Жозе Моуриньо: Реал (Мадрид) може да открие нова ера във футбола | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Жозе Моуриньо: Реал може да открие нова ера във футбола

AS
04.06.2011, 13:37 (обновена 06.06.2011, 07:52)
Жозе Моуриньо, Реал (Мадрид)

Снимка: © getty images

След месец мълчание Жозе Моуриньо направи равносметката на постигнатото от Реал и погледна към бъдещето

Продължавате ли да си лягате рано?

-Да. Сега когато нямаме тренировки ставам в 07,30 ч, закусвам с жена ми и децата, преди да ги закарам в училище, след това отивам на стадиона. Преди това отивах във Валдебебас.

Какво правите там?

-Срещам се с хората, които работят с мен. Понякога с президента и Хосе Анхел Санчес, понякога с хората, които работят в моя щаб, с асистентите ми, с лекарите. Трябва да подредим всичко, всеки детайл, за да може на 11 юли спокойно да започнем работа. Иска ми се да изляза спокойно във ваканция.

Беше ли това добър сезон?

-Да, аз обичам работата си, а това беше година на усърдна работа. Аз изпитвам удоволствие от футбола. Семейството ми постепенно се адаптира и са щастливи. Аз не съм изморен, а това е най-важното, затова казвам, че всичко беше леко. Разбира се, леко трябва да е в кавички. 15 дни са повече от достатъчно, за да се върна отпочинал към работата си.

През последния месец обаче натискът върху Вас бе доста сериозен?

-Не, натискът не е основният проблем. Футболът никога не е бил нещо, което да ми оказва натиск, той ми носи удоволствие. Не съм имал проблеми, независимо дали губя или печеля. Може би, защото по-често печеля, отколкото да губя. Но ако става дума за натиск, той по-скоро идва от несправедливостта, тя ме поставя под напрежение. Футболът в най-чистия си вид не е източник на такова.

През следващия сезон ще разполагате с цялата власт в клуба...

-Няма да имам повече власт от преди. Реал се опитва да намери друга организация. Добре организираната структура не гарантира успех, но една не добре построена организация или не много съвременна такава е в основата на провала. А ние се намираме в процес на търсене на спортния успех. Няма да имам нито повече, нито по-малко власт от преди. Никога не съм искал такава, исках единствено равенство и сътрудничество.

Президентът вече обясни това...

-Да, но в аналитична форма. Организацията ни ще има добре изградена структура на основата на сътрудничеството, а не на основата на централизацията на властта. Аз ще бъда само треньор и нищо повече.

Гледахте ли пресконференцията на Валдано и Флорентино?

-Директно не. Президентът каза онова, което можеше да каже на този етап. Той ще даде повече обяснения когато всичко бъде напълно организирано. А що се отнася до Валдано това бяха думи на човек, който току що е напуснал клуба, те нямаше как да бъдат различни. Това беше тъжен момент за него и за всички, и това не е лицемерие. Аз не съм лицемер, не се радвам на негово напускане. Но съм щастлив от новата организация в клуба.

Валдано искаше среща с Вас, но така и не я дочака...

-Не искам да говоря за това. В живота няма място за връщане назад, той е като еднопосочна улица. Решението бе обмислено и обсъдено. Животът продължава - и за мен, и за Валдано. Желая му всичко най-добро.

Някои мадридисти ви подкрепят, но други ви критикуват...

-Аз съм никой, за да критикувам онези, които мислят различно. Аз съм такъв, какъвто съм. Работя много, за да нося радост на феновете. Те са най-важните хора в клуба и заради тях правим всичко. Ако за това се налага да променим образа си, ще го направя.

Притеснява ли ви факта, че съдиите се отнасят към Вас предубедено?

-Футболът е спорт и в него трябва да има справедливост. Нямаме време да мислим кое е симпатично и кое не. Той трябва да бъде чист

Какво е отношението Ви към наказанието, което УЕФА Ви наложи?

-Вероятно това е първият път, в който съм наказан, а не знам защо. Измина доста време, а аз продължавам да нямам право да разбера защо съм санкциониран, да нямам право да се защитя и аргументирам. И като всеки човек си мисля, че имам право да се защитя. Затова ще се обърна към Спортния арбитражен съд и ще стигна до края. Вече изтърпях един мач дисквалификация, остават ми още 4 с всички негативи, които съдържа това за моя отбор и за мен. Но аз ще се обърна към Съда, защото искам да възтържествува правдата, а и защото имам право на защита.

Огорчили Ви факта, че Барселона подаде жалба срещу Вас в УЕФА?

-Не. Не очаквах това и изобщо не съм се замислял.

Променихте ли мнението си за Барселона?

-Не. Аз работих в този клуб от 1997 до 2000 г. От тогава до този момент обаче всичко се промени - и хората, и самия клуб. Сега това е друг клуб. Никога не съм казвал, че по онова време не ми е харесвало да работя там. Нямам нищо против клуба.

Какво мислите за Гуардиола?

-Познавах го като играч. От това време обаче минаха 10 години. Сега той е лидер на своя тим, различен е, не го познавам. Аз познавах играча Гуардиола, който беше различен. Но по същия начин и той познаваше един друг Моуриньо, аз също съм се променил. Мислех си, че той ще си остане такъв, какъвто беше и за в бъдеще, но не зная какви са сега мотивите и желанията му.

Какво мислите за думите, които използва срещу Вас?

-Нищо особено. Той може да говори каквото си иска.

Защо запазихте мълчание в последно време?

-Реших да не говоря, защото ме наказаха и ще продължа да го правя. Ако сега съм тук, то е заради децата.

Реал такъв клуб ли е, какъвто си го представяхте?

- Това е опит, който исках да имам. След като работих в родината си, а после в английския и италианския футбол ми се искаше да пробвам и в Испания, особено в Реал, тъй като във футбола всички смятат, че Реал е върхът. Имах възможност да преживея това още преди години. Реших обаче да го направя сега и не съжалявам. Доволен съм, че имам тази възможност.

Кое първенство ви допада най-много?

-Различни са. Сега работя в испанското, където Реал спечели повече от 90 точки, но това не бе достатъчно, за да стане шампион. На такова ниво е малко странно. В градовете, в които гостуваме обаче ни посрещат със страст и това е важно. Тук ми харесва много. Затова ще продължа и през следващия сезон. Ако аз съм доволен и в клуба са доволни тогава продължавам да работя с ентусиазъм. Докато го има това взаимно чувство ще продължа.

Замислял ли сте се над възможността да напуснете?

-Ако исках, щях да съм го направил. Познавам президента, който е много горд човек и лидер и знам, че ако човек иска да бъде в Реал, то той е длъжен да отдава сърцето и душата си докато работи. 99,9% от професионалистите биха искали да са тук и ако му кажа нещо подобно, той ще ми заяви, че трябва да си събера куфара и да си тръгна.

Твърдите, че отборите Ви постигат най-добрите си резултати на втората година...

-Това не означава, че и с Реал ще бъде така. Така беше с Порто, Челси, Интер. Няма как да съм сигурен, че Реал няма да е изключение от правилото. Но втория сезон би трябвало да е по-добър от първия. Вече има усвоени футболни навици и научени методи. Но да подобрим постиженията си от тази година няма да е лесно. Това означава поне да стигнем до финала в Шампионската лига, да спечелим първенството и Купата на Краля.

Голяма ли е разликата между Реал и Барселона?

-Не искам да ги сравнявам. Всеки говори за своя отбор. Моят определено израсна и подобри играта си. Сега готвя тренировките за предсезонната подготовка и сравнявайки ги с тези от предишната година, определено има разлика. Налице е еволюция и прогрес в играта, има автоматизирани неща, такива, които вече няма нужда да тренираме. Нашият пример за подражание сме самите ние.

Какво мислите за Нури Шахин?

-Беше избран за №1 в Бундеслигата, при това от колегите си. Следяхме го отдавна, потенциала му е огромен, има и какво да добави към играта си. Той е като Йозил, Ди Мария, Бензема, Марсело. Това означава, че ние сме отбор на бъдещето, на времето около 2014 и 2015 г. когато в сила ще влезе финансовият феърплей. Реал има супермлад състав и разполага с президент с фантастичен поглед към бъдещето. Реал може да открие нова ера в европейския футбол.

Имате ли желание да привлечете Серхио Агуеро?

-Няма да си кривя душата - той е фантастичен играч. Не се страхувамч да го заявя открито. Но той е играч на Атлетико (Мадрид). Реал не контактува с играчите преди да съгласува трансфера с клубовете им. Затова нямаме никакво отношение към информациите от последните дни. Така беше с Шахин - първо преговаряхме с Борусия и след това с Нури и с неговия агент. Така беше и с Алтинтоп и Кайехон.

Но Вие искате ли Агуеро да играе в Реал?

-Той играе в Атлетико. Той е забележителен играч и ми харесва.

Игуаин и Бензема непродаваеми ли са?

-Да.

И няма да позволите никой от тях да си тръгне?

-Не става дума дали ще позволя или не. Аз не съм човекът, който позволява или не. Ако клубът иска да направи нещо, аз съм никой, за да го спра. Но по отношение на Игуаин и Бензема мненията ни съвпадат. Искаме те да останат в тима.

Вие ли настоявахте за връщането на Матеос и Кайехон или те ще бъдат включени в нечий трансфер?

-Харесват ни футболните характеристики на Кайехон, както и манталитета му. Той ще остане в тима и няма да бъде включен в никакъв трансфер. Искаме да му помогнем да подобри играта си и да стане част от тима. Матеос има договор с Реал, ще започне подготовка с нас, а след това ще видим дали ще остане или ще го дадем под наем за още година. Но този път ще бъде на отбор в Примера или в клуб, който ще играе в Европа.

А Адебайор?

-Той е играч на Манчестър Сити и за него има определена сума за трансфер. Имаме определени привилегии при преговорите, футболистът иска да продължи при нас. А това е важно.

Почти цялата ви коса вече посивя...

-Това е генетично. Дядо ми беше със сива коса още на 40 години, баща ми също. Не футболът е причина за това...

Oще: атлетико (мадрид)  барселона  жозе моуриньо  нури шахин  реал (мадрид)  серхио агуеро  уефа  флорентино перес  хорхе валдано  хосеп гуардиола 


Още от БГ футбол


Видео