Големият Спас Делев | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Големият Делев

Павлин Неновски
26.01.2011, 14:27 (обновена 26.01.2011, 14:35)

1 от 3 снимки Назад Напред

Спас Делев

Снимка: © BGNES

Спас Делев избра да носи червената фланелка поне още половин година

Като че ли някак си между другото в медиите мина историята с проваления трансфер на Спас Делев във Волга. Докато траеше сагата дали крилото подписва с новака в руската Висша лига или не, вестници и сайтове бълваха материали с всякаква информации и дезинформации.  

След  като стана ясно, че Делев остава в ЦСКА поне до лятото, всичко отшумя скоропостижно, сякаш нищо не е било. Твърде малко бяха коментарите, а е истинско събитие отказът на футболист от големите пари и излизане от блатото, наречено "български клубен футбол". 

В един вестник дори прочетох как Делев бил глупав за това, че е отхвърлил милионите на страшно изглеждащите като мафиоти босове на Волга.

Очевидно  в България, ако някой иска да засвидетелства преданост към определена кауза, то той моментално се превръща в глупак или луд. Почти не останаха футболисти в днешни дни, които да играят за даден клуб заради самата фланелка и емблема. Отдавна  всичко е подчинено на финикийските знаци, женските завоевания и твърдия алкохол.

Делев обаче е „съвсем друга бира". Той  е един от тримата в ЦСКА (наред  с Тодор Янчев и Костадин Стоянов), които оставят абсолютно винаги сърцето си на игрището. Лют македонец, който не знае що е страх, когато стъпи на игрището, но знае каква фланелка носи на гърба си. Често главата  не го слуша на терена, но за сметка на това си е съвсем на мястото извън стадиона.

Да, Делев е смятан за луда глава. И има причина да е така. Спомнете си как шашна всички на "Армията", когато пристигна за първи път. Той дойде със статута на най-прогресиращ млад футболист в България, както и с много перипетии, съпътстващи по традиция всеки един трансфер в посока Борисовата градина, откакто собственици са Иво Праховеца и Митко Гърнето.  

Тогава  при преговорите Делев отсече, че най-важно за него е чий клуб ще защитава, и че му стига заплата от 1000 лв. Сега каза "не" на Волга, говори се, че е отговорил по същия начин и на реномирания Кьолн.  

Фактът, че е само на 21 години, прави действията на безспорния талант уникални за времето, в което живеем. И в разрез с действията на почти всички негови колеги, които са се превърнали в едва ли не норма на поведение.  

Делев вече зае своето място в сърцата  на феновете на ЦСКА. Много по-силната подкрепа, която ще има оттук насетне от тяхна страна, няма как да не го изстреля още по-нагоре.

Впрочем самият Спас вече определи образно казано новото си начало на своя път на "Армията", което по ирония на съдбата ще стартира след около месец на няколко километра на североизток (вижте цитата в колонката вдясно)... 

Oще: волга  спас делев  цска 


Още от БГ футбол


Видео