Не само отборът на Левски има да учи | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Не само Левски има да учи

Петър Захариев
05.11.2010, 15:07 (обновена 05.11.2010, 15:13)
Ясен Петров

Снимка: © БГНЕС

Треньорът Ясен Петров бързо трябва да коригира грешките си - в противен случай и той, и отборът му са обречени

„Това е пътят, по който сме тръгнали и съм наясно, че ще допускаме още много грешки", заяви треньорът на Левски Ясен Петров. И е напълно прав. Неговите футболисти продължават да бъркат, при това фатално, и това е причината тимът му да е на второ място в „А" група и на трето в Лига Европа. Мачът с Лил е ярко доказателство за това, че проблемите в отбора са доста и, вместо да намаляват, те се увеличават. Това обаче са грешки на растежа. Когато се прави нещо напълно ново, е нормално да има и такива неща.

Голямата грешка на „Левски" в момента е друга. Това е треньорът Ясен Петров. Заради него „сините" загубиха точки както в шампионата - мача с Литекс, и в Европа - двубоя с Лил. В Ловеч Петров се уплаши и заложи на страхлива тактика, в която бе въпрос на време играчите му да сбъркат и да получат ново попадение, което да се окаже фатално, след като не си си вкарал положенията. И когато нямаш алтернатива на двамата си най-добри футболисти Гара Дембеле и Дарко Тасевски.

В четвъртък вечерта в София обаче Петров сгреши много по-сериозно и Левски пострада. Нямаш право да си промениш защитата в последните минути на мача, след като до този момент тя се справя повече от прилично. И да махнеш от нея най-добрия си играч - Сержиньо Грийн, като сложиш напълно неадекватния в този момент Иво Иванов. Последният наистина имаше малшанс да си отбележи нелепо попадение, но дори това да не бе станало, в останалите няколко минути двойката Иванов-Милиев отново щеше да сбърка и французите да отбележат.

„Ние сме отбор на 4 месеца и никой не е очаквал това от нас" - бе коментарът на Петров след срещата. - „На този отбор му трябва време, за да успее".

Така е. Левски в този си вид наистина има нужда от още време. И от търпение от страна на запалянковците. Те го показаха и в четвъртък, когато подкрепяха своите любимци до края. И дори скандираха името на грешника Иво Иванов след срещата. Същите тези фенове са готови да чакат още, но да видят своя голям Левски. Който да ги радва не само в България, но и в Европа.

За да стане това обаче този отбор се нуждае от адекватен водач. Който не само, че трябва да поеме голямата отговорност, което Петров само на моменти прави, но и да я оправдае.

Защото в момента „сините" разполагат с огромен потенциал и ще бъде жалко, ако не успеят да го реализират.

И на Ясен този момент трябва да му бъде пределно ясен.

Иначе е обречен, както някои от неговите предшественици през последните години.

И колкото и да е „голям" гърбът на Гонзо, то в един момент Петров няма да може да стои зад него.

Oще: георги иванов  левски  ясен петров 


Още от БГ футбол


Видео