tavern.

Отдавна се чуват настойчиви гласове, че е настъпило крайно време Международният борд да определи по-ясни и точни правила за играта с ръка. Кой знае защо обаче, това и до днес не се случва.

Всъщност, ясно е защо. След въвеждането на ВАР хиляди привърженици на онеправдани отбори се зарадваха, че най-сетне е дошъл краят на съдийските аванти и съмнителните дузпи в полза на големите и богати клубове. Може и така да стане.

Но при играта с ръка едно е сигурно - днес правилникът е такъв, че дава възможност на рефера да отсъди каквото трябва за едните, и каквото му се е видяло за другите.

Oще: freemasons tavern  var  вар  дузпа  иван перишич  игра с ръка  идиот  международен борд  мнения  мондиал 2018  нарушение  не пипай  нестор питана  правила  правилник  правило  регламент  рефер  световно първенство  съдийство  съдия  създаване на футбола  умисъл  умишлено  франция  футбол  хърватия 


Още от Авантаж

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.03.2013, 17:32

1 николай попов | 04.08.201812:48

Коментара е крайно фенски , автора да си сложи очила и да види как едната ръка му отива на горе а другата и крака на футболиста опитват да затворят пътя на топката ! 100% умишлено ! Двете ръце при скок падат еднакво а в случая двете ръце са в противополжни посоки! И последно стига вече сте настройвали хората срещу. Франция която видимо беше по силния отбор и напълно заслужено е световен шампион!
   

оценка

+0 -0


Видео