Левски има нужда от още промени | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Левски има нужда от още промени

Петър Захариев
12.11.2011, 21:19 (обновена 14.11.2011, 08:31)
Тодор Батков

Снимка: © Бгнес

Дали упоритото отричане на Тодор Батков на слуховете за нов собственик на Левски отговарят на истината?

Когато някой футболен бос отрече нещо и започне сърцераздирателно да ни обяснява как медиите си измислят, то обикновено също това нещо става факт. Само седмица преди да уволнят Милен Радуканов, шефовете на ЦСКА пуснаха прочувствена декларация, с която обясняваха как стоят зад младия специалисти и как той е човекът, който ще изведе тима до големи успехи.

Имаше призиви към „армейците" в България да продължат да подкрепят отбора и неговия треньор и т.н. Накрая Радуканов го изгониха с оправданието за слаба игра, макар неговата съдба да бе ясна още с назначаването на Дуци Симонович.

Цялата тази история май се повтаря и в Левски. Слуховете за продажбата на „синия" клуб на нов собственик вървят от доста време, но напоследък доста се засилиха. Накрая нервите на Тодор Батков не издържаха и той направи прочувствено изявление, в което обясни как няма да продава клуба и как има сили да продължи да го издържа.

Нещата обаче явно не стоят точно така. Дори един от най-приближените на Батков - финансистът Константин Баждеков призна, че се водят преговори с нов спонсор, който ще започне да налива пари в тима. За това във футболните среди се знае от доста време. Както се знае, че Левски на няколко пъти бе пред смяна на собственика, но нещата се проваляха в последния момент. По една или друга причина.

Само няколко дни преди изявлението си Батков каза нещо друго - че ако не е той, Левски няма да го има до 6 месеца. Защото, нямало кой друг да се хване и да налива пари в клуба.

Това му изявление бе последвано от друго - на самия премиер Бойко Борисов. Министър-предсeдателят заяви пред цяла България, че търси сериозен спонсор на „сините", защото му е мъчно за клуба, на който симпатизира от малък.

Не, че на премиерът му е работа да спасява футболните клубове у нас (вече го направи с Берое, който натресе на „Марица Изток"), но това е друга тема.

Въпросът обаче е на кого да вярваме - на Борисов, според когото положението е тежко и пари няма, или на Батков, който твърди, че и без помощта на нов спонсор, няма проблем да издържа Левски. Единият от двамата явно не казва истината, но кой е той.

Да приемем, че това е премиерът, който иска да „стопли" отношенията си с публиката на „сините", която категорично отказва да го приеме. То не бяха плакати и скандирани срещу министър-председателя, то не бе чудо. Само, че феновете не обичат особено и Батков, когото също не пропускат да атакуват, въпреки че през последните месеци нещата на този фронт май утихнаха.

Има и друга версия, която също не е лишена от логика. С действията си премиерът просто се опитва да накара Батков да се откаже от Левски. И затова активно съдейства за подобно нещо.

Батков от своя страна е напълно наясно, че трудно може да се противопостави на държавата и отчаяно се опитва да си запази клуба. Защото, дори да губи пари от неговата издръжка, той просто го легитимира пред същата тази държава, която се опитва да го накара да продава.

От цялата тази ситуация в крайна сметка страда Левски и неговите фенове. Тях не ги интересува кой ще е собственик на клуба, стига отборът да печели на футболния терен. Първият ход към промяната в такама посоко вече е факт - „сините" имат нов треньор. Добър или лош ще покаже времето. Ясно е обаче, че промените на „Герена" са задължителни. И не бива да приключват само със смяната на треньора

Oще: бойко борисов  левски  милен радуканов  тодор батков  цска 


Още от БГ футбол


Видео