Босът на Лудогорец Кирил Домусчиев: Не гоня титлата на всяка цена | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Босът на Лудогорец: Не гоня титлата на всяка цена

Андрей Андреев и Костадин Джорджев , вестник "Стандарт"
09.06.2011, 09:15 (обновена 09.06.2011, 16:37)

1 от 3 снимки Назад Напред

Лудогорец, купа, Кирил Домусчиев, Бойко Борисов, тържество, промоция, А група

Снимка: © Gong.bg

Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев държи купата, която клубът получи по английски образец като шампион на Източната "Б" група. Вляво от него е министър-председателят Бойко Борисов, който лично уважи тържествата в Разград

- Г-н Домусчиев, какво е чувството да почнеш от нула във футбола и да завършиш сезона с промоция за "А" група?

- Бях опиянен и въодушевен. Много усилия хвърлихме в последните шест месеца. Да организираме и структурираме клуба, да привлечем подходящи хора в ръководството, да направим една добра селекция и започнем всичките проекти, които касаят базата и стадиона. Обичам да се занимавам с футбол, запален съм. Доволен съм, защото виждам как нещата започват да се случват едно след друго.

- Казвате, че футболът ви е хоби, не е ли голям лукс да се пръскат пари за подобни неща във време на криза?

- Нашият бизнес върви. Структурирали сме го добре, след като не му се отразява кризата. Не сме зависими от ситуацията и пазара в България. Затова няма да спрем да инвестираме във футбола. Отделно с брат ми Георги си направихме равносметка. Давахме доста пари за какви ли не благотворителни дейности, а не виждахме резултатите от нашата помощ. Затова през зимата решихме да инвестираме в една добра школа и база, някъде на зелено. Това да е приносът ни за обществото. Знаем добре, че от футбол пари не се изкарват. Харесваме играта като много други българи. Боли ни, когато родният футбол върви надолу и националният отбор не се представя така, както искаме.

- Защо точно Лудогорец?

- Така се случи. Можеше да бъде всеки един друг отбор или град. По стечение на обстоятелствата в Разград имаме инвестиции.

- Имате ли и сантименти към града?

- Дотолкова, че близо 800 души работят в нашите предприятия там. Като прибавим и семействата им, стават няколко хиляди. Предстои разширение на бизнеса. Ще отворим още един завод. Така че бройката ще се увеличи. Градът е футболен. Още преди години започнахме да помагаме на отбора, но не толкова видимо. Запалихме и наши колеги, бизнесмени. В крайна сметка се захванахме с нещо, което трябва да се направи във всеки един град от местния бизнес.

- Казахте, че от футбол пари не се изкарват, но мнозинството българи не вярват на подобни твърдения и винаги търси някаква далавера.

- Заради такива разсъждения нямаме футбол. Спонсорите бягат, а се очаква всеки, който рита топката да стане Бербатов или Стоичков. Няма как да се случи без инвестиции. Пазарът у нас е малък и няма как да спечелиш от футбол. Виждате, че и големите клубове по света са на загуба или на ръба. Просто всички ние, които харесваме тази игра (имам предвид, от обикновения запалянко до фирми и компании с възможности), можем да помагаме. Всеки, колкото може. Запалянкото, купувайки си билет, фирмите чрез спонсорство и инвестиции. Само с приказки, коментари и критики не става.

- Говорите за билети, но те от години не са перо, на което клубовете да могат да разчитат. Същото важи и за фен артикулите. Вие и брат ви сами ли се справяте или има и други, които ви помагат?

- Ние сме хора с много приятели и партньори. Познават ни и ни вярват. Знаят, че когато кажем нещо, то се случва. Затова проектът ни в Разград привлече много спонсори. Смятаме, че до есента спокойно ще можем да се сравняваме с най-големите отбори в България. Относно публиката, мога да кажа, че стадионът се пълнеше и във "В" група, преди да вземем отбора. Малко клубове и в "А" група си позволяват като нас да продават билети за 5 лв, за 7 лв., а за последната ни среща и по 20 лв, и те да се купуват. На всеки един наш билет обаче ясно е написано, че тези пари отиват за клуба и школата.

- Тази схема явно работи извън София, но вие бяхте и в управата на ЦСКА. Доста фенове на "червените" искат едва ли не да им подарят билета.

- Там много неща са сбъркани. И то не от година или две. Превърнало се е в наследство и собствениците много трудно ще го променят. Не е нормално да не си плащаш. Ние не правим политика от футбола и не печелим от публика, която привличаме в промоции. Всеки отбор има нужда от публика, която да го подкрепя. Но за да се постигнат успехи, не става само с викове и крясъци, а с финанси. Кой с каквото може. По-богатите стават спонсори, хората с ограничени възможности просто си купуват един билет.

- Каква бе причината да напуснете ЦСКА?

- Има много неща, които трябва да се променят там. Не ми се влиза в конкретика. Не е и редно да коментирам работата на колеги в други клубове.

- В какви отношения сте с Димитър Борисов и Иво Иванов след напускането?

- Добри. Видяхте, че седях до тях на финала за купата със Славия. Партньори сме и в някои предприятия. Причината да напусна, не е в отношенията ни.

- Истина ли е, че са ви предлагали да купите ЦСКА?

- Не мога да коментирам, ще тръгнат спекулации.

- Нямаше ли да ви е по-лесно да почнете от "А" група и в по-голям клуб?

- Напротив. Сега е по-лесно. Очакванията не са толкова големи. Представяте ли си, ако бяхме поели клуб от ранга на ЦСКА или Левски? Всеки щеше да говори: Сега Домусчиев ще налее едни милиони, ще се направи една селекция, ще станем шампиони и т. н.

- Но и в момента за Лудогорец се говорят подобни неща. Сравняват ви с Манчестър Сити.

- Звучи пресилено. За нас е важно да сме коректни, а не да даваме голи обещания и изливане на цифри.

- Истина ли е, че вашите играчи вземат повече от колегите си в "А" група?

- Това е преувеличено. Сигурно е едно - получават повече от колегите си от "Б" група. С "А" група сме на едно ниво. Повечето играчи дойдоха при нас от елита. Нямаше как да ги привлечем с пари за "Б". Не сме паднали от Марс, че да раздаваме с пъти над пазара.

- Как обаче се привлича бразилец, който е играл в националния отбор (Б. р.: Марселиньо, който е бивш младежки национал)?

- В интерес на истината дадохме доста пари, но качествените попълнения струват скъпо. Без пари нищо не става.

- За заплатата на Емил Гъргоров също не носят легенди.

- Тя не е такава, каквато е била във Франция. Но трябва да се има в предвид, че вземаме играч, който можеше да отиде в Румъния или друго силно първенство. А румънците плащат няколко пъти повече от нас. По-добре обаче е да вземеш доказан играч като Гъргоров, а не някой чужденец, който тепърва ще го чакаме.

- Ще остане ли Ивайло Петев треньор?

- Да, дори ще съвместява и длъжността на мениджър.

- Имате сериозен проект и за школата. Това означава ли, че в бъдеще Лудогорец няма да плаща толкова много пари за наемници, а ще разчита предимно на свои кадри?

- Испанските методисти, които привличаме, изкараха една статистика с клубовете в Примера дивисион. Тя показва колко процента от играчите им са от школата: между половин и 3%! Затова не бива да се очаква школите да захранват първите отбори. Но все пак всеки уважаващ себе си клуб трябва да инвестира и в юношите.

- Няколко пъти споменахте, че започвате от нулата, а в същото време от вас вече се очаква титла.

- Титла не трябва да се очаква, за да няма разочарование. Нещата не стават с магическа пръчка. Ще обявим шампионска премия, но не съм чак толкова амбициран да гоня титлата. Ще съм доволен, ако се представим добре. Междувременно с това ще съсредоточим силите си в изграждането на клубната организация и базата, такава, каквато трябва да бъде. Взимаме пример от най-добрите. Тренировъчният ни комплекс прилича много на този на Борусия (Дортмунд). Сайтът, който предстои да пуснем, ще е по европейски образец.

- Сега покрай вас със сигурност започват да се въртят знайни и незнайни мениджъри с най-различни оферти. Как смятате да се опазите?

- Много хора ни търсят, но ги отблъскваме с високите критерии, които сме си поставили.

- Имате ли и грешни ходове?

- Разбира се, но това бяха грешки на растежа и се оказаха полезни. Имаше играчи, които надценихме, когато се договаряхме с тях.

- Кое по-лесно се управлява кораб или футболен отбор?

- На кораба е много по-лесно. По-малко хора са. Във футбола много неща са свързани с логистика. Разликата е голяма.

- Остава ли ви време за почивка?

- Тази година се натоварихме малко повече. И аз, и брат ми, защото нямахме достатъчно персонал, структура и т.н. Наложи се да отделим доста време на отбора. Сега до август месец се надявам, че ще успеем да се разтоварим.

Oще: а група  кирил домусчиев  лудогорец  разград 


Още от БГ футбол


Видео