Сезоните минават, „титаните” в ЦСКА не поумняват | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Пернишкият „Титаник” потъва

Дидро
24.10.2011, 09:06 (обновена 25.10.2011, 13:29)
Титаните

Снимка: © Gong.bg

Сезоните минават, „титаните” не поумняват

 

Сезоните минават, само славата остава непреходна. Цитатът  е от озвучаването на видеокасетата  с филма за историята на ЦСКА „Люлка на шампиони". Да, но стана 2011 г. и перифразата  звучи: „Сезоните минават, „Титаните" не поумняват".

Казват, че само глупакът се спъва два пъти в един и същи камък. Не е ясно какъв епитет да използваме за ръководните глави  в ЦСКА, които се скъсаха да се препъват из чакъла на Борисовата градина. Или пък всичко си има логично обяснение и то няма нищо общо с желанията на привържениците за титли и слава?

Няма значение дали теориите на конспирацията имат солидна  основа. Истината е, че ЦСКА прилича  на „Титаник", а не на солиден кораб, изтъкан от титан.

След десет кръга  и разделено първо място с  Лудогорец, мозъчният тръст реши, че е време за треньорска смяна. Сърби  ги хората, вече година един и същ  човек води отбора. Не е редно  това, след като за по-малко от 3 г. „Титан"  смени 8 треньори. За целия нов век  ЦСКА има общо 18, та това си е сериозно постижение.

Радуканов си взе  багажа и напусна мястото, което  коренно промени. Преди година той стана треньор странно и необяснимо. Бе дори фигура, подходяща за ирония и усмивки. Бил преводач, шегуваха се на негов гръб. Спечели във Виена рядка за последните години победа като гост в евротурнир. Стабилизира отбора и се хареса на феновете. За ръководителите се превърна в отличния евтин вариант, докато намерят друг.

След зимната пауза  ЦСКА игра най-добрия футбол у нас, победи Левски на „Герена" и пренаписа фолклора. „Радуканов изкарал феновете на ЦСКА на почивката от стадиона, защото тренировката била закрита", бе само една от шегите на запалянковците след гръмката победа. Такива неща феновете не забравят.

Един отписан сезон  завърши с 20 000 на финала за купата, спечелването и, място в Европа и фанфари. За сравнение 8 месеца по-рано на трибуните имаше 5000 срещу ТНС в евротурнирите, викащи с пълно гърло „Вън боклуците от ЦСКА". После, срещу Рапид, хиляди опитаха линч на ръководителите пред националния стадион. През май тази година „Титан" вдигна купа, а запалянковците за първи път бяха доволни.

Пет месеца по-късно  човекът, спасил „Титан" от феновете и обществения гняв и подигравки, е изгонен. След отличен старт  на първенството и заради отпадане от евротурнирите. В последните 3 седмици  Радуканов водеше един разбит отбор. Не заради играта, не заради слаби резултати. Кризата в ЦСКА бе инспирирана  от босовете на клуба, които допуснаха  целият свят да разбере, че преговарят с други треньори за поста на Милен. Говореха под път и над път  как играта е слаба, а треньорът  не е готов. Когато се разчу, Борисов  и Иванов „дръпнаха ръчната", за да не чуят пак „Вън боклуците". Защото феновете настръхнаха - не пипайте  Радуканов! В това време отборът  бе разбит психически, половината играчи - надъхани от шефовете, че е нужна  смяна. В мача със Славия се проведе  прастарата родна игра 5 на 6, в която  съотборници в един екип играят за различни каузи. Загубата доведе до една от най-срамните декларации в историята, с която ЦСКА с половин уста подкрепи треньора си. Разбира се, че отборът невинаги играе силно. Разбира се, че Радуканов направи и грешки. Но нали затова са шефовете му - да го подкрепят и той да усеща доверие. В ЦСКА таково правило не играе. Вместо това има политика на „разделяй и владей".

Е, сега всичко им се нареди на „титаните". Ходът с Димитър Пенев е хитър опит да се излъжат феновете. Защото чичо Митко е легенда и се очаква, че никой няма да посмее да го хули. Да, но запалянковците бързо ще открият разликите. Пената няма да е треньор на този отбор. Там ще се вихрят „титаните", които явно разбират повече от футбол от специалистите, завършили треньорска школа (или каращи я в момента). И затова сега, вместо да вдигат купи, както им се услади в последните 5 месеца, ще слушат пак хорови скандирания за „боклуците" от трибуните. И то в дербито срещу Левски.

„Титаник" потъва  бавно и сезонът, който изглеждаше  начертан за титла на ЦСКА, вероятно ще завърши като миналия.  И като по-предишния. Само сценарият е друг - този път силен старт и срив след това. Преди беше слабо начало и невъзможно наваксване. Някога бе Любо, после Дочев, сега Милен. Нито един от тях „Титан" не подкрепи здраво и докрай, за да покаже, че вярва в решенията си, че следва стратегия и не се влияе от странични фактори. Кой знае? Може пък на хората от Перник да не им се иска „червените" да са шампион?

Клуб, който се управлява  от толкова неориентирани и непостоянни хора, няма как да успее. Той потъва. ЦСКА успя да задържи главата си над водата в 20 години на безумни управленски водовъртежи.

Този обаче е  направо цунами и не е ясно ще има ли сила клубът да го преживее.

 

Oще: гьоре йовановски  димитър борисов  димитър пенев  драголюб симонович  йоан андоне  милен радуканов  титан  треньор  цска 


Още от БГ футбол


Видео