Левски се върти в омагьосан кръг | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Левски се върти в омагьосан кръг

Петър Захариев , вестник "Сега"
06.11.2011, 11:18 (обновена 07.11.2011, 09:03)
, вестник "Сега"

1 от 3 снимки Назад Напред

Николай Костов

Красноречив за политиката в клуба е фактът, че новият треньор Николай Костов подписа договор само за шест месеца

Левски няма да го има след шест месеца. Това ще стане, ако Тодор Батков реши да се откаже от издръжката на клуба. Поне така твърдия самият собственик, който явно е твърдо убеден в думите си. Ако когато един собственик на голям клуб се постави по-високо от  него, явно нещата вървят на зле. При това много зле. И дори думите на премиера Бойко Борисов, че търси голям спонсор на Левски, едва ли ще успокоят привържениците на „сините".

Доскоро те се подиграваха на големия си враг ЦСКА заради огромните дългове, новите собственици и т.н. Само, че в Борисовата градина нещата вървят в някаква посока. Доколко е вярна тя, само времето ще покаже. Докато на „Герена" дълбаенето надолу продължава със страшна сила и не се знае кога ще приключи.

Факт е, че в Левски се работи на парче. Без да се правят някакви планове и без да има каквито и да е идеи за бъдещето. Назначаването на новия треньор Николай Костов ясно показва, че Тодор Батков и Георги Иванов-Гонзо се чудят как да се измъкнат от капана, в който сами се поставиха. Самият факт, че новият наставник подписа договор за шест месеца, говори красноречиво за намеренията на президента на „Левски" и на неговия спортен директор. Който и да дойде в тима, няма как да промени нещата с магическа пръчица само за половин година.

Та Николай Костов ще трябва да работи с футболистите, които са били избирани от Гонзо и съответно са плащани от Батков. А повечето от тях, както се видя тази есен, просто не стават за отбор като Левски. И когато през април тимът не е на първо място и не е спечелил Купата на България, договорът на Костов просто няма да бъде подновен. И той ще бъде натирен, за да дойде някой друг. С когото нещата ще продължат да се повтарят.

Разбира се, има и друг вариант. При него отборите пред Левски в класирането ще загубят точки до края на полусезона, тъй като имат мачове помежду си. В същото време „сините" и новият им треньор ще спечелят всичко и напролет разликата от лидерите ще бъде минимална. С две-три качествени имена тимът ще се засили и ще вземе да стане шампион. Костов ще бъде герой, а Батков и Гонзо - гении, които са прозрели колко добър е бил новия треньор и мъдро са го привлекли.

И при двата варианта обаче положението при „сините" няма да се промени. Ще се запълват дупките, вместо да се преасфалтира целия път. Батков ще продължава да ни убеждава как за него е въпрос на морал да издържа велик клуб като Левски и как не печели нищо от него. Гонзо също работи само и единствено за идеята и нищо друго не го интересува. Дори е готов да извади пари от собствения си джоб, само и само играчите да си вземат заплатите и премиите навреме.

От всичко това обаче страда самият Левски. Клубът, който доскоро имаше най-добрата школа в България, напоследък не е вкарал нито един футболист от нея в първия си отбор. Купуват се чужденци, чиито трансфери се осъществяват винаги от близки до клуба мениджъри. Назначават се треньори, които след една година максимум биват освободени и т.н.

Изобщо всичко се върти в един омагьосан кръг и това май изнася само на собственика. Който твърди, че губи милиони, но продължава да налива пари в Левски. Така, заради идеята.

Което звучи абсурдно. Както и това, че няма хора, които да са готови да купят клуба. И да го управляват далеч по-добре от Батков.

Със сигурност такива има, дори в бедна държава като нашата. Все пак става дума за един от двата най-големи клуба в България...

 

Oще: георги иванов  левски  николай костов  тодор батков  цска 


Още от БГ футбол


Видео