Чу ли прокуратурата какво каза Гриша Ганчев? | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Решителен вот и за футбола

Дидро
29.04.2013, 08:41 (обновена 01.05.2013, 09:27)
Борислав Михайлов

Снимка: © Getty Images

Боби Михайлов, БФС и клубовете се интересуват от изборите не само като симпатизанти на някоя партия и гласоподаватели.

На 12 май България ще гласува. Баналните лафове - „за бъдещето си", за ново начало" и т.н., можем да ги оставим в гардероба, преди да тръгнем към урните. Не че не са верни в целостта си, ама ни е омръзнало да ги повтаряме. Защото изборите у нас почти никога не са слагали начало на друго, освен на ново разочарование. Дано този път е различно.

Резултатите от изборите на 12 май имат пряко отношение към футбола. Да, съвсем пряко. След съставянето на ново правителство (независимо дали ще стане през юни или, недай боже, по-късно) ще се промени и преразгледа статуквото в един от най-ръждясалите кътове на родния живот. Един от най-общественозначимите, но и най-плесенясал и мътен. Футболът.

На първо време изборите горе-долу ще съвпаднат с решението на последна инстанция - Върховния съд, по жалбата на БФС за отмяна на неговата легитимност. На 3 май миналата година Софийският апелативен съд отмени решенията за избор на ново ръководство от последния конгрес на футболния съюз през 2009-а и остави БФС отчасти в нелегитимност. Сега предстои последна инстанция да си каже думата. И ако жалбата на Боби Михайлов и неговите хора бъде отхвърлена, ще стане..

Ясно, че решенията от последните 4 години не могат да бъдат обявени за невалидни. Но със сигурност веднага ще има нов конгрес, какъвто и без това си се полага по закон - мандата изтича. С какви очи би се кандидатирал Михайлов? И ще има ли пак светкавична регистрация на стотина клуба - фантоми, които да решат с лекота вота, тъй като имат по един глас. Колкото се полага на ЦСКА, Левски, Славия и Локо (Сф) например.

Може би „със стъклени очи" ще се яви Боби...? В думите на Гриша Ганчев от съботното му интервю в предаването на Сашо Диков има много страшни неща. Разбира се, човек трябва да приема всяко хапче с вода, което ще рече - може би не всичко е поднесено така, както е. В България имаме опит с такива подхвърлени и някак иносказателни слова.

Но някои от публично говорените тайни около собствеността на Левски (в ръцете на българин, неофициално - приближен до Бойко Борисов), както и болните амбиции на Тонев - друг човек от върхушката на ГЕРБ, подплътени с подмолни методи, звучат  притеснително.

По-притеснително е, че прокуратурата  е твърде заета със СРС-та из кабинетите на свои началници, в които лафа „егати ташака" редовно се употребява. Та не се сезира за думите на Ганчев, който е собственик на футболен клуб, а и член на Изпълкома на БФС (!?) за игрите и машинациите във футбола. Особено пък от признанието „тези неща аз съм ги правил преди 18 години...".

Не че не го знаехме и подозирахме, но не е ли редно да се поразрови някой и така да тръгне малко осветляване за всичко, което се случва 2 десетилетия по терените на България. Ако Литекс е ставал шампион нечестно, после го е правил и друг, а сега опитва трети, дали не е време малко да се активизират органите, които очевидно са добре екипиране за подслушване и следене? След като се случва в политиката и бизнеса, да го направим и във футбола.

След изборите освен Левски (за парите от близките до ГЕРБ и евентуално задвижване на „Южен поток"), пряко засегнат може да е и ЦСКА. Защото неговите босове треперят за резултатите в една тоналност с тези на врага. Какъв ти враг всъщност? Димитър Борисов излезе на митинг в подкрепа на Бойко Борисов, чиито хора управляват реално клуба от „Герена". Неговите договори с общините вероятно също ще бъдат преразгледани, и без това вече се разбра, че „Титан" опитва да изтегли бизнеса си извън България, а и местните власти не са доволни от фирмата в някои региони.

В тази игра са още Берое, официално даден на „Марица Изток"  в края на 2011-а, за да избегне фалит, Ботев, купен и брандиран изцяло от най-силния човек в държавата, набрал най-много от своята сила именно в четирите години управление на ГЕРБ, както и Лудогорец на Домусчиев, който в последните 4 години (и с футболната легитимация) се превърна в знакова фигура на едрия бизнес.

Оттатък барикадата са „отритнатите" от пред 12-омайската власт. Литекс на Ганчев, който неслучайно насипа обвинения. Близостта му с БСП никога не е поставяна под съмнение. Славия на Младен Михалев, който също дълги години бе спонсор на социалистите, а и на НДСВ.  Гигов, изпаднал в миманса след падането на тройната коалициа, което съвпадна с края на добрите години за Локо (Сф). А тук някъде е и Локомотив (Пд), ръководен от политическия субект Марешки, с неясна посока и нацеленост след 12 май (Марешки, не клубът).

За всеки от тези клубове изборите са важни и определящи за бъдещи намерения на фигурите, които ги ръководят.

След майските политически събития, иде конгрес на БФС и ново първенство. В него вече отборите ще са по-малко, а и с тенденция да намаляват още. Много от тях може би ще имат нови спонсори, някои може да изживеят големи сътресения от евентуални размествания на политическите пластове. Сериозно се говори, че ТИМ ще изостави Черно море (и съответно Пирин - Гоце Делчев), защото вече няма интерес във футбола. Черноморец е подхвърлян от съдбата, откакто в „Петрол" се водят вътрешни войни, и реално също е на сергията, но поне със сериозни активи - базата, построена през годините на голямо даване там.

С други думи - голямо вербуване за правилно гласуване пада вероятно и във футбола. Без вот няма отбор, е мотото на няколко места. Следващият сезон се очертава много интересен. На първо време обаче, „да добутаме" до края на този, както и „да оправим нещата" с конгреса...

 

Oще: бойко борисов  борислав михайлов  бфс  гриша ганчев  христо порточанов 


Още от БГ футбол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео