Тодор Батков и Георги Иванов превръщат Левски в предприятие | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Успех или провал?

Петър Захариев
18.06.2011, 21:57 (обновена 20.06.2011, 08:28)
Тодор Батков

Снимка: © Бгнес

През миналия сезон Левски не спечели трофей, но е на път да постигне печалба във финансово отношение

За някои Левски претърпя пълен провал през миналия сезон, докато други не са съгласни с тази констатация. Да, „сините" не взеха трофей и отпаднаха от групите на Лига Европа, но във финансово отношение май най-после удариха голямата печалба.

Ако пресметнем, само от продажбите на Гара Дембеле през лятото и Жоаозиньо преди 6 месеца в касата на клуба ще постъпят повече от 3 млн. евро. Към двамата най-вероятно след около месец ще се присъедини и Дарко Тасевски, тъй като засега трансферният прозорец в Русия все още е затворен. Продажбата на македонеца ще донесе вероятно още милион евро, което прави обща печалба от 4 млн. евро или над 7.5 млн. лв. Това е по-голяма част от бюджета на клуба за цяла година. Което, с оглед на тежката криза във футбола, си е доста добро постижение.

Както се вижда, спечелените пари няма да бъдат инвестирани в скъпи играчи. Взетите до момента са от България и са безкрайно евтини. Някои като Цветков и Башлив идват без пари от Пирин, докато за Христов, Райков и Старокин са платени символични суми съответно на Берое, Ботев (Враца) и Черноморец. Почти сигурно е, че и чаканите чужденци също ще излязат без пари на Левски, тъй като ще бъдат с изтекли договори.

При цялото това положение се вижда, че в Левски нещата се изместват от стремежа към резултати и се насочват към печеленето на пари. Или, казано по друг начин, клубът е поредното предприятие на неговия собственик. Това вероятно радва Тодор Батков и новия треньор Георги Иванов-Гонзо, който е и главен мениджър на клуба. Пари ще има, виж за резултатите е съмнително. Още повече с оглед на това, което правят основните конкуренти на „сините" за титлата - настоящият шампион Литекс и носителят на Купата на България ЦСКА. Там се пазарува ударно, а основните фигури се запазват, което показва, че двата отбора ще се хвърлят с всички сили за титлата.

Докато на „Герена" май ще почакат и тази година, въпреки обявените от Гонзо амбиции. Самият Иванов обяви, че ще си тръгне, ако Левски не е шампион догодина, но пък не е ясно какво мисли Тодор Батков по въпроса. Ако тази година спечели 4 млн. евро само от продажба на футболисти, то липсата на трофеи се превърща във второстепенен проблем.

Е, има и нещо доста неприятно в цялата ситуация и това е как ще се чувстват феновете на „сините" в цялата тази ситуация.

До момента те са твърдо зад Гонзо и оставиха на мира поне временно Батков, когото повечето от тях недолюбват. Не е ясно обаче как ще реагират запалянковците, ако и тази година Левски остана без трофей, което с оглед на случващото се до момента е напълно вероятно.

Поне засега назначаването на Гонзо тушира напрежението, но ако той си тръгне, нещата няма да се развият положително за клуба. По-точно за предприятието, в което се превърна напоследък.

Oще: гара дембеле  георги иванов  дарко тасевски  жоазиньо  левски  тодор батков 


Още от БГ футбол


Видео