Георги Иванов-Гонзо: През последните години Наско Сираков вреди на Левски | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Гонзо: През последните години Сираков вреди на Левски

Крум Савов , Канал 3
11.12.2011, 21:48 (обновена 14.12.2011, 16:38)

1 от 4 снимки Назад Напред

Георги Иванов

Снимка: © Бгнес

Гонзо продължава да има последната дума в "синия" клуб

- Г-н Иванов, как ще коментирате представянето на Левски тази есен?

- През цялото време повтарях, че Левски е в борбата на титлата, макар че много хора гледаха скептично на нас. Програмата ни беше много тежка, редувахме тежки със слаби мачове. Съперниците ни Лудогорец, ЦСКА и дори Черноморец се срещнаха в края на сезона. Най-логичното е да бъдем на 3 точки от първия в класирането.

- Като директор какви свои грешки като треньор отчитате?

- Докато аз бях старши-треньор, свършихме ужасно много работа. Направихме доста добри неща. Дойдоха 8 нови играчи и те не бяха сработени. Може би се излъгахме в качествата на част от тях. Като цяло е много трудно да събереш нов отбор и да започнеш всичко отначало. Футболистите от по-скромни отбори не издържаха на напрежението от страна на медии и фенове. Селекцията е много труден процес. Нашата включваше 5 свободни футболисти, някои от България. Направихме я на базата на финансите. Лесно е ако имаме милиони. Винаги съм казвал, че класата струва пари. Докато правим компромиси с парите, ще се получава така.

- Как така купихте Гара Демебеле с малко пари?

- Миналата година намерихме точни чужденци и вдигна нивото през лятото на 2010 година. С Гара Левски беше по-различен, тази година футболистите показаха качества в отборите си, но не оправдаха очакванията към тях. Взехме Симеон Райков без пари от "Б" група и всички видяхме, че той има потенциал. Не винаги парите са решаващи, но са предпоставка за качество.

- Арш дойде като голмайстор от Холандия, защо зацикли в Левски?

- Чужденците в Левски и в българския футбол трябва да вдигнат класата и нивото на първенството. Малко са българите, които, ако дойдат, могат да покажат ниво и да са водещи играчи. Има изключения, но на базата на потенциала на "А" група е трудно да намериш такъв футболист. Затова водещите отбори се обръщат към чужденци. Те са живи същества и понякога не им пасва стила, начина на живот, обстановката. Най-големият проблем в Левски е че чужденците не се адаптираха.

- Какво се случи с Тони Калво?

- Добро момче е. Като дисциплина и отношение към тренировъчния процес нямаме претенции към него. Имаме претенции към игрите, които показа. Има голям период, в който той не е играл. Ако питате за Тони Калво в Гърция, всеки ще каже, че е уникален футболист. Защо не показва възможности в Левски може само да гадаем.

- Какви са вариантите за бъдещето на Калво?

- Първо, все още не сме разговаряли с него. Говорих с Лъчо Танев, за да видим какво ще правим. Заплата му е голяма, но не чак прекалена. Има два варианта, единият е да остане, а другият да му търсим отбор.

- Защо спадна формата на Сержиньо Грийн и Дъстли Мюлдер?

- Футболът е колективен спорт. Когато хората не оправдават очакванията, пада нивото на отбора. Заплатите им са нормални. Серж има период да мисли за новия си договор. Казах му, че никой не е незаменим.

- Има ли оферти за тях?

- Не. Серж има освобождаваща клауза, никой не го е потърсил досега.

- Приключи ли скандала с Арш, който заяви, че пушиш в съблекалнята?

- Той твърди, че не е казал такова нещо. Не знам каква е истината. Стана ми много неприятно и затова го пратих да тренира при юношите. Смятам, че случаят е приключен. Каквото и да става в една съблекалня трябва да остава в нея, а не да излиза в медиите.

- Защо в Левски работите трудно с медиите?

- Няма такова нещо, не съм отказал коментар за никоя медия. Правим пресконференции, даваме интервюта. Има 1-2 медии, на които е забранен достъп до "Герена", защото пишат неща, които само малки деца могат да измислят.

- Казваш, че си свикнал на нападките от медиите, но когато от клуба те нападат примерно Наско Сираков и Боримиров как реагираш?

- Сираков и Боримиров нападат Левски по грозен начин, защото не са в клуба. Когато Сираков се върне ще каже, че сме европейски клуб, а не селски. В последните три години Сираков повече вреди на Левски отколкото помага. Много е трудно когато нямаш бюджетът, с който разполагаше Сираков.

- Христо Йовов ли е Георги Иванов за Левски сега?

- Христо е важен играч, реши много мачове. Лошото е, че у нас опитните футболисти са водещите - Здравко Лазаров в Локо (Пд), Тошко Янчев в ЦСКА, при нас Йовов, в Литекс Янев и Светослав Тодоров.

- Защо Левски не вади футболист от школата?

- И държавата вече не вади спортисти. Едно време ние имахме 1 топка за 20 човека и 9 души влязохме в първия състав на Локо (Пд). Сега всяко дете има топка, екип, учи по холандска система, но не показва нищо на терена. За тях има много по-интересни неща - дискотеки, интернет. Родителите трябва да окуражават децата си да излизат на улицата, ако трябва нека да се сбият, защото това ще ги развие като спортисти и хора.

- Кои футболисти напускат Левски и за кои постове търсите нови?

- Рисп и Видович със сигурност напуснат. Говорихме с Николай Костов как да процедираме с другите, но е рано да говоря. Нашата селекция е насочена към чуждия пазар. Не виждаме играчи в България, които да вдигнат класата на отбора ни. Бях в Кипър, където имаме интерес към 1 футболист. Иначе търсим попълнения за 3-4 позиции, но само свободни агенти.

- С Николай Костов заедно ли ще правите зимната селекция?

- Винаги съм давал на треньора да избира футболистите, но крайната дума е моя. Аз съм коректив на треньора и трябва да преценя дали този футболист има качества за Левски.

- Какво е впечатлението ти от новия треньор?

- Ние сме в перфектни отношения, разговаряме постоянно. Винаги съм оставял треньорите сами да взимат решенията за състава. За Ники Костов ми подсказа Лъчо Танев. Проведох разговор с него, видяхме се и се уточнихме за 15 минути. Той е много добър треньор и човек, с който се разбирам.

Oще: гара дембеле  георги иванов  даниел боримиров  дъстли мюлдер  здравко лазаров  левски  литекс  локомотив (пловдив)  лудогорец  лъчезар танев  наско сираков  николай костов  светослав тодоров  сержиньо грийн  симеон райков  тодор янчев  тони калво  христо йовов  христо янев  цска  черноморец  шюрд арш 


Още от БГ футбол


Видео