Андрес Иниеста: Бедата ще ни направи по-силни | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Андрес Иниеста: Бедата ще ни направи по-силни

Серхи Соле , El Mundo Deportivo
19.03.2011, 16:05 (обновена 21.03.2011, 08:16)
Барселона, Расинг Сантандер, Андрес Иниеста

Снимка: © getty images

Хосеп Гуардиола ми помогна да се чувствам важен и полезен играч, откровен е Андрес Иниеста

Как се чувствахте в съблекалнята след като разбрахте за болестта на Абидал?

-Това беше много тъжна новина за нас. Надяваме се, че всичко все пак ще бъде наред, че той ще се възстанови бързо и без последствия. Той знае, че винаги сме готови да му помогнем, ако се нуждае от нещо.

Каква беше твоята първа реакция?

-Отчаях се. Никой никога не очаква подобно нещо, а когато все пак се случи, чувстваш горчивина и обида.

Така ли се чувстваха и другите?

Мисля, че да. Ние сме напълно отдадени на футбола, той е всичко за нас - нашата работа, нашата страст. Но в крайна сметка единственото важно е само едно - човешкият живот.

Какво отличава Абидал от останалите?

-Той винаги е в добро настроение, на тренировките, дори когато работи в група винаги прави повече от всички останали. Той е роден спортист, силен е и добър, позитивен е и много жизнерадостен.

Кой е най-хубавият подарък, който отбора може да му направи?

-Да се постараем да постигнем всички цели, които сме си поставили за този сезон. Той с всичко, което направи до този момент, даде своя принос за днешното състояние на отбора. Затова трябва да направим така че той да може да празнува с нас.

Как може да ви повлияе това изпитание?

-Надявам се, че всичко ще си влезе в обичайното темпо и ще успеем да преживеем този труден момент. Но е доста трудно да се абстрахираш от такива лоши новини за твой приятел, все пак всички сме хора. Тази беда обаче ще ни направи по-силни и ще имаме още повече стимули да продължим битката.

Може ли да се каже, че след станалото с Абидал и обвиненията за употреба на допинг отборът е сплотен, както никога?

-Да, но всичко, което се говори зад гърба ни е неконтролируемо и не носи радост. Всеки обаче е свободен да говори каквото си иска. Каквото и да се случи ние сме длъжни да играем добре, за да може това да е единственото обяснение за победите. Това е и единственият начин, по който ние можем и знаем да постигаме успехите.

Откъде се появиха тези обвинения за забранени вещества?

-Не знам и това не трябва задължително да ни интересува. Наясно сме, че това прекрачва всякакви граници, но нищо не можем да направим.

Ако някой те обвини лично, но това бъде лъжа ще го опровергаеш ли незабавно?

-Да, разбира се.

Трябва да ви е дошло до гуша да слушане за съдийските предпочитания и календара...

-Ние просто не трябва да зависим от това - нито сега, нито преди. Това, което винаги правим е да анализираме собствените си грешки, ако допуснем такива, за да започнем да побеждаваме отново. Всичко останало е вторично, не ни засяга изобщо. Мотивацията ни е свързана с това да продължаваме да печелим.

Смятате ли, че около Реал има хора, които не възприемат тактиката „победа на всяка цена"?

-Не съм там и не знам какво да мисля. Всеки човек има собствена тактика. Предполагам, че те защитават правото си да правят нещата по своему.

Мечтаеш ли си за мача на „Уембли"?

-Да, да мислиш и мечтаеш за хубави неща е съвършено безплатно удоволствие. Този финал обаче е още много далеч и ще ни е трудно да стигнем до него.

Само няколко минути след гола, който вкара на „Стамфорд Бридж" срещу Челси в еуфорията си напомни на Боян, че ти е обещал билети от неговата квота за финала, ако успееш да отбележиш гол. Правиш ли вече постъпки за нещо подобно и за „Уембли"?

-Не, все още не. Но ако ми се отдаде случай, всичко е възможно.

Все още ли ти е мъчно, че пропусна миналогодишното участие в полуфиналите и двубоите с Интер?

-Вече по-малко. Това беше ключов момент от сезона, а аз не можех да помогна на отбора. Това е болка, която продължавам да изпитвам.

Сега трябва да играеш много внимателно, защото при нов жълт картон те грози дисквалификация...

-Да, намирам се в близост до максимума позволени предупреждения. Надявам се, че всичко да се развие добре, но ще се опитам да не допускам нарушения по време на оставащите ни срещи.

Какво научихте като отбор от мачовете с Арсенал?

- Усещането беше прекрасно. За пореден път се убедихме, че в Шампионската лига няма леки съперници. Можехме да решим изхода на този сблъсък много по-рано, но в Европа може също така да се окажеш извън борда само за няколко минути. Срещите ни накараха да се замислим върху това, че не можем да си позволим и за напред да допускаме подобни грешки. Както и че не трябва да повтаряме случилото се.

Можете ли да играете още по-добре?

-Да, всичко може да се подобри. Всеки мач е уникален, а и съперникът предлага различни схеми. От време на време може и да не играеш много зрелищно, но крайния изход на сблъсъка ти дава достатъчно слава.

На 26 години вече си печелил два пъти Шампионската лига. Колко пъти още искаш да постигнеш това?

-Толкова, колкото е възможно, защото това е трудна задача. Барселона е побеждавала в този турнир три пъти, надявам се да ни се отдаде възможност да го направим още веднъж. Възможностите на отбора са големи, позволяват ни да стигнем далеч.

Необходимо ли е да спечелите колкото може повече Купи, за да се утвърдите като най-добрия отбор в съвременния футбол?

-Очевидно е, че маркер за една епоха се явяват титлите. Увеличаването на броя на отличията в първенството, турнира за Купата и Шампионската лига, въпреки трудностите на всяко едно състезание, говори, че отбор си върши работата добре.

Спечелването на титлата в първенството задължително ли минава през успех на „Сантяго Бернабеу"? Двубоят е шест кръга преди края на сезона...

-Това ще бъде много важна крачка към крайния успех. Ще се постараем поне да съхраним сега съществуващия си аванс и да продължим да играем на същото ниво до самия край.

Ще бъде ли непростимо ако загубите титлата?

-Не мисля за това, но ако нещата не се развият по най-добрия начин, вината и отговорността естествено ще бъдат на нас футболистите. Както и когато всичко се развива добре.

Мислиш ли вече да дадеш някакво обещание, ако отново спечелите требъл?

-Все още не, защото сме твърде далеч от този момент. Сега е по-добре да мислим само за предстоящия мач и да не гледаме толкова напред.

Ти беше един от играчите, които настояваше за удължаване на договора на Гуардиола и накрая това стана факт...

-Това беше нещо, за което мечтаеше целия свят. Искаме да бъде с отбора толкова дълго, колкото е възможно.

След неговите здравословни проблеми, отборът сплоти ли се около него?

-Всеки от нас го подкрепи по свой начин, все пак той винаги се опитва да ни дава най-доброто от себе си.

Пеп обаче няма да бъде с отбора вечно...

-Не мислим за това. Всичките ни мисли са насочени към настоящия момент както и за това да направим най-доброто, на което сме способни сега.

Кое е най-доброто, на което те научи Гуардиола?

-Това, че трябва да дадеш всичко от себе си за своя отбор и клуб. Дори повече от колкото можеш да изразиш с думи. С него се учим на това всеки ден.

Какво ти даде като футболист?

-Много неща. Помогна ми да се почувствам важен и полезен играч. И това важи за всички, които работят с него на тренировките.

Не се ли главозамайваш от факта, че си на 26 години, а зад гърба ти са толкова много успехи - световна и европейска титла с националния отбор, четири шампионски титли в Испания, две в Шампионската лига?

-Да видиш всичко това е огромно щастие. Никога не съм си представял, че подобно нещо е възможно. Чувствам се много горд от факта, че трудът ми е толкова щедро възнаграден.

Къде е таванът на възможностите ти?

-Винаги съм казвал, че докато имам сили да играя съм способен да подобрявам изявите си и да уча нови неща. Кариерата на един футболист е процес на непрекъснато обучение. С всеки сезон се опитвам да бъда по-добър.

Има ли сред всичките ти силни страни и някоя слаба? Нещо, което не си научил или не ти се отдава?

-Техническите и тактическите ми навици съвсем не са идеални. Всеки ден се опитвам да ги направя по-добри.

Отсъствието на травми и болки ли е това, което ти позволява да организираш и невъзможни атаки с помощта на дрибъла си?

-Когато се чувстваш добре всичко е по-спокойно - и по отношение на физиката, и по отношение на психиката. Когато си щастлив, вършиш добре работата си. През този сезон участвах в почти всички мачове до тук, а в нашата работа това е най-добрата проверка за състоянието ти.

Има ли тайна за всички тези победи?

-Не, няма такава. Просто си вършим работата, това е всичко. Аз всеки път се опитвам да правя най-доброто, което умея, същото важи и за останалите.

Това че през този сезон вкарваш повече попадения дава ли ти по-голяма увереност?

-Определено. Надявам се да бележа и повече. До този момент съм вкарал осем гола в първенството, което е мой личен рекорд. Не смятам да спирам до тук.

Може ли да се каже, че сега си по-силен психически след като лошата серия от преди две години е преодоляна?

-Не, не мисля. Преди ситуацията бе лоша, но когато се окажеш в такава си даваш по-ясна представа за приоритетите си, опознаваш себе си и света около теб. През миналата година научих много и това ми помогна да стана този, който съм сега.

Но в края на април, когато ти предстои да станеш баща, подобна психологическа увереност ще ти бъде необходима...

-Ще се опитам да бъда любящ и грижовен баща. Иска ми се този момент от живота ми да продължи дълго, много съм благодарен за всичко, което ми се случва сега.

Търсиш ли вече съвети за грижите за бебето?

-Мисля, че когато взема Валерия (б.р. - това е името, което Иниеста и съпругата му Ана са избрали за бебето след като стана ясно, че ще бъде момиче) на ръце и всичко стане реалност нещата ще си дойдат на мястото. Засега мога само да мечтая за този момент. Разбира се, че ще попитам и за съвети.

Ще присъстваш ли на раждането?

-Да, посещаваме специални курсове, където ни готвят за това.

А ако то съвпада с някой от мачовете на Барселона като гост ще успееш ли да се прибереш?

-Всичко ще зависи от ситуацията, но засега всичко върви добре и не би трябвало да имаме мач когато тя се роди.

Ще заведеш ли Валерия на някое от празненствата по случай титлата в Испания и/или Европа на „Ноу Камп"?

-Би било неразумно да правя подобни заявления, но ако всичко върви добре може действително да има подобна възможност.

Oще: андрес иниеста  барселона  боян къркич  ерик абидал  интер  реал (мадрид)  хосеп гуардиола  шампионска лига 


Още от БГ футбол


Видео