Футбол в духа на Коледа | sportcafe.bg
Sportcafe logo

В духа на Коледа

Дидро
19.12.2010, 20:22 (обновена 21.12.2010, 08:46)
Берби

Снимка: © Getty Images

Бербатов ще зарадва дечицата за Коледа, като дойде за церемонията "Футболист на годината". Най-вече, защото печели наградата.

Последната активна седмица в годината за организираното футболно движение* у нас ни преизпълни с коледния дух. Бодра, ведра, позитивна - такава, каквато предполагаха да е предишните 50 седмици от 2010 г., от които струеше креативност и желание за диалог.
Съвсем в унисон с празничните звънчета из въздуха се носеше поредният безсмислен спор кой измежду двата гранда е бил по-слаб в Европа. Броиха се точки, вкарани голове, удари, тъчове и изпуснати на терена ругатни, за да се докаже че Левски/ЦСКА бил по-достоен представител от ЦСКА/Левски на родината пред Стария континент. Не е новина, защото всяка година след отпадането (задължително ранно) на двата гранда, слушаме тая плоча. В еуфорията от "синята" победа над Спортинг, посрещната пък с лавина от лафове за несъстоятелността й от червения лагер, някак пропуснахме жребия за пролетните мачове в евротурнирите, където ни Левски, ни ЦСКА ги имаше в топчиците.

Пак в спокойния и празничен ритъм на Рождеството, БФС предупреди сурово ЦСКА, че ще ги вади от "А" група за несметните вече дългове (да не се бърка с дългове за смет) към клубове, играчи, треньори, масажисти и вероятно шофьори на автобуси. В отговор изпеченият коледар Димитър Борисов изригна, че само на него му искали пари и не бил "дойна крава", забравяйки, че е време за дарове и добри дела. Вероятно босът се усети и замлъкна, а сега се чакат реки от траншове и преводи в посока клубовете-ищци, за да се зарадват като малко дете на ново камионче за празника.

Една камара клубове обявиха, че нямат пари да почнат пролетния полусезон. Както Гигов предупреди наскоро, тя "А" група сама ще си редуцира на 10 отбора. Само да не се свие до 5-6, че тогава ще се чудим с кой да я допълваме. В Берое, Пирин, Черно море, Сливен и Миньор настанаха предколедни съкращения на щата, освобождаване на по 4, 5, че и 9 играчи накуп. Съвсем в духа на Коледа!

От ЦСКА пък си тръгват вярващите италиански католици Еспозито, Грило и Тибони, които ще са си у дома край елхата за празника. И не само за него... На "Армията"  единствени обявиха, че чакат Дядо Коледа да дойде. И не искат в чувалчетата му да има играчки и книжки.

Подобаващо за края на седмицата Тодор Батков заздрави предпразничното настроение с някакво надуване на мускули, че Левски бил създаден с три години по-рано от досега известната 1914 година. Разбира се, това е важно - който не уважава и познава историята си, няма нито настояще, нито бъдеще. Но сега чакаме от Търново да покажат летописи как десетина момъка са ритали едър камък из сокаците край Царевец малко преди Освобождението. И така се е родил Етър.

Освен това Батков с блага усмивка и в духа на Коледа пак захвана да громи недъзите на родния футбол* и заплаши, че Левски няма да излезе срещу Литекс, ако не свирят съдии от чужбина. Сигурно с надежда Гриша Ганчев да пие малко по-стипчиво празнично шампанско и да се кахъри за идния ден. Едва ли му се е получило на адвоката. Най-много да е трогнал Дядо Мраз*.

Разбира се, време е и за предколедното шоу, наречено "Футболист на годината". Бербатов ще зарадва влюбените в него дечица, като дойде за церемонията. Идва най-вече, защото печели наградата. А още повече би ги зарадвал, ако обяви, че се завръща в националния отбор. Кой знае, Коледа е, стават чудеса...

Той обаче Може да се окаже самотен на подиума, тъй като останалите титани от петицата изглежда не са доволни, че предколедно ги разочароваха и не са първи. Да не говорим, че мегазвездите Раис М'Боли и Гара Дембеле - гордост за всеки българин, решиха да идат във ваканция, вместо да си получат лично признанието за най-силни на своите постове.

Но, да не се терзаем от такива дреболии. И с един Бербатов церемонията ще си е достойна и бляскава. То и без това всичките номинирани са ни до болка познати.

Най-силен коледен дух внесе традиционният цар на доброто настроение Венци Стефанов. Той първо обяви със сериозен тон за интерес към М'Боли от непалски клубове, после се обърна към Димитър Пенев с култовото: "чичо Митко, голям си, да му ... майката" пред 30-ина репортери на жребия за купата. А накрая продаде вратаря си в Самара, и то по неофициални информации в някогашен бункер на Сталин, сега превърнат в място за срещи и туристическа атракция. Чичо Венци възседна шейната с коледното настроение и тая година!

Изобщо - Коледа е, чудесата са възможни. Българският футбол има нужда от тях.

Oще: българия  венцеслав стефанов  гара дембеле  димитър бербатов  димитър борисов  коледа  раис мболи  тодор батков  футбол 


Още от БГ футбол


Видео