Сами срещу всички? В Левски вече не са сами... | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Сами срещу всички? В Левски вече не са сами...

Наско Георгиев
29.11.2018, 10:21 (обновена 02.12.2018, 12:23)
5

Поканата към Павел Колев е сред колосалните издънки на Левски като клуб. В правото тя би била формулирана като класически конфликт на интереси, а във футбола е скандално погазване на моралните норми и правила.

"Ние сме скандализирани. Явно има тотално разминаване между БФС и клубовете. Ако БФС не може да се справи, ние сме готови да помогнем".

Цитатът излезе от устата на изпълнителния директор на Левски Красимир Иванов в ранните дни на ноември, когато той напълно неканен нахлу на пресконференцията на съдийския шеф Йордан Сталев в сградата на футболния съюз в Бояна в добре познатия стил от 90-те, когато клубните шефове плашеха реферите с пистолети, шамареха футболисти в тунелите и чат-пат ги возеха в багажници.

Малко по-рано Иванов бе използвал социалните медии, за да ни съобщи, че Левски е сам срещу всички и така щяло да бъде до края на сезона...

Очевидно обаче онази реплика за "помощта" не е била гола закана, а част от добре обмислен и структуриран план. Каква е ситуацията по-малко от месец след онези събития?

От 1 януари 2019 г. настоящият заместник-изпълнителен директор на БФС Павел Колев ще поеме цялата оперативна власт на "Герена".

Новият (и шести на брой) вратар на Левски пък е не друг, а самият син на президента на БФС Борислав Михайлов. Упорито се шушука и за смяна на собствеността на "синия" клуб, която да премине в ръцете на един от най-влиятелните родни бизнесмени, който преди време изливаше колосални финансови средства на "Армията".

Говори се и че неговият "трансфер" в Подуяне се подготвя с любезното съдействие, да не кажем настояване, на хора от най-висшите кръгове на властта.

Последното (все още) е в сферата на слуховете, макар че в комбинация с гореспоменатите факти, звучи като нещо повече от обикновена интрига.

Добре е обаче да се разгледат в детайли последните (официални) новини от "Герена", които сами по себе си са твърде симптоматични.

Да започнем от наглед по-дребната - връщането на Николай Михайлов в Левски.

При положение, че имаш петима вратари на щат, привличането на шести, при това с наднормено тегло (според самия играч излишните му килца са 7, но според други са 15) и без официален мач от над половин година, може да означава само две неща: или си изключително некомпетентен футболен управленец, или целиш нещо друго с този ход. И понеже живеем в България, е доста лесно да си извадим извода, че е второто.

Добре известно е, че президентът на БФС смята сина си за изключителен талант и ако въобще са му останали някакви амбиции във футбола, те са свързани именно с побутването на наследника.

В тази връзка завръщането на Джуниър по терените точно сега и точно в този клуб никак не е случайно - класическа win-win ситуация, от която всички имат изгода и всички са доволни.

Вие ще го приемете, пък аз ще намеря начин да ви компенсирам. Елементарно е да се прогнозира какво ще се случва в мачовете на Левски, в които под рамката е Михайлов. Някак си ни е трудно да си представим нов "Ивайло Стоянов" или нов "Георги Кабаков" на двубой на "сините". Дори няма нужда от директива - през годините българските рефери са доказали, че и сами идеално се ориентират в ситуацията. Единственото, което ни остава, е да броим дните до другото голямо завръщане на Никито - това в националния отбор.

Покрай казуса "Михайлов" сериозно е излагацията и на един от малцината, които досега оставяха впечатление за адекватност на "Герена" - треньорът Славиша Стоянович.

Ясно е, че той прие откровен парашутист в съблекалнята си, което никак не отива на който и да е сериозен треньор, но очевидно и на сърбина добре му е била разяснена общата картинка...

И му е било препоръчано да се прави на ударен. Но Стоянович е сред най-малките проблеми в Левски, дори и сред няколкото откровено срамни представления напоследък.

Поканата към Павел Колев е сред колосалните издънки на Левски като клуб. В правото тя би била формулирана като класически конфликт на интереси, а във футбола е скандално погазване на моралните норми и правила.

Изобщо няма да се спираме на факта колко нелепо е да изтърсиш, че си сам срещу всички и да правиш показни циркове в сградата на БФС и само две-три седмици по-късно да се хвалиш, че си връчил цялата власт в клуба си на дясната ръка на президента точно на същата организация. До вчера си дрънкал наляво и надясно колко несъстоятелно е управлението на хората от футболната централа, а днес изведнъж даваш хляба и ножа точно на ключова фигура от Бояна. Извинявайте, ама нещо хич не се връзва.

Не коментираме личните качества и достойнства на Павел Колев, които така или иначе обилно и напоително ни бяха сведени от всички страни. Доказан професионалист, владеещ перфектно няколко езика, с три-четири дипломи, включително и по висш футболен мениджмънт. Че и заклет левскар.

Истински трансферен удар. Ами чудесно, само че фактът, че вместо футболист, грандиозният трансферен удар на Левски е апартчик, говори достатъчно добре къде възнамерява да вкарва "головете" си "синия" клуб напролет.

Цялата тази еуфория по привличането на един безспорно кадърен, но при все това администритивен служител, е повече от нелепа. Но на втори прочит за нея си има логично обяснение.

Павел Колев бе (а е твърде вероятно и до днес да е) в тесни лични и професионални отношения с дуото "СС". Вече се заговори за завръщането на Станимир Стоилов в Левски, със сигурност същото ще завърти и по отношение на Сираков тези дни. А това значи, че на "Герена" наистина тече сериозна организация за преобръщане на статуквото с всякакви средства.

Точно това прозира и зад назначението на Колев, който сам по себе си няма как да направи революция на "Герена" - колкото и да е подготвен професионално, самият той със сигурност е наясно, че се изправя срещу тежка машина, владеща всички лостове за контрол над събитията. И за да бъде победена тази машина, дипломите му съвсем няма да са достатъчни.

Ясно е, че видимите и скритите процеси в Левски ще продължат да се развиват и назначението на Павел Колев няма да е последният грандиозен "трансферен" удар. Не по-малко интересно е обаче в каква насока ще тръгнат отношенията между БФС и "синия" клуб, в който изведнъж под ръка се оказаха и наследника, и дясната ръка на президента на футболния съюз.

Сами срещу всички? Защо ли имаме усещането, че вече не са сами...

Oще: бфс  левски  николай михайлов  павел колев  сами срещу всички  цска 


Още от Авантаж

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео