Роджър Федерер: Голямата ми цел е Лондон 2012 | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Роджър Федерер: Голямата ми цел е Лондон 2012

sportcafe.bg
26.11.2010, 08:11 (обновена 27.11.2010, 13:44)
Роджърд Федерер, Лондон

Снимка: © Getty images

Голямата цел на Роджър Федерер са олимпийските игри в Лондон пред 2012 г.

Ти си смятан за най-завършеният тенисист. Съгласен ли си с това или смяташ, че има аспекти от играта ти, които можеш да подобриш?

Все още мисля, че мога да подобря волетата си, втория си сервис, бекхенда, ретура. Не става въпрос за силата, а по-скоро за постоянството. Не просто за един сет, а за мач, за целия сезон и т.н. Постоянството е странно нещо - за нас тенисистите това е нещо много важно и поради това всички ние се стремим да станем по-добри, защото никой не спи у дома, а е на тренировъчния корт и се опитва да се превърне в по-добър състезател.

Ти имаш най-много дни, в които си във форма, в сравнение с когото и да е било. Когато не си във форма усещал ли си още преди да удариш първата топка, че ще е труден ден?

Няма гаранция, при който и да е било мач, че когато излезеш на корта ще се представил страхотно. Понякога се чувстваш ужасно, но по време на срещата осъзнаваш, че правиш мача на живота си. Понякога преди двубоя се чувстваш добре, но след това осъзнаваш, че това не е твоя ден. Разбира се и опонента ти влияе върху това, което се случва от твоята страна на мрежата. Може да опита нещо напълно различно, нещо което не е правил досега. Но най-добрите тенисисти намират начин да стигнат до победата без значение кой е срещу тях. Те просто си пробиват път и превъзмогват собствените си проблеми. Това е и нещото, което мисля, че успях да направя доста добре в последните години.

Съществуват ли определени тенисисти, над които мислиш, че имаш психологическо предимство? Заради твоя сервис, бекхенд или каквото и да е било друго?

Може би ако статистиката помежду ни е еднопосочна. Може би някои тенисисти не харесват стила ми на игра или начинът, по който разнообразявам играта си. Но обикновено статистиката от мачовете говори доста красноречиво. Мисля си, че ако си побеждавал някого повече от пет пъти, значи знаеш как да играеш срещу него. Може да си загубил и 10-15 пъти от него, но ако си го побеждавал пет пъти, значи можеш да играеш срещу него.

Мислиш ли, че можеш да станеш по-добър в следващите няколко години или в момента въпросът е как да запазиш твоите изключително високи стандарти?

В момента усещам, че съм по-добър тенисист в сравнение с времето, когато спечелих първия си Уимбълдън през 2003 г., но от друга страна през този сезон не успях да го спечеля. Въпреки това съм на мнение, че в момента съм по-добър - по-завършен, по-опитен, притежавам повече сила. В момента съм наясно с толкова много неща, които в миналото за мен бяха големи въпросителни.Трябва да бъда по-внимателен относно физическото си състояние, да оставам здрав и да не получавам контузии. Имам такъв график, който ми позволява да си правя почивки. Просто трябва да бъда внимателен по отношение на всичко, което правя. Поучих се от грешките си. В миналото търсех това, което ми е нужно, за да играя добре, докато сега знам какво ми е нужно. Идеята е да поддържам пламъка жив възможно най-дълго, защото моята цел е да играя още много години. Голямата цел е Олимпиадата в Лондон, която ще се проведе на Уимбълдън. Надявам се, че децата и родителите ми ще дойдат, което би било чудесно, защото не са били нито в Атина, нито в Пекин или Сидни, където на два пъти бях знаменосец. Това е голямата ми цел, а след това през 2013 и 2014 г. се надявам да продължавам да играя, стига разбира се да съм здрав.

Би ли се радвал ако дъщерите ти, или поне една от тях, последва примера ти и играе професионален тенис? Или би казал "Не, не, по-добре стани нещо друго"?

Бих я подкрепил без значение какво избере, стига разбира се да смятам, че това е нещо добро. Бих се радвал ако е някакъв спорт, защото мисля, че спорът помага за здравословния начин на живот и срещаш страхотни приятели. Добре е и да се научиш как да се справяш с победите и загубите. Мисля, че на такава ранна възраст е добре да имаш това желание да бъдеш по-добър от някой друг. Понякога ще губиш, но самият опит е нещо добро и точно на това те учи спорта. Тенисът е много честна игра и бих я подкрепил, но в момента това не е едно от нещата, които са сред тези с голям приоритет.

Oще: лондон 2012  роджър федерер  тенис  уембълдън 


Още от БГ футбол


Видео