Радуканов като Гонзо не е гаранция за успех | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Радуканов като Гонзо не е гаранция за успех

Петър Захариев
05.07.2011, 06:36 (обновена 06.07.2011, 08:50)
Радучою

Милен Радуканов и ЦСКА тръгват по пътя на Левски и Георги Иванов

Не съм убеден дали ЦСКА взе умишлено пример от „Левски" да съвмести длъжностите старши треньор и спортен директор в една - главен мениджър. Факт обаче е, че „сините" първи направиха този ход, при това още преди година. Тогава Ясен Петров със същия успех можеше да бъде назначен за помощник-треньор, защото той си беше точно такъв. Георги Иванов определяше състав, тактика и начин на подготовка, но тъй като нямаше лиценз, си беше единствено спортен директор. А Ясен единствено носеше конусите и се явяваше на пресконференции преди и след мачовете.

Сега проблемът с лиценза не съществува и Гонзо вече е и треньор. ЦСКА пък остана именно без спортен директор и Милен Радуканов вече е такъв. Тоест освен за тренировките и подготовката на тима, ще отговаря и за селекцията.

Само, че между „Левски" и ЦСКА има огромна разлика. Във всяко едно отношение и затова на Гонзо ще му бъде далеч по-лесно да съвместява двете длъжности.

На „Герена" нещата са далеч по-прости - там има един собственик Тодор Батков и един финансов директор - Константин Баждеков. Двамата работят в тандем вече повече от 10 години. Първият дава парите на втория, който има за задача как да ги похарчи. До тях е Гонзо, който трябва да успее да се вмести в парите, които Батков дава и тогава всичко е наред. А нещата стават още по-лесни, след като Гонзо привлече футболист като Гара Дембеле за 200 000 евро и само година по-късно „Левски" го продаде за 10 пъти по-голяма сума.

В ЦСКА обаче полрожението е доста различно и именно това може да изяде главата на Радуканов, който изведнъж се оказа, че получава огромна власт. Там за финансовите въпроси официално отговаря Венци Живков, който обаче няма авторитета, а навярно и познанията на Баждеков. Над него са двамата собственици Иво Иванов и Димитър Борисов, който дават парите и еднолично решават абсолютно всичко. Селекцията се прави уж от Емил Костадинов, поне досега, но се оказва, че голяма част от футболистите са взимани през главата му. На всичко отгоре дълговете на „червените" продължават да се трупат, така че едва ли Радуканов ще може да мисли и за тях, докато пресмята кой футболист може да вземе и кой не.

Изобщо хаосът в ЦСКА изглежда огромен и не се вижда как ще се оправят нещата. Оказва се, че „червените" няма да могат да използват стадион „Българска армия", тъй като не са се разбрали със спортното министерство. А ако тимът продължи да играе извън дома си, това може да се отрази доста негативно. И като резултати, и като реакции от страна на феновете. Неслучайно легенди на ЦСКА като самия Костадинов (б.а. - може мнозина да не го обичат заради историята с изгубения лиценз, но той си е едно от най-големите имена в историята на клуба), Аспарух Никодимов и Георги Илиев вече предупредиха, че нещата не вървят към подобрение, даже напротив. Според тях дори самият Радуканов може да бъде жертван след няколко месеца, ако отборът не върви.

Има и още нещо. На „Герена" през последните близо 20 години винаги е имало голяма фигура, която успява да решава спортно-техническите неща. Първо бе Андрей Желязков, по-късно дойде Наско Сираков, а сега е Георги Иванов-Гонзо. Докато в ЦСКА нещата с този пост някак си не се получават. На него се пробваха всякакви хора, като някои от тях дори не бяха играли футбол. Затова и някак си не се вижда как Радуканов ще стане изключение от правилото.

Oще: българия  георги иванов  левски  милен радуканов  цска 


Още от БГ футбол


Видео