Непрофесионално и неколегиално | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Непрофесионално и неколегиално

Петър Хераков
21.01.2011, 09:10 (обновена 21.01.2011, 09:15)
Базил де Карвальо, Левски

Снимка: © gong.bg

Сагата с Базил де Карвальо заприлича на сапунен сериал

Смисъл да се търси кой крив и кой прав по сапунения сериал „Базил Де Карвальо" едва ли има. Освен ако не се намери някоя Жулиана Кастаньо и наистина да се филмира - така де имената им си звучат като свалени от екрана, а и интрига ще има.

И, за съжаление, със сигурност ще бъде по-добре изиграно, отколкото го направиха главните действащи лица в родната драма. Защото тяхното представление бе и непрофесионално, и неколегиално.

Непрофесиално най-вече от страна на Левски, защото клубът уж има отлично развита скаутска мрежа, а никой по нея не знае, че сенегалецът има проблем с рамото. А би трябвало да са му гледали поне два-три мача - нали все пак играе в България. И то не къде да е, а в Пловдив - там където Георги Иванов има сериозни връзки.

А и още - след като Локомотив победи сините в София, Де Карвальо се съблече и показа на всички, че рамото му е сериозно бандажирано - дори и снимки имаше.

И ако поне един човек се бе светнал, можеше още на първоначалния медицински преглед проблемът да бъде установен и съответно от Левски да кажат - „ок, ще го вземем, обаче ще платим по-малко, защото се нуждае от операция и първите три месеца ще бъде на еди каква си заплата, а след края на сезона ще преговаряме отново."

Изсипването му в хотела на Локомотив в Сандански също не е е кой знае колко професионално и колегиално - все пак Георги Иванов игра допреди няколко години и е наясно колко обидно е подобно отношение.

Но може би единственото хубаво нещо, е че поради лесно обясними обстоятелства, малцина са могли да се подиграят на Де Карвальо подобаващо.

Неколегиално е и отношението на Локомотив. Там със сигурност са били наясно с проблема, обаче са си го премълчали тактично.

Като продавач на домати - слагаш най-добре изглеждащите отгоре на сергията и после, прибрал се в къщи, купувачът си блъска главата, заради това, че една трета са неузрели, а друга трета - презрели.

ОК, това върши работа на зарзаватчията, но трикът не се прилага на редовен клиент - все пак Левски купи двама играчи от железничарите само за месец, при това си ги плати най-културно.

Далеч по-нормално щеше да бъде (и трябваше да е така), ако Христо Бонев вместо да разказва врели-некипели за цигански баници, беше се обадил на Георги Иванов на 16 декември, за да му обясни какъв е проблемът. После - операция и в началото на февруари Де Карвальо започва тренировки.

Но подобен селски тарикатлък (образно казано - Пловдив си е супер) заслужава наказание и точно заради това ще е забавно да се окаже, че Де Карвальо все още е собственост на Локомотив.

Още повече подобна сцена не се развива за първи път - едва ли някой от Локото е казал на Левски, че Кирил Акалски изпитва панически страх от зъболекар и има сериозни стоматологични проблеми, които влияят и на тренировките и по време на мачовете.

А иначе големият потърпевш е играчът. Защото циркулира като муха без глава и си няма никаква идея какво се случва. А и да - нежелан е и от Левски, и от Локомотив и всеки вика „вземи го ти!".

Но двата уж-професионални футболни клуба също са потърпевши, макар и май да не го съзнават. Едно - стават смешни, две - където и да играе занапред Базил Де Карвальо ще го прави с огромно нежелание и три - ако някой ден колега му се обади за съвет дали да идва тук, дори и благочестив човек, какъвто е той, ще отговори с три кратки и ясни думички.

Всъщност май най-професионално в случая си върши работата Мадам Ба. Като зла свекърва от всеки сапунен сериал, тя бута къде с хитрост, къде открито, къде потайно, за да се добере до наследството (тоест трансфер и нов договор). Но също като на филм и тя си го получи - при това от най-ценния си клиент Гарра Дембеле.

Въобще готов сценарий. Хей, продуцентите, какво чакате?

Oще: базил де карвальо  георги иванов  левски  локомотив (пловдив)  христо бонев 


Още от БГ футбол


Видео