Левски няма нужда от промяна на историята | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Левски няма нужда от промяна на историята

Петър Захариев
20.12.2010, 14:22 (обновена 20.12.2010, 14:27)
Тодор Батков

Снимка: © БГНЕС

За феновете на Левски няма никакво значение дали клуба е създаден през 1911г., както твърди Тодор Батков или през 1914 г.

Неизвестно защо президентът на Левски Тодор Батков реши, че точно сега е моментът да променя историята на клуба. Адвокатът извади документи, според които „сините" са създадени през 1911 г., а не през 1914 г.

И изведнъж именно Левски се оказа е най-старият клуб в България, а не Ботев (Пд), както досега се знаеше. Документите били получени от държавния архив.

Може и да е вярно, но в случая това няма значение. Левски няма да стане по-велик клуб, само защото рожденната му дата е друга. Няма да накара повече хора да го обичат, ако е създаден 3 години по-рано.

Със сигурност обаче ще налее вода в мелницата на тези, които ненавиждат тима от „Герена". И пак ще се почнат едни безумни спорове, от които никой не печели. На всичко отгоре Батков ще информира УЕФА за промяната, ще сменя емблемата на клуба и прочие.

Подобно нещо пробваха в ЦСКА преди време. Там изведнъж решиха, че клубът им не е създаден през 1948 г., а е наследник на АС 23. Нещо, което освен до разправии между запалянкоците и чешане на езиците, не доведе до нищо друго. Дори да има подобна връзка, феновете на ЦСКА си обичат отбора не заради рождената му дата, а заради идеята. Или за червения цвят, примерно.

Утре на някой в Пловдив ще му скимне, че Ботев не е създаден през 1912 г., а през 1904 г. например. Бате Венци Стефанов, който се готви за празненствата по случай 100-годишнината на Славия през 2012 г., пък ще извади някой документ, че „белите" отадвана са навършили 1 век. Изобщо кашата ще стане пълна, което в случая е напълно излишно.

А последното, от което има нужда футболът в България, е промяна на историята. Защото така ще излезе, че някой се срамува от нея. Сигурно има и такива хора, но като цяло те са малко. Феновете си обичат отборите и си ги подкрепят такива каквито са. И ще бъде жалко, ако господин Батков бъде запомнен като човекът, който промени историята на Левски, а не с успехите му начело на клуба. Които не са никак малко.

Oще: ас 23  ботев  емблема  левски  славия  тодор батков  цска 


Още от БГ футбол


Видео