А какво да кажем за Италия и Германия? | sportcafe.bg
Sportcafe logo

А какво да кажем за Италия и Германия?

Петър Захариев
04.01.2011, 07:06 (обновена 05.01.2011, 09:41)
Тодор Батков

Снимка: © Бгнес

Тодор Батков може да е човекът на Майкъл Чорни в България, но преди тяхното идване в Левски бе хаос

Водещите български клубове са свързани със сивата икономика или организираната престъпност. До този извод стигна сайтът „Уикилийкс", цитиран от сериозни европейски издания като „Ел Паис" и „Монд".

Или казано по друг начин - българският футбол отново стана най-големият проблем за държавата ни. Само и само защото собственикът на Левски Тодор Батков е свързан с израелския бизнесмен Майкъл Чорни. Или пък защото президентът на Локомотив (Сф) Николай Гигов е лицензиран търговец на оръжие.

Подобни примери има колкото искаш, при това те съвсем не са от вчера. Батков е свързан с Чорни от 15-ина години и това никога не е било тайна. Гигов от доста време притежава столичните „железничари" и досега това не е било проблем. За братята Маргини също отдавна се знае, че част от СИК, която бе собственик на Славия.

Знае се също, че трима от президентите на Локомотив (Пд) бяха убити. Известно е също, че Черно море е собственост на „Химимпорт", която е на ТИМ.

Изобщо все добре известни неща, за които преди година американското посолство се е сетило и е изпратило шифрограма, която е огласена от сайта „Уикилйкс". И сега тя става достояние на цял свят, който ще разбере, че „след краха на комунизма българският футбол се превърна в символ на корумпиращото влияние на организираната престъпност върху българските институции".

Цялата тази „драма" се разиграва в момент, в който УЕФА обяви, че разследва 8 съмнителни мача от българското първенство. Доказателства за това обаче няма, а от БФС прехвърлят топката на следствието и прокуратурата. И сега се започва едно чакане, което ще се окаже напразно, а осъдени за уредени мачове, едва ли ще има.

По същото време в Германия върви дело за уреждането на близо 200 мача, но пък с тях американското посолство не се занимава. В Италия разкриха огромна афера с корупция, заради която клуб като Ювентус загуби титли и бе пратен в Серия „Б", но едва ли посланникът на САЩ в Рим е „бил тревога" по случая.

Изобщо позната до болка картинка, в която българските клубове са лошите, а първенството ни е най-корумпираното на света.

И сега Бойко Борисов трябва да хване метлата и да разкара всички съмнителни президенти на клубове, за да може нещата да се оправят. Само че, ако не бяха тези президенти на клубове, организиран футбол в България вероятно нямаше да има.

Батков може да е човекът на Чорни в България, но повечето левскари помнят какъв хаос бе в клуба преди тяхното идване. Гигов пък издържа Локо (Сф) напук на всичко, случващо се в държавата. Подобно нещо важи и за Литекс, където ако не беше Гриша Ганчев, ловешкия клуб щеше да играе някъде по „В"-групите. Същото е и в Славия, и в Черно море, и в Локо (Пд). Че дори и в ЦСКА, където собственици бяха двама от най-богатите българи - Илия Павлов и Васил Божков.

Държавата обаче продължава да си прави пас.

Клубовете не ползват данъчни облекчения, а стадионите им са общинска или държавна собственост. Има и абсурди от рода на това, че ЦСКА плаща наем на Министерството на спорта, за да ползва собствения си стадион.

Изобщо пълен цирк, но на никой не му пука. Когато обаче стане дума за борба с корупцията, всички се бият по гърдите. И се вайкат, как американците отново ни посочили с пръст. И какво от това, нека ни сочат...

Oще: бойко борисов  гриша ганчев  левски  литекс  локомотив (софия)  николай гигов  славия  тодор батков  черно море 


Още от БГ футбол


Видео