Новите хоризонти миришат на много пари | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Новите хоризонти миришат на много пари

Петър Хераков
02.12.2010, 22:06 (обновена 04.12.2010, 14:53)
Сеп Блатер

Снимка: © Getty Images

След ЮАР домакинство на световно първенство получиха Русия и Катар, изборът на последните обаче изглежда странен

След два дни трескаво очакване станаха ясни домакините на Световните първенства през 2018 и 2022 г. Русия и Катар. Две нови дестинации, а за Катар и шанс за първо участие в турнира. Двете кандидатури, в съвсем различни крайности в географско отношение, но обединени от гигантската финансова подкрепа - обещани са инвестиции в размер на общо 8 милиарда евро.

Всъщност, много хора са се надявали на нещо друго, но някой съмнявал ли се е? Все пак Сеп Блатер още от самото начало на лобирането тъничко подкрепяше кандидатурите на Русия и Катар. Въпреки, че според Техническата комисия на ФИФА те са и с най-рискови, като проекта на емирството попада в графата „висок риск".

Но пък и останалите сами си пречеха. Ниските земи с факта, че правителствата на Белгия и Кралсто Нидерландия не гарантираха на ФИФА, че няма да обложат печалбата с данъци (както направи и Япония).

Англия - с обвиненията в корупция, довели до шегата от два вота в първия кръг. Или „ш***н позор", както би се изразил Дидие Дрогба. Но на стойност 15 милиона паунда.

Испания и Португалия - с уж невинната размяна на гласове с Катар. Е, иберийците и латиностраните може и да се подкрепили емирството, но дали обратното е станало е трудно доказуемо. Корейците пък решиха лекично да се пострелят.

И ако за Русия има някаква логика - все пак страната има футболна култура, а и за ФИФА „свободата" на медиите там е за предпочитане пред останалата част на Европа, как ли ще изглежда турнира през 2022 г.? На минимална цена за нощувка в тризвезден хотел от 250 долара (според проекта), без възможност за биричка или целувки на публични места. А, и да, хомосексуализмът е забранен със закон - тоест местната полиция ще прибира (извежда) на топло всеки празнуващ гола си футболист и неговите съотборници.

И как ли би изглеждал фен-фест на открито в средата на пустинята? Ами латино-мацките, които бяха разголени в началото на зимата в РЮА... И каква ли ще бъде групата на Израел за квалификациите?

Но всъщност, кой го е грижа?

За Сеп Блатер и останалите старци от ФИФА важното е да се откриват и покоряват нови територии и хоризонти. А очичките им стават като тези на Чичо Скруч от едноименната анимация. В Катар те ще си имат стаи с климатици, коли с климатици и секретарки с климатици. Ако са живи де (не че им желая смъртта - опази Боже, но най-младият член на Изпълкома в момента е 52 годишният Виталий Мутко, а Хулио Грондона е на 71-а).

Новите територии гарантират и нови спонсори, и нови забавления. Както например преследването и осъждането на неколцина млади холандки, дръзнали да заплашат корпоративната политика с оранжевите си роклички. А и можем само да се надяваме, че след 8 години разните абхазци, ингушети, грузинци и талибани няма да решат да използват промоциите.

Всъщност тъжната физиономия на Мишел Платини по време на обявяването на резултатите казваше много. УЕФА иска промени. Сигурно и други конфедерации ще поискат. Така че за Сеп Блатер и неговите хора този избор представляваше великолепна възможност за последно бъркане в кацата с меда. Дано наистина да е последно.

Oще: катар  мишел платини  мондиал 2018  мондиал 2022  русия  сеп блатер  фифа 


Още от БГ футбол


Видео