БФС май не е наясно какво прави | sportcafe.bg
Sportcafe logo

БФС май не е наясно какво прави

Петър Захариев
22.09.2010, 20:27 (обновена 22.09.2010, 20:33)
Наско Сираков

Оставка на Сираков не била обсъждана на Изпълкома вчера. Това означава ли, че той ще е началник на Лотар Матеус?

Някак встрани от цялата шумотевица около назначаването на Лотар Матеус за национален селекционер остана въпросът „Какво ще бъде Наско Сираков сега"? След загубата от Черна гора бившият нападател на „Левски" заяви, че подава оставка като директор на националните отбори. На заседанието на Изпълкома във вторник Наско побърза да отмине чакащите го журналисти, а президентът на БФС Борислав Михайлов бе категоричен, че Сираков не е подавал оставка. Демек - той продължава да заема длъжността си.

На пресконференцията утре, на която ще бъде представен Лотар Матеус, този въпрос няма да бъде избегнат. И ще получи отговор. Малко вероятно е германецът, макар да не е сред най-големите имена в треньорската професия, да се съгласи да има началник в този му вид. И Сираков вече няма да бъде с отбора и да седи на пейката. Ясно е и друго - при назначаването на Матеус подобно длъжност става безпредметна. Началник на немеца може да бъде само някое голямо име в световния футбол. В България такива не останаха, а за чужденец пари няма.

Самият факт обаче, че БФС не коментира бъдещето на Сираков в националния отбор, е показатален за едно. Във футболната ни централа не знаят какво да правят. Назначават именит чужденец, но някак си не са убедени, че точно това е правият път. Явно Матеус е някакъв компромис от страна на всички - хем е известен, хем е чужденец и е далеч от грозната действителност на българския футбол. Може пък да е за добро и двете страни - хем Лотар ще възроди треньорската си кариера, хем националният отбор ще тръгне в правилната посока. А може и да бъде обратното - световният шампион от 1990 г. да се провали и да бъде изгонен, т.е. тази опция за удължаване на договора му с още 2 години така и да не влезе в сила. Ще видим, има време.

Лошото е, че май в БФС продължават да работят без ясна идея за бъдещето. Сираков не е подал оставка, Михаил Мадански щял да бъде помощник, ако Матеус го иска, Цанко Цветанов пък подал оставка, но щели да го молят да остане поне за мача с Уелс и т.н. Въобще един тон неясноти.

Една от тях е и колко ще получава новият селекционер, ще има ли премии при класиране за европейското първенство и ако да, какви ще бъдат те. В „белите" държави всичко е ясно. В Англия всички знаят колко получава Фабио Капело, Германия ясно обявиха какви са параметрите на новия договор на Йоахим Льов. Няма скрито покрито. Докато при нас мрънкането продължава със страшна сила. И продлъжаваме да слушаме безумни оправдания от рода на „БФС е единствената обществена организация, която се финансира сама и не ползва чужда помощ". И какво от това? Нима тя не е част от държавата и не плаща данъци?

Така че време е в централата да сложат ред, а не да хвърлят прах в очите на хората. По този начин поне ще се опитат да ни убедят, че имат идея за отласкване от дъното, което българският футбол успешно дълбае. За съжаление, националният отбор е с основна роля за това начинание.

Oще: борислав михайлов  бфс  българия  лотар матеус  наско сираков  национален отбор 


Още от БГ футбол


Видео