Стенограмата на Батков от срещата с феновете на Левски - част първа | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Батков и феновете - стенограмата, първа част


13.03.2010, 15:24 (обновена 18.03.2010, 13:58)
Тодор Батков

Снимка: © Бгнес

Разговорът на Тодор Батков с феновете на Левски...

Относно досието си

Никога не съм бил агент на Държавна сигурност. Влизам войник на 18 години, бях приет право, но получих повиквателна и на 30 септември 1975 влизам в казармата. Бяхме около 600 момчета, които заминаваме да служим в Школата за запасни офицери в Плевен. Аз бях разпределен във Втори батальон, мотострелковак.

Една година бях сержант-школник и като си взех изпитите, бях произведен старшина-школник и получих писмо да се явя в някакво ново поделение - в София на бул. "Черни връх", след като си взема полагаемия отпуск. Явих се там на 20 септември и се оказа, че това е ІІІ поделение на Държавна сигурност - Военно контраразузнаване. Явиха се около 60 такива като мене. Там карахме подготовка в едни бараки в Лозенец и след това бях разпределен в поделението на ВКР в Пловдив.

Там служих една година като нещатен оперативен работник. След това бях уволнен, освободен, явих се в университета и започнах да си уча. Не съм имал никакви отношения след това с никакви служби и отдели на Държавна сигурност. Отбивах редовната си военна служба.

Отидох в Комисията по досиетата, за да прочета какво пише за мен. Оказа се, че това е копие на някаква справка, в която в общи линии пише това, което ви казах. Единствено не пише, че съм освободен октомври 1978 г.

Няма агент Тара, няма нищо такова. Аз бях нещатен оперативен работник и обслужвах поделението на ВКР в Пловдив. Оперативният работник беше един полковник. Куцаше, бил партизанин там, раняван. Аз му бях помощник. Както се казва, фазан. Имах около 70 дежурства, бях дежурен по ВКР за армията.

Откъде да знам откъде дойде агент Тара? Вие ми отговорете! Аз никога не съм бил агент. Това противоречи на ценностите, които имам.

Фен: Бихте могли да вземете мерки срещу тези, които ви злепоставят тогава...

Какво да направя, кажете ми, какво да направя, като законът е крив! Пише "привлечен като агент на Държавна сигурност". Думата "привлечен" предполага, че трябва да има воля. Волята е или декларация, че ще даваш доноси, или молба да те назначат на работа. А ходенето в казармата не ставаше с молби, както се досещате. Получаваш повиквателна и някой някъде решава къде да отидеш. И ако не отидеш, следва Военен съд.

От хилядите, които бяха разкрити, аз съм сигурно единственият старшина-школник. Моето усещане е, че няма нужда да се разкриват старшини-школници, защото това са хора, отбивали военната си служба. Официално!

Фен: Вие казахте, че сте горд, че сте служил на Държавна сигурност, което ние като публика на Левски не можем да одобрим...

Аз отбивах воинския си дълг, какъвто всеки мъж, годен, в тая държава е длъжен да отбива и са го отбивали поколения преди това. Основната задача на военното контраразузнаване и това, с което аз съм се занимавал, беше да се опази военната тайна.

Ще ви дам пример - едно от моите поделения беше секретно, със секретна техника, артилерийски полк със самоходни ракетни установки. И бяха докарали нови, съветски. Които бяха строго секретни и т. н. Към тях проявяваха интереси представители дипломатически на чужди държави, които тогава бяха врагове на България - Турция, Гърция, Америка, Англия и Франция. И по всякакъв начин се опитваха да вземат данните, евентуално да снимат и т. н. И по повод на заляганията, за които бях споменал, това са действителни случаи. И аз наистина го казах тогава като шега, но то си беше чиста истина. Един от аташетата в американското посолство проявяваше интерес към нови изтребители, които бяха докарали.

И това беше на територията, където аз работех. Бяха МИГ-25 или нещо такова, нови самолети. И няколко пъти той тръгваше от София (той не е длъжен да заявява къде пътува) и нас ни вдигаха на тревога да му пречим да се добере през полето до летището и да снима самолета. Няколко пъти опита и не можа да снима. Снимаха обаче на друго летище, край София - Доброславци. Този същият се оказа преди три години, че беше номиниран и назначен за шеф на ЦРУ! И когато в сенатската комисия, където му гледаха кандидатурата, те изнесоха този случай като успех на разузнавач в чужда, вражеска държава! И даже е бил награден! Аз бях изпратен да му преча. Кво съм сбъркал?!

Относно начина, по който се е сдобил с акциите на Левски

Клуба не ми го е дал г-н Чорни, а аз съм го купил от него. Платил съм стойността на акциите. Направих го по принуда, за да спася Левски. Защото след издаването на втората заповед за изгонването на Чорни, на мен ми костваше много усилия да го убедя да продължи да издържа Левски. Той нямаше мотивация и непрекъснато повтаряше,

Че такава държава не заслужава някой да издържа най-популярния й клуб и той трябва да го даде на държавата. И когато се случи тая порнография в Смолян, март 2004 (Бел. ред.: мачът Родопа - Левски 2:1), той ми се обади и ми каза: "Приготви акциите, направи жиро, дай ми да го подпиша и дай акциите на вътрешния министър, който ме изгони. Второ - забранявам ти да плащаш борчове на Левски с пари от моите сметки", (тъй като аз му управлявам сметките), "и трето, тъй като ти имаш пари, не те съветвам да взимаш Левски, защото винаги ще бъдеш хулен, независимо от успехите, и ще си виновен за всичко - на публика, на футболисти, на треньори, на медии, а и не си чак толкова богат". И аз му казах: "Как да ги дам на вътрешния министър, като той няма да ги вземе". И представяте ли си цирка и унижението, ако аз действам първосигнално и като адвокат изпълнявам инструкциите, обаждам се на Петканов, нося му акциите - 90% от клуба, и му казвам: "Оттук нататък се оправяй". Какво щеше да се случи? Някой дава ли си сметка?

Платих 300 000 на Чорни за неговите акции и 100 000 на "Мобилтел". Настоях да му дам пари, защото на третия ден дойдоха да ни проверят. Защото Левски не е любим. Дойдоха да видят как съм се сдобил с акциите.

Относно издръжката на клуба

Ще ви покажа две неща. Не търся благодарност, знам, че няма да я получа. Всеки месец лицето Константин Баждеков идва при мене на среща и ми носи една справка за предстоящите разходи през месеца, както и за приходите, които ще постъпват. Имам ги всичките от ден първи. Взех справките за месеците февруари и март. Мога да ви ги покажа, няма нищо тайно. За февруари приходите са 274 000 лева. Регламентираните разходи са 1 025 920 лева. Т.е. минусът е 751 920. Плюс неплатена премия от парите, които получихме за участие в Лига Европа и победата на Лацио, които са в размер на двеста четирсет и няколко хиляди евро, по договорка с футболистите. Това ми се сервира всеки месец. Миналия месец минусите от 751 000 с пари от собствения си джоб ги покрих. За март приходите са 324 000, а трябва да се платят 1 061 000.

Без Левски щях да имам 15 милиона повече и нямаше да имам байпас... 

Тази година Левски получи, въпреки недотам успешното си участие в Лига Европа, по линия на парите, които УЕФА раздава, 3 335 000 евро, които влязоха и се изядоха. Т.е., за да има клубът някаква що-годе стабилност, трябва задължително да участва в групова фаза поне на Лига Европа, ако не на Шампионска лига.

Относно бившите звезди на Левски

Никоя звезда на "Герена", големи футболисти, заслужили, не е дошъл да работи за Бог да прости. Нямам право да назовавам заплатите на Насо, чисти от данъци. Между другото, Насо и Мъри взимаха и процент от трансферите на футболисти. Нямам право да обявявам и заплатите на Боримиров, но, повярвайте ми, надвишават неколкократно заплатата на президента на Републиката. Единственият, който ми каза: "Господин Батков, плащай ми колкото искаш", беше сегашният. Това е Георги Иванов! За всичките години, откакто съм в Левски, аз за пръв път виждам такъв човек.

Относно евентуалната продажба на акциите

Имам три условия, за да купи някой Левски. Първото и най-важно е произходът на парите му. Живял съм честно, не съм ограбил никого, плащал съм си данъци, не съм участвал в грабителски приватизации. Винаги съм гледал на участието си в Левски като на един вид спомоществувателство. Също така трябва да съм убеден, че този човек има потенциала този месечен минимум да го покрива. Ако първото и второто условие са налице, съм готов да не се пазаря. Аз мога да покажа бележка за всеки един разход, който съм правил. Мои фирми в България и чужбина са давали на Левски под формата на заем от порядъка на 6,5 млн. евро. Отделно, от джоба си аз съм извършил около 3 млн. кешови плащания. На футболисти съм доплащал, на треньори. Част от трансфери съм помагал, например 150 000 към трансфера на Бензукан, 350 000 евро от покупката на Рабех и т. н. Знам до стотинка какво съм платил. Аз съм похарчил около 15 млн. евро, готов съм дори да не ги търся.

Фен: Готов ли сте утре да обявите, че ако дойде някой и ви даде 15 млн. евро и има чисто име, ще го продадете веднага?

Защо трябва да го обявявам? Да деморализирам отбора ли? Да не станат шампиони. Достатъчно анонси направих, ако някой има интерес, щеше да ме потърси. Аз съм готов да дам веднага процент от акциите на човек, който като мене е готов да дава безвъзмездно пари.

Очаквайте и втора част

Oще: батков  левски  стенограма  тодор батков  фенове 


Още от БГ футбол


Видео