БФС: ЦСКА София има 4 титли, да мисли за емблема | sportcafe.bg
Sportcafe logo

БФС: ЦСКА София има 4 титли, да мисли за емблема

Sportcafe
30.06.2016, 17:05 (обновена 30.06.2016, 17:12)
цска, емблема

ЦСКА ще трябва да смени емблемата си, защото старата е под запор

Изпълнителният директор на Българския футболен съюз Борислав Попов обяви, че новото дружество ПФК ЦСКА София, което ще участва в обновената Първа професионална лига, е пряк наследник на Литекс, а не на старото дружество на ПФК ЦСКА АД, което е в производство по несъстоятелност. По този начин новият клуб ще има само 4 шампионски титли на сметката си, а на всичкото отгоре ще трябва да мисли и за нова емблема, тъй като старата е под запор.

От Футболния съюз обясниха, че промяната на име и седалище, която беше извършена съвсем наскоро, отговаря на всичкиу условия за законовото й и извършване и те не могат да я отхвърлят.

"Правото на име е право на всеки. Дори физическо лице има право да промени името си. Правилата, които следва БФС и са в унисон с нормите на УЕФА, допускат три типа промени при клубовете - на име, на седалище и на клубни цветове. Ако такива промени отговарят на посочените условия, съдът не може да не ги приеме. Единственото изключение е в случая на промяна, която цели придобиването на предимство при участието в турнири, което не е извоювано по спортен път. Ако има такава, то отборът се спира от участие, но седалището и името му не се зачеркват", поясни Попов.

"Изложението по промяната на Литекс в ЦСКА София е по-дълго. Първата промяна е при Чавдар Етрополе, който променя името си на ПФК ЦСКА 1948 и мести седалището си в София. После този клуб изкупува акциите на ПФК Литекс АД и го преобразува в ПФК ЦСКА София, като също променя седалището му. Тези промени са възприети от съда и не противоречат на законите. Така че Футболният съюз няма как да ги отхвърли."

"Онези 31 титли, победите над Нотингам и Ливърпул - те остават на старото ЦСКА. Това, което е в производство по несъстоятелност. Не сме казвали, че друг може да ги притежава."

"Името ЦСКА е уникално, до този момент само един клуб се беше казвал по този начин. Родителите определят името, после от човека зависи дали ще го смени. ПФК ЦСКА София е заявил Националния стадион "Васил Левски" за домакинските си мачове в Първа професионална лига. Ще трябва да помислят и за нова емблема, понеже старата е на ПФК ЦСКА АД."

"Реално е възможно два клуба да се казват ЦСКА. Само за справка - в българския футбол има 32 отбора, които се казват Ботев. Това са 5 процента от всички клубове. Има 15, които носят Локомотив в името си, а Левски - 24. За съжаление футболните ръководители избират имена, които са масово срещани и не можем да ги спрем. Дали текстът от Лицензионната наредба е бил променен? Не, няма промяна при него. Единствено за по-голямо удобство е копиран в Наредбата за първенствата, която се разпространява по-масово."

"Юношеският тим на Литекс до 19 години е добил право на участие в Младежката шампионската лига. Утре ще изпратим писмо до УЕФА, в което да ги уведомим за смяната на клубното наименование. После те трябва да се произнесат. Това ще е големият тест дали ЦСКА София ще има правото да участва в евротурнирите."

"Към момента са внесени два оздравителни плана за ПФК ЦСКА АД. Съдът трябва да ги разгледа в следващия месец. Той не се интересува от цифри и конкретика, а следи дали те отговарят на законовите белези. След това ще бъде насрочено общо събрание на кредиторите, където те ще са разпреелени по класове. Те гласуват кой план да се следва и така. Министърът на финансите се явява кредитор от трети клас. Ако той подпише и одобри оздравителен план, БФС няма да оспорва."

Oще: бг футбол  емблема  запор  ливърпул  литекс  несъстоятелност  нов цска  нотингам форест  преименуване  първа лига  стар цска  титли  успехи  цска  цска софия  чавдар етрополе 


Още от БГ футбол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео