Наско Сираков: Умишленото фалиране на ЦСКА е 100-процентова измама | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Наско: Умишленото фалиране на ЦСКА е 100-процентова измама

"24 часа"
13.06.2013, 07:52 (обновена 13.06.2013, 13:46)
наско сираков, тодор батков, христо йовов - юни 2013

Снимка: © Sport1.bg

Наско се разбрал с Батков за три минути.

Година след половинвековния си юбилей голмайстор №1 в историята на "Левски" се върна, за да отбележи по шампионски вековния юбилей на клуба и да прокара манталитета си на победител и дисциплината на ръководител за възможно най-дълго време.

Говорейки за "Левски" и футбол с Наско Сираков, повече интродукции не са нужни. Защото той винаги има какво по-интересно и значимо да каже. Спортно-техническият директор на "сините" даде специално интервю за "24 часа".

- Господин Сираков, пълното доверие и пълната власт, дадени ви от Тодор Батков, значат ли, че договорът ви този път може да бъде оприличен като “доживотен”?

- Не, в никакъв случай. Аз не приемам нещата така. Договорът е съобразно с това какво вършиш. Аз ще се стремя да давам най-доброто и на тази база отборът да може да се развива и да се надгражда всеки месец. Вярвам, че ще успея и никога не съм се съмнявал в това. Но да се говори за безсрочни договори, е немислимо. Не обичам да говоря за договори, а за работа.

С Тодор Батков сме доказали в екип, че можем да постигаме големи неща в “Левски”. Гледаме в една посока. И с него, и с Иво Тонев, с когото в последните дни имахме дълги разговори. Впечатлен съм от желанието и на двамата “Левски” да постигне големи неща. Да се очакват чудеса във футбола за 10-15 дни, за месец-два, е несериозно. Но искаме в екип да изградим много здрава, широка основа, на която “Левски” да стъпи и да радва феновете.

Едно мога да гарантирам – нашите играчи във всеки мач ще се раздават 90 минути максимално. За мотивация оттук-нататък не искам да се чува. Срамно нещо е за професионален спортист и футболист на “Левски” да се говори дали е мотивиран, или не. Който не е мотивиран и 10 минути, си тръгва веднага.

- Ще има ли план 2017 в “Левски”?

- Ще се работи дългосрочно, с мисълта за развиване на огромния потенциал. Ще се работи и с детско-юношеската школа. В никакъв случай няма да се оставят нещата само защото влизаме в 100-годишен юбилей. Да, тази година ще направим всичко възможно с играта си да спечелим титлата. Разбира се, ако има по-достоен от нас и не успеем, ще го поздравим. Но трябва да излезем с високо вдигнати глави.

- Колко време ви трябваше, за да прецените, че е станало време за заравяне на томахавки и завръщане на “Герена”?

- Разговорът ми с Тодор Батков на тази тема беше около три минути. Говорихме час и половина за състоянието на “Левски”. Радвам се също, че в клуба имам и човек като Иво Тонев. Когато силни фигури дават максимума от себе си, гледат в една посока и работят за успеха на клуба, работата в екип винаги носи по-големи успехи, отколкото само тази на един човек.

- След тези 3 минути какви условия поставихте на Батков? Бихте ли си тръгнали, ако те не се изпълнят, или не бихте го допуснали?

- За да съм се съгласил и да съм започнал работа, аз знам, че няма да имам проблеми от такова естество. Казвам ви, че всички гледаме в една посока “Левски” да прогресира и да играе по-добър футбол. И обещавам на феновете, че ще го видят. Не става с магическа пръчка, но нека това не звучи като оправдание. Знам с какво доверие се ползвам от огромната левскарска общност, знам какви са очакванията на тези хора. Но и те знаят аз какво ще им дам. Искам всички да бъдем обединени, ръка за ръка, но в никакъв случай да не слагаме каруцата пред коня.

- Има ли хора с жълт картон на “Герена”?

- Има много такива хора. Ще има много хора и с червен картон.

- Има ли вече такива с червен картон?

- При всички положения ще има промени. В клуба ще останат да работят хора, които мислят като нас и дават всичко, за да се развиваме. Живуркането в клуба приключи.

- Дни преди Тодор Батков да ви предложи да се върнете в “Левски” Христо Стоичков ви бъзикаше, правейки „мустак” с пръста си в стил Гошо Петков, тогава реагирахте с усмивка, как бихте реагирали днес?

- Пак с усмивка. Със Стоичков са ми преминали едни от най-щастливите моменти във футбола. Ицо е огромна фигура. Спонтанна. Работеща изключително добре за българския футбол – вижте това, което направи с “Литекс”. Затова тези неща мога да ги приемам само с усмивка.

- След криза в грандовете “Левски” и ЦСКА се очертава буреносно завръщане, предвождано от големите личности Сираков и Стоичков, какво да очакват феновете?

- Едно е сигурно – по никакъв начин нашето съперничество на терена няма да се прехвърли в живота. Големият проблем на футбола ни е, че един мач се превръща във война. Навсякъде по света футболът трябва да носи радост на хората. Респект и уважение към Стоичков и ЦСКА, но ако ние сме добре, те по никакъв начин не могат да ни притесняват. Ще се поздравявам със Стоичков и преди мач, и след мач. И отношенията ни извън терена ще си останат приятелски, такива, каквито са били винаги.

- Преди малко Ицо ви пожела успех, че сте се върнали на мястото си и каза, че по статистика е малко пред вас от сблъсъците ви един срещу друг, да чакаме ли корекции?

- Всички в българския футбол трябва по-малко да приказваме и повече да работим. Но изключително се радвам, че фигура като Стоичков ще работи в ЦСКА. Защото в момента
и “Левски”, и ЦСКА изостават от “Лудогорец”.  Много добри неща се направиха в “Ботев” (Пловдив) и “Литекс”. Добре е двата гранда, които в последните 4-5 години не защитават името си на грандове, да заемат полагаемото си място. Това ще е от голяма полза за българския футбол.

- Казахте ли нещо на Гриша Ганчев на Изпълкома на БФС или по друго време, след като стана ясно, че той идва в ЦСКА?

- Аз все още не смятам, че Гриша Ганчев идва към ЦСКА. Ако дойде, тогава ще му го кажа.

- Как ще коментирате схемата, по която се твърди, че ЦСКА ще стане собственост на Гриша Ганчев?

- За мен умишленото фалиране на един клуб е 100-процентова измама. И за това има много сериозни санкции от УЕФА. Съмнявам се, че ще се допусне. За мен това е огромна лъжа. Не може да задраскаш всички хора, които си излъгал и имат да вземат пари от теб, по този елементарен начин. Много се съмнявам, че това ще се позволи.

- Едно време младият Николай Митов е играл всички мачове от предсезонната подготовка в тандем с вас в атака, какво помните от този период преди 21 години?

- Ники Митов винаги е бил изключително амбициозен. Тази му амбициозност не го е напуснала и до този момент. Треньорът в един клуб е от най-важните фигури, да не кажа и най-важната. Така че всички, които ще бъдат на работа, които останат в “Левски”, трябва да му стоят зад гърба и да му помагат. А той трябва да се защитава с работата си. Ники има пълната ми подкрепа.

- Да потвърдим, че след като Херо отказа да дойде, на Ники Митов му се “изчистиха картоните”...

- Откакто съм се разбрал да поема “Левски”, пред мен нито в един момент не е стоял треньорски въпрос.

- В ръката ви ли са вече червените картони за шефове и треньори в школата, остава ли директорът Ясен Петров?

- В школата ще има изключително големи промени. Аз смятам, че нашата школа работи с 10 процента от капацитета и възможностите си. Но най-важното нещо в момента за “Левски” е представянето на първия отбор по простата причина, че след 20 дни той стартира в Европа. Всичките ни усилия на този етап са насочени към първия отбор. Но до края на месеца в школата ще бъдат предприети много структурни промени. И ще искам тя да заработи както го правеше и както трябва. Да се превърне в люпилня на “сини” таланти. И тя ще се превърне.

- Споделихте, че не обичате да играете само с пешки. Каква фигура е Христо Йовов във вашия шах-мат?

- С размах. Виждам в Ицо изключително силна фигура. Ще се стремя да му предавам знанията си. И той, ако е умен и се учи, след време ще продължи тази линия. В него има всички качества.

- Ако ви приемем за царя в тази футболно-шахматна игра, какви фигури имате на “синята” дъска и какви ви липсват?

- Да ти кажа честно, предпочитам да ме приемат като царицата, а не като царя. Царят е с много ограничено действие. В кръга на шегата – бих предпочел да съм царица. Футболът в световен мащаб се променя и развива толкова динамично, че българският има толкова много да наваксва, толкова много липси на силни фигури. Затова се радвам, че Стоичков ще работи в ЦСКА. Това е огромно предизвикателство за “Левски”, огромно предизвикателство за мен. Не се плашим от Ицо Стоичков. Уважаваме Стоичков и ЦСКА, но ще направим всичко възможно да ги побеждаваме.

- Как реагира истинската ви царица Илияна Раева, когато  съобщихте новината, че се връщате в любимия “Левски”?

- Тя е моя царица от 30 години, надявам се да бъде поне още 30. Илияна е човекът, който вярва най-много в мен. Тя е човекът, който винаги е бил като китайска стена зад гърба ми. Човекът, който ми е помогнал най-много в тежките ми моменти. Знам, че имам нейната безрезервна подкрепа, нейното безрезервно разбиране. Защото дойде моментът, в който тя пак ще бъде лишавана от много неща. Но на нас такава ни е орисията. И понеже тя е един от най-най-най-верните фенове на “Левски”, се надявам, че с отбора ще  донесем много радост.

- Чакаме да излезе книгата за Наско Сираков, подарък от Илияна, да не би да трябва да се пише нова глава след отварянето на тази нова страница?

- В живота на всеки човек, когато започва да пише книга, след всеки изминал ден могат да се отварят страници и глави. Ако искаш да е във финален вид, трябва да я оставиш за издаване, след като умреш. Иначе винаги има какво да се добави.

- Да очакваме ли взривове – личностни и обществени, след като се очертава книгата да излезе, докато сте шеф в “Левски”?

- Няма от какво да се притеснявам. Това е книга, от която сто процента хората ще разберат какво е Наско Сираков. Там няма лъжа, няма измама. Това е разказ от свидетели на това как ми е минал животът.

- В нея има разкази и от хора, с които играете покер, ходите на лов. Ще ви липсват ли тези удоволствия като шеф на “Левски”? Вече се подхвърлят и шеги, че в договора ви има клауза да не ходите на сафари, докато има мачове...

- Нито ще спра да ходя на лов, нито ще спра да играя покер. Никога не ми е пречело да печеля титли и “Левски” да играе 28 мача за една година в Европа –тогава съм ходил на лов и съм играл покер. Няма да си сменям стереотипа на живот. Пак ще играя покер – когато имам възможност. И пак ще ходя на лов – когато имам възможност. Но това по никакъв начин няма да повлияе на представянето на “Левски”.

Oще: а група  левски  наско сираков  цска 


Още от БГ футбол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео