Спас Русев: Козирката е непосилно бреме, дълговете са 20 милиона | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Спас Русев: Козирката е непосилно бреме, дълговете са 20 милиона

Sportcafe
19.02.2017, 10:19 (обновена 19.02.2017, 15:59)
спас русев, левски

Русев засегна доста теми в интервюто, като успокои феновете за лиценза на Левски и разясни договора на клуба с VIVACOM

Собственикът на Левски Спас Русев говори пред Нова телевизия по доста теми и засегна някои от най-наболелите въпроси около клуба.

"Към днешна дата задълженията са към 20 милиона лева, но феновете не трябва да се притесняват за лиценза на клуба си", обясни Русев. "Клубът трябва да намери собствени средства и начини да се издържа - приходи от билети, спонсорски договори, рекламни договори, продажби на футболисти. Ако Левски не намери тази формула, няма как да успее. Левски ще е толкова голям клуб, колкото средства генерира".

"Спонсорски договор с Левски на VIVACOM няма", каза още той. "Има договор за реклама и ползване на името. Заменяме стадион с арена. Новото име ще бъде „Арена Виваком Георги Аспарухов". Това е договор за 6 години, за по 2 милиона на година, общо 12 милиона.

Ролята на феновете е да бъдат на стадиона и да подкрепят клуба си, а не да участват в управлението. Не казвам, че са виновни за дълговете, но и те имат своята отговорност за тях, защото при предишни ръководства са участвали в управлението".

Въпросът с козирката на най-новия сектор на стадиона Спас Русев коментира така: „Ако това ще увеличи дълговете на клуба, стадионът на Левски няма да има козирка. Ще има козирка, когато можем да си го позволим. Това ще струва между 3 и 4 милиона лева. Засега това е непосилно бреме".

Собственикът на Левски поясни, че не се е замислял да върне Наско Сираков в клуба и внесе яснота за каква сума е прехвърлил пакета акции към Даниел Боримиров.

„Аз не смятам, че някой търси акциите на Левски. На същата цена, на която съм ги придобил. Не съм реализирал никаква печалба. Смятах, че с предоставянето на акциите на една от по-новото поколение легенди на Левски, че това е много позитивен и мотивиращ елемент. На Общото събрание в понеделник в НДК в Надзорния съвет също ще влезе една легенда на Левски", заяви Русев.

Той приема с насмешка нападките на руския бизнесмен Дмитрий Косарев, който напоследък го атакува доста активно в медийното пространство.

"Дмитрий Косарев ме атакува по линията Левски. С Косарев се забавлявам, война не водя. Той е виртуален герой. Той се изявява само в интернет пространството. Не знам дали съществува. Напомня ми за героя от "Обикновените заподозрени". Не знам има ли го или го няма?"

Той коментира и някои политически теми, както и въпроси около VIVACOM.

„Първият милион в сметката ми не си го спомням. Помня кога си купих първата картина. Това ми донесе по-голяма естетическа наслада. Милионът днес го имаш, утре го нямаш. Милонът ми създава комфорта да пътувам или да си купя картина. Не е за Ролс Ройс или бутилки шампанско."

„Мога да се обадя на всеки един политик, защото съвестта ми е чиста. Ние сме толкова малка страна. Както беше казал Иван Костов - всички сме братовчеди. Нестабилността в политиката се отразява, но тя е такава и в Европа, и в Америка. Големият проблем на глобализирането е, че има неравенство. Има богати и бедни. България се озова в задния двор. Ние сме едни от най-бедните в Европа. Политическият елит ще бъде изцяло подменен и ще има ново пренареждане в европейски мащаб."

„Не участвам активно в политическия живот. Следя процесите, но не задълбочено. Когато царят се върна, без да познавам нито един от тези хора, моята теза беше, че това е шансът България да се промени и да се върнат млади и образовани хора."

"Не се ядосвам, че ме наричат подставено лице, но нямам отговор на това.

Навремето ми лепнаха един етикет - Сивия кардинал. Аз на какъв процес съм повлиял по времето на царя?! Кажете ми една сделка, от която съм се облагодетелствал! Работил съм три месеца и са правени ревизии и разследвания. Нямал съм никакви контакти. Има си органи и ако няма нищо доказано, е спекулация."

„ВИВАКОМ е публична компания и нямам право да коментирам сделки. Аз се гордея с начина, по който стана сделката. Аз съм естет, имаше красота на структуриране на сделката. Не знам друг, който да е сменил собственика си по толкова прозрачен начин. Когато хората правят интерпретации, си мисля докъде са стигнали тези фантазии. В България има и сериозни бизнесмени, и олигарси. 125 милиона евро са блокирани в полза на КТБ. Оттук е въпрос на съда и синдиците на банката колко бързо ще бъдат усвоени. Това ще бъде единственият кредит, който ще бъде изцяло изплатен."

„Познавам се и с Делян Пеевски и с Бойко Борисов.

С Пеевски и Борисов се познавам от времето на НДСВ, но нямам никакво отношение. Съпругата ми стои зад мен. Тя стои зад мен 36 години", завърши Спас Русев.

Oще: vivacom  акции  бреме  виваком  георги аспарухов  даниел боримиров  договор  дългове  задължения  интервю  козирка  левски  подставено лице  политически живот  сделка  собственик  спас русев  стадион 


Още от БГ футбол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео