Обяснено: Как България все още може да се класира за Евро 2020 през Лигата на нациите | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Обяснено: Как България все още може да се класира за Евро 2020 през Лигата на нациите

Станил Йотов
20.11.2018, 00:09 (обновена 21.11.2018, 14:53)

1 от 2 снимки Назад Напред

Словения - България 1:2

Снимка: © Facebook

Българите останаха втори в групата, но спечелиха доста точки, които все още могат да донесат място на баражите в турнира

Вайкането за второто място на България в групата ни от дивизия С ще се окаже малко прибързано. Може да сме втори след Норвегия, може да изпуснахме питомното след равенството 1:1 със Словения в София, но още има шанс да хванем дивото.

И да се класираме на Евро 2020 именно през баражите на Лигата на нациите.

Нищо, че сме втори. Нищо, че не ставаме много-много за Европейско първенство с тази игра. Гледаме математиката, схемите и точките и опитваме да обясним цялата каша от самото й забъркване.

Лигата на нациите ще се провежда на всеки две години като част от квалификациите за Европейско и Световно първенство. В дивизия А (4 групи от по 3 отбора) са събрани най-силните представители на футболна Европа. Вече е ясно, че първенците в групите Португалия, Холандия, Англия и Швейцария ще играят финали през следващия юни в португалските градове Порто и Гимараеш, за да определят шампиона на лигата.

Останалите три дивизии B, C и D са на принципа с влизащи и изпадащи отбори. Дотук нищо сложно.

Как обаче става класирането на Евро 2020 през Лигата на нациите?

Нека си представим, че са се изиграли и днешните мачове и крайните класирания в групите са налице. Тук се спира и се чака.

Оттук нататък започват едни други квалификации за Евро 2020 - с 10 групи от по 5 или 6 отбора. От тях първите два в класирането заминават директно на финалите, както си беше в доброто старо време. Това са общо 20 отбора, които ще се класират. Там ще участваме и ние, но с тази игра едва ли ще стигнем далеч. Остават обаче 4 места за разпределение през Лигата на нациите. Там ни е последният шанс!

Именно за тези 4 места са въпросните плейофи между първенците във всички групи от всяка дивизия (A, B, C, D). Тънката подробност е, че който отбор се е класирал през онези, другите квалификации, няма нужда да играе в плейофите на Лигата на нациите. А отстъпва мястото си на следващия в групата. Или на „най-добре класирания" отбор от по-долната дивизия.

Хайде сега да си представим как биха се развили квалификациите за Евро 2020, като погледнем отборите от първите две дивизии в Лигата на нациите.

Дивизия А (12 отбора): Франция, Холандия, Германия, Швейцария, Белгия, Исландия, Португалия, Италия, Полша, Англия, Испания, Хърватия. Най-малко 10 от тях ще се класират директно през другите квалификации. Следователно за плейофите в Лигата на нациите остават само 2 отбора.

Дивизия B (12 отбора): Украйна, Чехия, Словакия, Русия, Швеция, Турция, Босна, Австрия, Северна Ирландия, Дания, Уелс, Ирландия. Тук на Евро 2020 могат да се класират поне 8 отбора. За плейофите в Лигата на нациите остават 4 състава, колкото са си по регламент.

От дивизия D на слабаците се класират само 4 отбора, които играят бараж за едно място на Евро 2020. Ето го шансът на Грузия, Беларус, Косово, Азербайджан и Македония! Дават им едно място, тяхно си е.

И сега идва ред на нашата дивизия C, третата по ранг. Именно от нея ще трябва да бъдат излъчени не 4, а цели 6 отбора за плейофите, за да компенсират недостига на 2 отбора от дивизия А. И това ще бъдат двата най-добри втори в класиранията на всичките четири групи. При този вариант би трябвало има поне 2 отбора от дивизията, които са стигнали до Евро 2020 през другите квалификации. Един от които може да бъде първенецът в нашата група Норвегия.

Но каквото и да стане, България със сигурност е един от тези два най-добри втори отбора. Как всъщност се изчислява най-добрият втори?

Работата е в това, че едната група в нашата дивизия е само от 3 отбора, останалите три са с по 4 участника. И според регламента, в тези групи резултатите на втория срещу последния в класирането не се зачитат.

При това положение кандидатът за най-добър втори отбор в дивизия С България има сигурни 7 точки, след като от актива ни се извадят победата и равният срещу последния Словения. Имаме победа над Норвегия и още 4 точки срещу Кипър.

Другият ни конкурент Унгария е зад нас, той разполага само с 6 точки след преизчисляването. В третата група, както и да завърши довечера мачът Черна гора - Румъния, победителят също ще бъде зад нас в надпреварата за най-добър втори.

Така остава мачът тази вечер между Шотландия и Израел.

При победа на един от двата отбора сме сигурен най-добър втори в дивизия С.

Ако завършат наравно, оставаме след Шотландия, но пак имаме шансове да се доредим до баражите на Лигата на нациите. И да играем срещу някой от дивизия В, който не се е класирал на Евро 2020 през квалификациите - например Ирландия.

А, ако ги елиминираме, след това да отидем на решаващ бараж срещу победителя измежду да речем Исландия и Шотландия...

Може да звучи като поговорката „гладна кокошка просо сънува", но важното е, че все още не сме извън сметките за баражите. А и нали във футбола надеждата умира последна?

Oще: баражи  българия  гладна кокошка просо сънува  дивизия  евро 2020  изчисления  квалификации  лига на нациите  надежда  най-добър втори  национален отбор  национали  норвегия  обяснено  правила  правилник  регламент  сметки  точки 


Още от БГ футбол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео