Себастиан Фетел: До последно вярвах, че ще взема титлата | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Себастиан Фетел: До последно вярвах, че ще взема титлата

Formula1.com
21.11.2010, 13:56 (обновена 22.11.2010, 13:52)
Себастиан Фетел, Формула 1

Новият световен шампион във Формула 1 Себастиан Фетел вече подобрява рекордите в спорта

Себастиан Фетел има едва три пълни сезона във Формула 1 зад гърба си, но вече започна да подобрява рекордите в световния шампионат, започвайки от един от най-важните - той е най-младият шампион в историята на спорта.

Освен това е и най-младият пилот, спечелил точки, квалификация и първа победа. Сега Фетел трябва да направи по-трудното - да намери начин да се справи с напрежението, което върви със световната титла, той вече е една от най-големите звезди на световния спорт, а дори самата мисъл за това тежи.

23-годишният пилот на Red Bull в ексклузивно интервю за F1.com...

- Себастиан, какво се случи след спечелването на титлата?

- В неделя вечерта празнувахме в Абу Даби, после се качихме на самолета за Австрия, нямаше време за сън, в Австрия ни посрещнаха като герои - мен и целият отбор. След това вечерта си направихме малък купон. На следващия ден заминахме за Великобритания, като програмата беше почти същата като в Залцбург. Но тук беше много специален момент, тъй като се бяхме събрали целия тим, включително и момчетата, които работят във фабриката - тези, на които дължим успехите си през сезона. В сряда вечерта се върнах отново в Абу Даби. На няколко пъти ми се случва да заспя в самолета и като се събудя, да не знам къде точно се намирам. Беше тежко, но беше хубаво, тези празненства направиха много хора щастливи.

- Прекара почти цялото това време със съотборника си Марк Уебър. Поговорихте ли си за проблемите между вас в хода на сезона?

- Веднага след финала на последното състезание проведохме такъв разговор. Той дойде да ме поздрави и решихме да използваме момента, докато сме сами, за да поговорим. Имаше някои неща, които този сезон ме бяха ядосали, при него беше същото. Използвахме тази възможност, за да изясним всичко. Не мога да кажа, че след този разговор сме станали първи приятели, защото причините за нашите сблъсъци остават, но отново се уважаваме взаимно, което е добро начало.

- Подобри много рекорди във Формула 1, как го правиш?

- В действителност, това не е особено важно за мен. По-важно е това, което съм постигнал - победите и титлата. Кой знае какво още ме очаква? Но сега съм много щастлив от това, което съм постигнал във Формула 1. Аз не съм най-възрастният пилот на стартовата решетка, но знам, че колкото по-възрастен ставаш, толкова ти е по-трудно на пистата.

- Младите пилоти, които тази седмица тестваха в Абу Даби, сигурно са били депресирани от постиженията ти, ти си почти на тяхната възраст?

- Няма как да разбера нещо такова. Погледнато отстрани, изглежда, че кариерата ми се развива много бързо, но за мен всяка стъпка е дошла в правилния момент. Разбира се, като се има предвид какво представлява Формула 1 - върхът на моторните спортове - наистина отстрани нещата изглеждат нереалистични. Преди няколко дни си мислех колко време е изминало от последното състезание във Формула 1, което съм гледал по телевизията. Сега съм част от Формула 1. Световен шампион. Невероятно е!

- В обиколката след финала в Абу Даби, докато се прибираше към бокса, ти говори за времето, когато си се състезавал в картинга и двамата с баща ти сте били сред аутсайдерите...

- Да, бях щастлив, че точно в този момент мога въобще да мисля. Емоциите направо ме погълнаха, не мога да опиша състоянието си в този момент. Точно тогава пред очите ми започнаха да минават случки от миналото, надявах се никой да не прекъсне тези красиви спомени.

- Постигна една много висока цел. Какво следва?

- Смятам да си почина, да се насладя на победата, ще празнувам с моите приятели и семейството ми. Малко по-късно вече ще започна да се подготвям за новия сезон, целта ми за догодина е да защитя световната титла.

- Битката за титлата се решава от много качества, които притежава шампионът. Твоите най-силни страни?

- Първо, никога не се предавам - може би това е най-важното за мен. Едва в самия край на шампионата излязох начело в класирането, но това беше най-важният момент. Знам, че Джеймс Хънт е спечелил по подобен начин световната титла през 1976. Смятам, че в момента има много пилоти във Формула 1, които карат на много високо ниво, но в крайна сметка само един може да е шампион. И скоростта, бързината е само един от факторите. Успехът е комбинация от много фактори. В хода на дългия сезон е много трудно постоянно да си на високо ниво, затова понякога трябва да се поглеждаш отстрани и да се стремиш да не правиш грешки. Но най-важното е, никога да не спираш да вярваш в собствените си възможности. А и тимът винаги ми е давал да разбера, че всичко вярват в мен, аз също винаги вярвах в себе си. До последно вярвах, че мога да взема титлата. Това беше решаващо.

- Съгласен ли си твърдението, че атаката ти към титлата започна на „Монца", където ситуацията се обърна в твоя полза?

- Да, защото на „Спа", признавам, че направих грешка. Според мен, не беше нещо особено, опитах се да изпреваря друг пилот и не се получи. След това обаче отнесох страшно много критики, включително и от медиите. За мен това беше много ценен урок - може би най-важният за целия сезон. Преди това аз бях нещо като фаворит, но след това трябваше да се науча да слушам какво ми казват само един ограничен кръг хора, да общувам само с тях, да работя с тях. Следващото състезание беше „Монца" и това мое решение се оказа правилно - завърших 4-и. Това беше много специално състезание, защото промени отношението ми към битката за титлата. След Италия вече можех да се боря много по-спокойно. Вече знаех, че мога да спечеля титлата, оставаше само да го направя.

- Имаше ли възможност да изгледаш отново състезанието в Абу Даби?

- Само част от него. Заедно с моите инженери и механици изгледахме последните 15 обиколки в неделя вечерта. Беше странно, защото в последната част на състезанието не знаех дали ще спечеля титлата. Беше ми интересно да гледам изпънатите от напрежение лица на всички в бокса и нервното потупване с крака на Кристиан Хорнър. В крайна сметка направихме всичко без грешка и никой не успя да ни попречи. Но нямаше как да повлияем на представянето на другите. Знам, че сега мнозина ще кажат, че просто съм имал късмет. Но в хода на сезона ми се случиха много неприятни неща и много пъти съм се питал: „Защо на мен?" В края на сезона ние използвахме нашия шанс, а другите не успяха. Това е, не е сложно.

Oще: red bull  абу даби  кристиан хорнър  марк уебър  себастиан фетел 


Още от БГ футбол


Видео