Всяко дерби - за 3 дни | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Всяко дерби - за 3 дни

Дидро
28.02.2011, 07:59 (обновена 28.02.2011, 08:06)
ЛСЦС

Въпреки инцидентите в събота страстите около Левски и ЦСКА вероятно ще утихнат за три дни

Всяко чудо за три дни. Казано просто и по български. Да го перифразираме и ще получим "каквото и да се случи, не се учете от него, а махнете с ръка и го забравете..."

Няма да се поучим и от случилото се в събота вечер. Тогава най-големият футболен мач на България бе опорочен и обезсмислен от събитията край терена. Бой, ранени полицаи и фенове, арестувани, смачкани...

Но - станалото, станало. Да запалим по една свещ, че няма загинали, а после да си сипем по ракия. И толкова. Нали до следващия голям мач има почти една година.

БФС вече намекна, че ще има глоби. Да, парични санкции за двата клуба. Най-вероятно по 5000 лв., сериозна сума за Левски и ЦСКА. Да се научат! Това ще ги сплаши сериозно и стадионите им ще станат като "Стамфорд Бридж".

Полицията също взима сериозни мерки. Даде си дългоочакваната пресконференция, на която обяви отдавна повтаряната теза, че дербито трябва да се играе през деня и на националния стадион.

Това е страхотно ефективна мярка. Така феновете ще пият от сутринта и ще се бият из кварталите. Но ченгетата ще са си спокойни, защото на "Васил Левски" си е лесно. Разделиш "А" и "В" сектор наполовина, и ето ти спокойствие. Свиркай си под каската, потропвай си с палката по щита долу на пистата и си гледай кефа.

Общината винаги е била будна и реагира адекватно и своевременно. И сега обяви: "Играйте дербито на светло, преместете го на националния стадион, той е хубав."

Добре де, той е хубав. Ама "Герена" като не е, как има лиценз, издаден от същата тая община? Защото лицензирането на стадионите за българското първенство става именно с инспекция и одобрение от тази институция. Най-лесно е да кажеш - идете там, че е по-лесно. А вие, господа, какво направихте да са изрядни другите стадиони? Или просто минахте оттам на разходка и махнахте с ръка: "айде, става!"

Пак пробутваме на народа гарнитурата, а не яденето.

Вместо полицията да обясни как стотината ултраси, създали напрежението от първите редове на сектор "Г" имат достъп до трибуните при така грандиозно афиширания регистър на футболните хулигани, те ни разясняват действията си като адекватни. Това минава за телевизионните зрители, ама тия на стадиона видяха истината. А тя беше - неадекватни заповеди, изпълнени от нерешителни и неспособни на гъвкаво мислене и взимане на решения според ситуациите полицаи.

Вместо общината да затвори всички опасни стадиони, тя ни сочи безопасния. Накарай общината да си върши работата, та да ти даде акъл!

БФС... от БФС май отдавна вече никой нищо не очаква. Там строго се пипа само, когато става дума за Пирин или Янтра. Левски и ЦСКА са свещени крави. Нищо, че основно на техния мач се случват тия неща и вече е време и клубовете да помогнат на полиция и прокуратура, за да се ограничат инцидентите.

От футболния съюз ни убеждават, че процедурите за лицензиране са строги и справедливи. Но ние вече не вярваме. Щом стадионът в Кюстендил има лиценз, здраве му кажи! Буквално! Защото скоро и там може да се струпат 3-4 хиляди горещи запалянковски глави, а на трибуните има запаси от боеприпаси за 90 минути.

Но, какво толкова. Днес е понеделник, дербито беше в събота. Утре стават три дни, а после всичко ще утихне.

Стотици хора няма да спят още известно време, сънувайки кошмарната гледка от решетките на "Герена". Един куп родители ще си пият валидолите редовно заради тия часове, в които не знаят какво се случва с децата им (фенове или полицаи) на стадиона. Няколко ще покуцат, онзи полицай с гръмналата в краката пиратка няма да чува добре известно време.

Но не се притеснявайте, то вечното дерби е всичко на всичко два пъти в годината. И наесен ще дойде, ще си мине, пак ще се забрави...

Така е в страната на чудесата за по три дни.

Oще: бфс  левски  мвр  стадион "васил левски"  стадион "георги аспарухов"  столична община  цска 


Още от БГ футбол


Видео