Слушайте китайците! | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Слушайте китайците!

Дидро
13.12.2010, 08:08 (обновена 13.12.2010, 08:23)
Венци Стефанов

Снимка: © БГНЕС

В годината на Тигъра Венци Стефанов бе постоянно на нож с някого от Тигрите в родния футбол - Гриша Ганчев и Борислав Михайлов

Китайците са ни прочели като книга преди около 2600 години. Не е смешно, колкото и мнозина от нас да се усмихват иронично при произнасянето на думи като "хороскоп" и "астрология". Оказва се, че мъдреците от тази мистична и далечна нам култура са знаели всичко за българския футбол още преди близо 30 века.

В духа на коледните звънчета, на шега, но и с любопитство, нека разтворим дебелите книги с мъдростите им.

2010 бе година на Тигъра. Какво са казали китайците за нея: "Ще се увеличи броят на авариите, саботажите, и скандалите без причина"... Хммм, та това звучи познато! Може да се спори дали скандалите във футбола са се увеличили, но със сигурност бяха много, в повечето случаи без реална причина.

Тук започваме да прелистваме на биографиите на героите. Тигър е Гриша Ганчев (роден 1962 г.), под знака на когото мина цялата година. Любопитно е да прочетем началото на тигърския хороскоп за 2010: "Можете да правите каквото си решите - ще ви върви във всичко. Дори да се захванете с велики дела, сте защитени от съдбата от всички страни. Няма по-глупаво нещо от това да лежите на безплатно осигурената целогодишна слънчева светлина, вместо да яхнете късмета."

Как не? Гришата се окъпа в радостта от шампионска титла с безоблачен и осеян с цветя път до нея, сега положи основи на следващата... Колко жалко, че иде край на такава година, Тигри!

Тигър е Борислав Михайлов (в началото на 1963-а), а в неговите ръце са лостовете на футбола ни... Всъщност хороскопът на този зодиакален знак сочи голяма хармония и отлично взаимодействие между Тигрите през 2010 г. Гриша и Боби - да почерпите за доброто сътрудничество, както се казва...

Китайците са прозряли, че големият враг на Тигъра през неговата година е Бика (Бивол, Вол в различните тълкувания. От тези хора господарят на 2010 трябваше да се пази. Отношенията Тигър-Бик са описани като "период на междуличностни битки за надмощие".

Става интересно. Тук се явяват маститите образи на три яки бивола на родния футбол - Венци Стефанов (1949 г.), Николай Гигов и Митко Събев (и двамата родени през 1961 г.).

Венци и Гигата бяха постоянно на нож с някого от бърлогата на единия Тигър (Михайлов), а шефът на Славия проведе своя лична непримирима и колоритна словесна война и с ловешкия Тигър. Те двамата са опозицията на Михайлово-Ганчевата година във футбола. И после иди спори с китайците!

А къде са другите герои?

Тодор Батков, роден под знака на Кучето през 1958 г., сякаш изпраща нулева година. Но пък я да видим: "С Тигъра е възможно да преживеят големи приключения, но и драматична борба в името на справедливостта." Това дали има нещо общо с огромните скандали след мача в Ловеч, стигнали до лафове като този за Дивия Запад? Китайците май тоя мач са го гледали отдавна...?

Сменилият осем треньори за една година Димитър Борисов (Дракон, 1964 г.) сигурно с интерес ще прочете за изминаваща 2010 г.: "Година на бури и натиск - любими ваши стихии". Ха, това някаква ирония ли е!? Босът на ЦСКА сигурно ще вдигне наздравица за това, че тези 12 месеца се изтъркаляха мъчително до края си. То не бяха провали, трансферни грешки, войни с феновете, запори на сметки, запечатване на стадион и база.

За да излезем извън тясната кожа на "А" група, ето какво са написали мъдрите китайци за най-яркото момче на футбола ни. "Вашата песен през тази година няма да е хит. Затова не скачайте често на сцената, че в сблъсъка на гигантите, може да се разхвърчи перушина. По-добре приберете нотите под крилото и чакайте новия артистичен сезон." Това е хороскопът на Петела Димитър Бербатов, роден през 1981 г.

Един вид - Митко, не се бутай много в дербитата, вкарвай по пет на Блекбърн и два на Болтън и това си е! А и какво ще скачаш на сцената на националния, вземи се откажи...

Дотук с миналото, да надзърнем в бъдещето.

Иде 2011 година. А тя е на Заека. В нея "много неща рязко ще се изменят". Ще процъфтяват талантите и музите. След бруталната година на Тигъра, тук печелят талантливите. Това са вписали в свитъците си мъдреците.

Това май ще е годината на Славия и Локо (Сф). За Биковете се казва: "Най-после имате шанс да покажете кой лае в двора. Получавате превъзходен случай за изява. Няма и да пропуснете да се изявите, отличите и докато помахвате доволно с опашка, да си получите наградата".

Ако сте забравили, под този знак се таят Венци, Гигов и Митко Събев. При последния изявата и наградата вече изглеждат доста съмнителни, но човек никога не знае... Другите двама вероятно ще помахат с опашка за класиране в евротурнири. Това поне им е целта.

За добро или лошо Литекс и ЦСКА ги чака спокойствие. За Тигъра (Ганчев) и Дракона (Борисов) иде хармония в семейството, усмивки и идилии, но без бурни емоции.

А това във футбола може да си значи и летаргия, и липса на успехи. Може обаче да е и удовлетворение от постигнатото.

Господин Батков, вие седнете и помислете от сега. Защото китайците ви предупреждават: "През 2011 г. ще се наложи да направите равносметка на постигнатото до този момент". И за вас не пише да ви чака луда година, по-скоро спокойствие. Каквото и да значи това.

Е че то така ако е тръгнало, ние изобщо ще излъчим ли шампион другото лято?

Голяма угриженост носи хороскопът на Бербатов. "2011 година е осеяна с подводни камъни. Възможни са травми и здравословни не разположения. Като цяло годината не е ползотворна, дори напротив може да претърпите редица загуби". Внимавай, Митко! Пази се! Че ако и теб загубим за футбола ни, на феновете ще им остане само да решават кръстословици.И да четат хороскопи!

Дано да сбъркат веднъж, пустите китайци...

PS: Авторът не взима много насериозно хороскопите и зодиакалните зависимости.

Oще: борислав михайлов  венци стефанов  гриша ганчев  димитър бербатов  митко събев  николай гигов  тодор батков 


Още от БГ футбол


Видео