Колко струва един вратар? | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Колко струва един вратар?

Петър Захариев
01.10.2010, 14:49 (обновена 03.10.2010, 14:58)
райс м'боли, алжир

Снимка: © Getty images

Раис М’Боли бе голямата разлика между Левски и ЦСКА в Лига Европа снощи

И ЦСКА, и Левски паднаха в Европа. Едните за втори пореден път, другите пък за сефте тази есен. Първите получиха само 1 гол във вратата си, докато втори цели пет.

И след мача веднага се почна с обяснения, че „червените" играли „прилично, даже добре и заслужавали поне равен", докато „сините" били „трагични и можело да загубят с повече".

А единствената разлика между двата отбора в четвъртък вечер бе вратарският пост. Райс М'Боли отново направи чудеса от храброст и хвана 6-7 удара, докато Георги Петков не успя.

Ако си бяха разменили местата ЦСКА щеше да падне поне с 0:3, докато Левски вероятно също щеше да падне, но поне щеше да се размине с нова петица в европейската си история.

Уважения към Георги Петков, който наистина е дал много на „Левски". Само, че когато бъркаш, а това му се случва често през последните 1-2 години, вратарят трябва да си носи отговорността.

Жоро Вратарчето, както го нарече Димитър Пенев, явно трябва да отстъпи мястото си на някой друг. На „Герена" имат Божидар Митрев, когото бяха започнали да налагат, но се отказаха. Взеха и Кирил Акалски, който засега е само турист или пък титуляр за юношеската формация на „сините".

И именно тези двамата са бъдещето на този пост на ст. „Георги Аспарухов", докато на Петков вече му е време за трансфер в чужбина. Все някъде пък ще се навият да го вземат дори след 0:5 в Лисабон. Дори за по-малко пари, какъвто бе случая с Елин Топузаков и Димитър Телкийски, които бяха пратени в Израел.

В същото време на „Армията" уж разполагаха с качествени вратари като Иван Караджов и Здравко Чавдаров, но след слабия старт на сезона постъпиха далеч по-умно, като взеха най-добрият на този пост в България - Райс М'Боли.

И това е една от основните причини загубите им напоследък да са минимални. Или пък да бият отбори като Монтана в София. Всъщност това е единственият трансфер, с който в ЦСКА превъзхождат своя вечен съперник Левски. И сега ще направят всичко възможно да го задържат и за следващия полусезон, а не да го връщат на Славия.

А най-доволен в цялата ситуация е президентът на „белите" Венцислав Стефанов, който доволно потрива ръце в момента. Защото той отказа да продаде алжиреца през лятото само, за да постигне трансфер в чужбина.

Остави го в тима и после „го сложи на сергията", като му позволи да отиде в ЦСКА и да пази в мачовете от Европа. И накрая ще му вземе повече пари, отколкото в момента струват всички нови попълнения в „Борисовата градина".

А на „Герена" могат да съжаляват, че не проявиха достатъчно настоятелност и не се пребориха за Мболи през лятото. С него класата на Левски щеше да скочи още повече. А част от головете във вратата на „сините" нямаше да се случат.

Oще: левски  лига европа  порто  спортигн  цска 


Още от БГ футбол


Видео