Предизборно строене | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Предизборно строене

Петър Захариев
06.05.2011, 10:34 (обновена 07.05.2011, 11:51)
Свилен Нейков

Снимка: © БГНЕС

Свилен Нейков обяви, че една фирма ще строи всички стадиони в София

Държавата ще помага на футбола. Това решиха премиерът и босовете на футболните клубове в София. Лошо няма, инициативата е похвална. Още повече, че в цял свят най-популярният спорт се ползва с протекциите на управляващите. И съответно получава помощ от тях.

Лошото обаче е, че живеем в България. А тук нещата никога не стават по нормалния начин. Събрали се петима футболни президенти и решили кои обекти в София ще бъдат продадени на някой, за да може с парите от това да се оправят стадионите.

Само, че тези обекти, или поне по-голямата част от тях, и в момента си действат. Да, може и да са пущинаци, както ги нарече премиерът, но някаква част от тях функционира. И сега трябва да бъде закрита, за да може ЦСКА, Левски, Славия, Локомотив и Академик (Сф) да си имат хубави стадиони.

Най-фрапиращият случай е с колодрума в Борисовата градина, който също влиза сред набелязаните за продажба. Мястото е перфектно - хем е в центъра на София, хем е в парка. Каквото и да направиш там, ще носи печалби. При това сериозни.

Апетити към колодрума общо взето имаха всички досегашни собственици на ЦСКА. Както и настоящите, колкото и да се опитват да ни убедят, че не е така. Със сигурност тези, които ще купят мястото от държавата, ако се стигне дотам, няма да бъдат случайни хора.

Няма да бъдат случайни и тези, които ще вземат предложената за продажба част от комплекса на стадион „Раковски". От няколко години Тодор Батков обяснява как иска да вземе съоръжението и да го направи модерен европейски стадион, а сега изведнъж ще допусне някой случаен да отхапе част от него. Някак си не се връзва.

Както не се е връзва и това, че стадион „Септември", който също е в центъра на София, ще бъде пуснат на търг и предложилият най-много ще получи близо 200 декара в центъра на столицата.

Още отсега се чува, че бившият президент на Професионалната футболна лига Валентин Михов заедно с президента на „Септември" Амбукели са намерили инвеститори, които щели да запазят клуба. И неговата школа, от която между другото, са излезли доста таланти.

Най-странато обаче в цялата история призна спортният министър. Свилен Нейков сякаш изобщо не е в час за това какво си е говорил неговият началник премиерът с футболните босове. Бившият треньор по гребане разкри, че една фирма, при това доста голяма и мощна финасово, ще строи всички стадиони в София.

Това пък откъде накъде? В крайна сметка ремонтът на съоръженията още е някъде в далечно бъдеще и дотогава много неща могат да се променят. Май обаче същата тази фирма вече е определена. И съответно ще си вземе парите. И ще раздаде комисионни на тези, които са я определили.

Изобщо цялата история си намирисва отвсякъде. И прилича повече на популизъм от страна на управляващите, на които им предстоят избори. И всеки глас ще им е добре дошъл. А футболните фенове са си сериозна маса...

Oще: академик (софия)  левски  локомотив (софия)  свилен нейков  славия  софия  стадиони  тодор батков  цска 


Още от БГ футбол


Видео