Пясъчната кула ЦСКА | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Червена пясъчна кула

Дидро
23.01.2012, 08:15 (обновена 25.01.2012, 13:14)

1 от 3 снимки Назад Напред

Титаните

Снимка: © Gong.bg

Ръководството на ЦСКА не харчи за клуба, а за отбора. И после печели от това

Би било смешно, ако в ЦСКА си нямат кофички и формички. Хората, които чистят повече от половин България и правят дяволски добър бизнес от това, би трябвало да имат най-обикновени пластмасови пособия за строене на пясъчни замъци. Или поне се справят отлично и без тях в изграждането на един такъв. Без основа, леснорушим, уязвим от всички страни, но въпреки това защитаван упорито от медийни диги.

За три години и половина като собственици на ЦСКА тези пернишки деца с кофички в ръце построиха пясъчния замък пет или шест пъти. Морето на времето все го отмива, те пак строят наново, отново с инфантилното обяснение за големи цели и наливане на много пари. Защитени от няколко сериозни институции, от услужливи имиджмейкъри и намазани с глазурата на няколко имена на измислени звезди с богати визитки, които отдавна са минали по ръба на големия футбол.

ЦСКА се превърна в покупко-препродавателен пункт, чиято цел е да "изкяри" от този или онзи играч. Да се направи схемичка тук или там, да се усвои тази или онази част от стадиона и базата...

Клубът? Фундаментите му? Организация? Структура? Защо са им на палавниците от Перник? Те си имат своите гордости - дали бая пари за Зику, обаче взели за него 2 милиона. Довели Диого, Панку, Гранден и Андоне. Браво! А какво остана след тях и къде са купите в музея, спечелени с изградените около тия звезди печеливши отбори?

Да взимаш футболисти с по 30 000 евро заплата, когато те няма къде да се изкъпят след тренировка, е извън параметрите дори на абсурда. За шест месеца в България (някой съмнява ли се, че толкова ще остане?) Карлос Диого ще прибере поне 180 хиляди евро. Прибавете 300 000, дадени за камерунеца Присо, и ще получите към милион лева за двама играчи.

С тези пари за тази пролет ЦСКА можеше да внесе ред и да направи „Българска армия" едно приветливо място за игра и гледане на футбол. Да изгради най-накрая прословутото игрище за юноши пред стадиона, там, където в момента „Титан"-ите настаняват за паркиране джиповете и лимузините на скъпите си гости преди домакински мачове.

Ето това е пясъчната кула ЦСКА - плочките над съблекалнята на „Армията" ще почнат да падат на главата на Диого, но той взима 30 000 евро и нагоре. Стадионът отвътре е като кратер, половината „А" сектор е пред рухване, останалата част е мръсна и неподдържана, но в атака ще тича камерунската перла Присо, който скоро ще бъде следващия голям трансферен удар, когато го шитнат в Китай, например.

За школата май по-добре да не подхващаме приказка. Ако сте родител, дори и запален цесекар, къде бихте дали детето си да тренира футбол? Отворен въпрос.

За три години и половина „Титан" обеща много. Трябваше да има модерна база в Панчарево - видяхме снимки как някакви машини почнаха работа. Сега има двайсет тухли, наредени като за малка градинска тоалетна. Трябваше да има и игрища за децата и юношите на „Армията", но има сгурия-паркинг. Видяхме и невероятен английски проект за нов стадион, даже ни обясниха как няма да изнасят бетона от стария, а ще го рециклират в алеи и стени на новия. Колко красиво беше, а? Трябваше служителите да си получават навреме и без това мизерните заплати, но... те се разхождат по кафенетата и прашясалия музей на „Армията" и се чудят тоя с огромната кола за 150 000 лева дето паркира Зику ли е, Присо ли е, Диого ли е...?

Трябваше да има и трофеи. Е, има два. Купа на България и Суперкупа на България. И те са спечелени след единствения полусезон, в който нямаше гръмка и ненужна селекция. Имаше група футболисти и треньор, които се сплотиха и доказаха, че силен колектив, дори с ограничени футболни качества, е достатъчен да печели мачове в конкуренцията у нас.

Е, този треньор вече го няма. А и урокът не е научен.

Тоест - урок няма, защото стратегията на обучение отдавна е начертана. На купуването на евтино, което след шест месеца се излъсква и препродава скъпо, някои му викат „алъш-вериш". Собствениците се оплакват, че наляли много пари в клуба. Не, господин Борисов. Не е вярно. Давате пари в отбора, не в клуба. Давате ги за измислени играчи, които да препродавате. В клуба не сте построили нищо, освен един ресторант на „Армията". Най-ценната придобивка на ЦСКА в ерата „Титан"!

Това е ЦСКА. Без основи, без съдържание. Няма стадион, няма структури и основи, няма вид на нормален футболен клуб. Има обаче скъпоплатени играчи - наемници, които идват, поразтичват с неясна мотивация фланелката за половин година, заминават си, а „Титан" вместо купи и титли ни показва куфарчета със спечелени пари.

Дали на някой привърженик на ЦСКА му пука, че Зику е продаден за 2 милиона, ако в края на сезона пак отборът е трети?

Отговорът е ясен.

Разбира се, ЦСКА може и шампион да стане. Трудно е за вярване с тази организация в клуба и текучеството на играчи и треньори, но дори да се случи, нищо няма да се промени. Наесен отборът ще е подменен, но клубът ще си е същият.

Дано няма големи вълни.

Oще: база  българска армия  димитър борисов  димитър пенев  драголюб симонович  карлос диого  клуб  нджонго присо  отбор  панчарево  титан  трансфери  цска  янис зику 


Още от БГ футбол


Видео