Черноморец шампион? | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Черноморец шампион?

Веселин Димитров
10.09.2010, 10:05 (обновена 06.12.2014, 11:31)
Краси Балъков

Снимка: © Официален сайт на Черноморец

Красимир Балъков има какво още да доказва като треньор, но ако успее в Черноморец, това ще е добре за целия български футбол

Пет кръга след началото на футболното първенство или след една шеста изиграни мачове от него, начело в България е Черноморец. Засега без загуба, със само два допуснати гола и много надежди за бъдещето.

Но дали Черноморец наистина бъде шампион в края на сезона? Това не знам (но в заглавието зададох въпроса, за да грабна вниманието ви). Така де, миналият сезон отборът от Бургас също имаше силен период и в края на първия полусезон беше смятан за фаворит. През пролетта обаче Черноморец натрупа много загуби и завърши под челото на класирането. Та няма никаква гаранция, че и тази година сценарият няма да се повтори.

Все пак нещата този път може и да са малко по-стабилни. За проекта "Черноморец" това е втора година. Балъков поспря с трансферите на кило (макар наскоро отново да привлече няколко странни чужденци) и установи много балансирана група титуляри. Балансирана, защото в 11-те има опитни чужденци и няколко млади българи.

Това е и концепцията на Балъков. Той може да яде доста псувни заради чужденците в тима му, но казва, че това е начинът младите българи да се научат на професионализъм. И със сигурност е прав - личи си, че момчета като Тошев, Старокин и Паланков ще печелят от тази схема.

Въобще най-интересното за Черноморец е, че там, за разлика от всеки един друг български тим, има някаква визия за бъдещето и нещата се правят не защото някой шеф е станал с г*з* нагоре или надолу, а защото така е по план. Така се гради кампус за развиване на младите таланти, стадионът в Бургас се модернизира, а Черноморец има и чудесен феншоп.

Все пак проектът има и доста негативни страни. Черноморец в този си вид е отбор с малко традиции и играе на стадиона на Нефтохимик. Феновете са там основно, защото входът е свободен. И, най-вече, Черноморец зависи от Митко Събев. До момента той не спира да налива пари в отбора и инфраструктурата около него, но ако финансовата му империя се срине (имаше и такива съобщения) или той си намери друго хоби, то Черноморец се връща във времената на посредственост.

Затова е важно бързо да се изгради структура, която да се самоиздържа. В България това би станало трудно с продажба на билети или фен артикули, което е един от основните начини за издръжка на западните отбори. Затова вариантите пред Черноморец остават два - продажба на играчи и пари от евротурнири.

Първото рано или късно ще се случи. Черноморец привлича юноши от цялата страна и все един от тях, при дадените му перфектни условия за развитие, ще стане. Второто ще е по-трудно. В смисъл, че Черноморец ще трябва да заиграе по-постоянно и да се бори за челните места.

Което ни връща към въпроса горе. Дали Черноморец ще стане шампион не знаем. Но генерално за българския футбол ще е добре в Бургас да успеят -с титла или поне с евроучастие. Защото само така и на останалите футболни хора у нас ще стане ясно - успехът идва с добър план и неговото последователно следване.

Че с хаос не става, видяхме във вторник.

Oще: красимир балъков  митко събев  фреди бобич  черноморец 


Още от БГ футбол


Видео