Луиш Фиго: Интер може да наруши традицията | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Луиш Фиго: Интер може да наруши традицията

Спорт Експрес
18.09.2010, 13:58 (обновена 19.09.2010, 15:26)
Луиш Фиго

Снимка: © getty images

Луиш Фиго е убеден, че Интер може да наруши традицията в Шампионската лига и да спечели трофея в два поредни сезона

С формата, която демонстрирате вероятно няма да ви е проблем да се върнете на терена?

-Не, не. Едно е просто да подържаш физическата си форма, съвсем друго да се намираш в добро състояние, което да ти позволява да играеш в срещи на високо ниво. За това второто със сигурност не съм готов.

И все пак не сте ли изкушен от примера на много ваши колеги, които продължават да играят, но в първенствата като това на Катар или някъде в този регион?

-Това не е моят път. След като си държал над главата си Купата от Шампионската лига, след като си станал шампион в Испания и Италия, турнири от по-малък мащаб просто спират да съществуват за теб. Моите уважения към Катар и Русия, но така мисля.

Кой е вашият фаворит в новото издание на Шампионската лига?

-Интер.

Това е предубедено мнение, все пак сте директор в клуба...

-Да, така е. Но същевременно съм и обективен. В шампионския ни състав настъпиха твърде малко промени, разделихме се само с двама играчи. Знам, че на никой клуб не се е отдавало до сега да спечели два пъти поред трофея. Но твърдо вярвам, че Интер има силите да наруши традицията.

Сигурни ли сте когато казвате „твърде малко промени"?

-Имам предвид играчите.

А треньорът?

-Да това е промяна и голяма загуба. Но при нас дойде Бенитес. Човек със свой поглед за треньорската работа, за отошенията вътре в отбора, за футбола изобщо. Има интересна концепция. Мисля, че ще се получи и с него.

И за вас като за всички Моуриньо май е особен? Специалния, както го наричат в Европа...

-Специален, особен, единствен, неподражаем - това е той.

И е суперпридобивка за Реал?

-Ако постигне резултати, значи в Мадрид не са сгрешили. Във футбола не съществува такова нещо като суперпридобивка. Никой и нищо, никакви пари или имена не гарантират, че ще постигнеш резултати и успехи.

Кой е по-добър - Барселона или Реал?

-И двата тима са добри. Барселона играе фантастично. Бих сравнил отбора със стрелец, който отива на стрелбишето и започва да отстрелва една след друга мишените. Мисля, че тази година ще ги видим отново на финал в Шампионската лига.

Според мнозина сред фаворитите в Лигата е и Байерн (Мюнхен). Вие сте работили с Луис ван Гаал, разкажете ни за този период...

-Луис ван Гаал си е Луис ван Гаал (смее се). Суперквалифициран треньор, но много, много специфичен като човек. Но резултатите от неговата работа са налице. Байерн игра финал в Шампионската лига и спокойно може отново да стигне до там.

Как си обяснявате фактът, че в последните години английските отбори сякаш отстъпиха от предишната си хегемония в Европа?

-Невъзможно е светът на футбола да остане един и същ завинаги. Англичаните имаха добър период, но сега записват отстъпление. Но това не значи, че футбола там е по-слаб. Просто има обективни фактори - контузии на водещи играчи, смяна на поколения и други такива.

Oще: барселона  жозе моуриньо  интер  луиш фиго  реал (мадрид) 


Още от БГ футбол


Видео