Спас Русев: За мен Левски е стечение на обстоятелствата, търся нов собственик | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Спас Русев: За мен Левски е стечение на обстоятелствата, търся нов собственик

Sportcafe
10.06.2017, 10:11 (обновена 11.06.2017, 09:23)
спас русев, виваком

Снимка: © Webcafe.bg

Русев отчете като грешка влизането си в Левски и обясни, че търси хора, на които да прехвърли клуба

Собственикът на Левски Спас Русев призна, че за него поемането на клуба е било стечение на обстоятелствата.

В обширно интервю пред "Капитал" той обясни, че продължават да са валидни думите му отпреди няколко месеца, че "връща акциите" и съответно иска да прехвърли собствеността върху "сините" на други хора.

Русев добави, че се е поддал на емоциите, съгласявайки се да влезе в клуба от "Герена" и оценява това като грешка.

"Съвсем откровено, Левски за мен е едно стечение на обстоятелствата. Предишните собственици ме поканиха да вляза като акционер на базата на тяхна презумпция, че след като БТК е голям спонсор, компанията ще е съгласна да бъде и акционер", каза бизнесменът.

"Аз по силата на условията за сигурност на сделката за БТК нямах право да контактувам с местния мениджмънт на компанията, преди сделката да е факт, и затова нямах идея какви са намеренията им по отношение на отбора. След приключване на сделката за телекома информирах веднага останалите акционери в него и всички бяха категорично против влизането във футболния клуб, тъй като това беше несъвместимо с политиката на компанията. Тяхната препоръка беше и аз да изляза от клуба.

Тоест, съгласявайки се в началото да вляза в Левски, направих нещо, което не е в стила ми на бизнесмен - поддадох се на емоции, защото и за мен, както и за половин България, Левски не е просто отбор или само бизнес, а е символ. Точно това не прецених и смятам от днешна гледна точка и от гледна точка на бизнеса, че решението ми не беше правилно.

Преди време заявих, че връщам акциите, и това все още е валидно.

В момента позицията ми е, без да пренебрегвам отговорностите си, да направя така, че собствеността да попадне в ръцете на най-подходящите за това хора, които имат, визията, енергията, ентусиазма и компетенцията да изведат отбора напред.

Защото това е важно не само за отбора и феновете, но и за самочувствието ни като нация. Ако мога да цитирам един мой близък приятел, психоаналитик, Левски е част от колективното подсъзнателно на българите и с него са свързани много очаквания, които в крайна сметка нямат нищо общо с бизнеса.

Докато се намери такъв акционер, ще изпълнявам задълженията си", казва още Спас Русев.

Попитан дали Делян Пеевски е бил предишният собственик на Левски, Русев отговаря: "Не. Придобих акциите от две физически лица (едното от които Александър Ангелов, адвокат на Пеевски, б. р.). Феномена "Пеевски" го чувам отвсякъде. При мен няма модела "Кой", има модела "Той" - аз съм това, което виждате."

Oще: акции  акционер  александър ангелов  бизнес  бизнесмен  бос  бтк  виваком  герена  грешка  делян пеевски  емоции  интервю  левски  сделка  сините  собственик  спас русев  стечение на обстоятелствата 


Още от БГ футбол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео