Тодор Батков: При нас няма плачещи деца и извадени джобове | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Тодор Батков: При нас няма плачещи деца и извадени джобове


16.01.2010, 16:24 (обновена 16.01.2010, 20:40)
Тодор Батков

Снимка: © БГНЕС

Убеден съм, че ще покажем 15 много силни игри, заслужено ще спечелим 27-ата титла и ще се представим успешно в евротурнирите, твърди Батков

Г-н Батков, как стои въпросът с трансферите? Последната новина е, че Зе Соарес е продаден на Металург.

Още работим по някои детайли, но се надяваме да ги изчистим. По принцип имаме договор още от декември, имаше някакви недоразумения, но предполагам, че всичко ще бъде изчистено.

А какво ще кажете за преминаването на Живко Миланов във Васлуй?

Аз съм доволен, той е наш юноша. След трансфера на Валери Домовчийски продължаваме да показваме, че не спираме наши юноши, когато имат възможност да преминат в друг клуб.

Говори се, че за Зе Соарес ще вземете 400 000 евро, а за Миланов - 350 000.

Трансферите на двамата са в порядъка на 400 000-500 000. Живко Миланов е на 25 години и от 18-годишен играе в първия отбор. Имаше период на налагане. Натрупа много мачове, има много богата визитка - мачове в мъжкия национален отбор, в младежкия, в юношеския. Не беше добре да го спираме, не е приоритет трансферната цена. Можеше да играе и във Висшата лига, но за жалост такова искане нямаше. Васлуй е сериозен отбор, румънското първенство е по-силно от нашето. Този отбор игра в евротурнирите и му предложиха много по-добри лични условия. Такива, които ние не можем да си позволим.

Какво може да се очаква още като трансфери?

Има интерес за още трима наши футболисти, предоставили сме необходимата информация. Текат някакви разговори. Все пак руските отбори едва сега се събират, тяхното първенство започва през март. Бихме могли да продадем още един или двама, а след това да купим още един или двама. Наблюдаваме двама-трима играчи от родното първенство, двама българи и един чужденец. Не е тайна, че за Сърмов има интерес от италианското първенство от водещите отбори. Ако има нещо, ще го съобщим. 

Сагата с трансфера на Христо Йовов в Стяуа продължи доста време. Името му постоянно бе по страниците на румънските вестници. Коментарът ви?

Аз познавам и двамата братовчеди Бекали, бил съм личен гост на Джиджи Бекали. На мен никой не ми се е обаждал, по-скоро това е някакво недоразумение.

Как ви се отразява финансовата криза? 

На мен не ми се отразява добре кризата, но, слаба Богу, оцелявам. На Левски също вече започна да се отразява, реализирахме някои възможни икономии, намалихме някои заплати, променихме системата за премиите. Това ще доведе до 15-20% икономии в разходната част. Но плачещи деца и футболисти с извадени джобове няма. Продължават да си получават всичко навреме. На този етап всички приеха новите условия с изключение на един. Това са сериозни момчета, показали съпричастност, те знаят, че за тях клубът е роден дом и те ще останат да работят в Левски.

Непрекъснато си говори, че ще продавате клуба. Някой търсил ли ви е?

Никой не ми се е обадил. Ще се справя някак. Предполагам, че през лятото ще има разведряване в обшия бизнес климат. Аз съм казвал и пак ще повторя, че съм готов да деля с всеки, който има сърце и пари за футбола. Гледам от позицията си на президент. Левски е ангажимент към многобройните привърженици и към клуба, който е от най-важните институции в държавата. Не ми е безразлично, аз съм отговорен човек. Футболът е не просто феномен, а важна част, трябва да се въведе публичен регистър на собствеността на футболните клубове. 

Трудно ли взехте решението да оставите Гонзо да бъде и треньор?

Аз никога не съм криел, че след оставката на Ратко Достанич, която той сам подаде, позвъних на Гонзо. Разбрахме се той да води отбора до края на полусезона, след което да седнем да решаваме. Тогава се разбрахме да мислим за вариант за треньор. Споменаха се някои имена, след което седнахме след Коледа и се разбрахме. Реших Гонзо да продължи да се занимава с тази функция. Остана да уточним как ще му формулираме задълженията. Но това не означава, че аз кроя капан на Гонзо, че едва ли не ще го пожертвам, както съм пожертвал Боримиров и Велев. 

Жертвате ли легендите на Левски? Хората споменават Сираков, Стоилов, Боримиров, Велев.

Сираков води Левски в продължение на 9 години, с една година прекъсване. Стоилов бе ръкоположен в Левски без нито един ден стаж в клуб. Те имаха възможност, работиха 4 години, постигнаха много. Вечни неща обаче няма. Освободих ги, намериха си друго поприще, развиват се добре. Някои бивши футболисти, за жалост това се отнася до голяма част от златното поколение, живеят с мисълта, че едва ли не всички са им длъжни, че са пожизнени, следжизнени началници. Че те трябва да ръководят футбола, а някой да им дава пари. Не е така. Ние живеем в съвсем реална ситуация на частна икономика.

Гонзо ще издържи ли на натоварването?

Желая му да издържи. Той се учи всеки ден. Имам търпението. Нима Мъри не го чаках? Пледирам и феновете да го чакат. Нека плюят мен, ако отборът не върви. Но аз съм убеден, че ще върви. Нека дадат кредит и шанс на Гонзо. 

Как реагирате, когато ви плюят феновете?

Не ми е приятно, че ме критикуват. В определен момент нещата минаха всякакви граници.
Но си повтарям едно библейско правило, че няма ненаказано добро. Вярвам, че нещата ще се уталожат. Вярвам в Гонзо, в екипа му, футболистите и синята идея. Имаме 15 мача, в които трябва да излезем пределно мобилизирани и да бием и да се поздравим с титлата. След 15 май нещата ще изглеждат по съвсем различен начин.

Титлата поставена ли е като цел пред Гонзо?

Не, защото първенството се разви странно през есента, нетрадиционно. Не отричам, че Левски изигра слаби мачове, но имаше и такива, в които временният лидер бе фаворизиран. 

Левски поиска конгрес, а вместо това махнаха Съдийската комисия.

Искам тази комисия да бъде обсъдена с водещите клубове. Апелирам към хората в БФС и към другите собственици на клубове, сред които не е президентът на другия клуб, да престанат да не забелязват големите отбори в България Левски и ЦСКА. Те играха в турнирите, а не техните клубчета. Затова да не обсъждат партизански кой да бъде в Съдийската комисия, а да ни поканят и да обсъдим заедно. Спрягат се Камен Алексиев, Гергинов. Те ще идат и ще целунат ръка на 150 км североизточно от София, и ще бъдат ръкоположени. Искаме феърплей, затова настояваме в петте дербита да ни свирят чужди съдии. Не ме интересува откъде ще са, ако трябва да вземат съдии от африканския шампионат. Нямам доверие на нашите. Това, което се случи във Варна, бе потресаващо. Имаше мениджъри от Швейцария, които наблюдаваха Миланов. Те казаха, че такова чудо не са виждали. 

А на Боби Михайлов вярвате ли?

Нямам основания да не му вярвам. Но го моля да обърне сериозно внимание и да вземе нещата в свои ръце, да не оставя да му се качат на главата. Обсъждаме драстични рекации на протест. Не желая да участвам в миманс и моят отбор няма да участва в предрешено първенство като статист. Никой не може да се подиграва с нас.

Какво ще кажете на феновете?

Моля за повече спокойствие около клуба, моля за повече кредит на доверие към Георги Иванов. Цялата спортно-техническа власт е в него. Убеден съм, че ще покажем 15 много силни игри, заслужено ще спечелим 27-ата титла и ще се представим успешно в евротурнирите. Ще сме първи, ако има феърплей. При всички положения ще играем в евротурнирите. Нека никой не си прави илюзии, че може да се подиграва с Левски.

Oще: левски  тодор батков 


Още от БГ футбол


Видео