Георги Петков: Не може президентът да казва кой ще играе | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Георги Петков: Не може президентът да казва кой ще играе

Ring.bg
24.01.2011, 20:49 (обновена 24.01.2011, 22:19)
Георги Петков, Левски

Снимка: © Интернет

Георги Петков призна, че е обиден на президента на Левски Тодор Батков, тъй като той е наредил вратарят да не пази повече в мачовете на тима

Как се чувстваш няколко дни след като се раздели с Левски, подписа с кипърски клуб и дори изигра един мач за новия си тим...

-Неприятно е това, което се случи. След като бях в клуба 10 години, след като съм си дал сърцето за този отбор идва един момент, в който се оказаха ненужен. Не съм предполагал, че ще се случи. Нещо повече, преди две години и половина, когато си подписвах новия договор бях убеден, че бъдещето ми е свързано с Левски. Исках да го изпълня и след това да остана на работа в клуба, защото той ми е на сърцето. С много по-големи легенди, които са дали много повече от мен за този клуб се постъпи по същия начин, бяха натирени от Левски, но не съм очаквал, че това ще се случи и с мен.

На документи се разделяш с Левски е по взаимно съгласие. Така ли е обаче в действителност?

-Аз физически се чувствам добре, здрав съм и мисля, че мога да играя още доста време. Ако не бе така по всяка вероятност нямаше да разтрогна договора си с Левски, щях да го изкарам докрай. Но на мен ми се играе затова се реших на тази стъпка.

Каза, че си тръгваш обиден. На кого? И заради какво?

-Да, обиден съм и то много. Но само на един човек, не искам да му казвам името, хората сами ще се досетят. Не съм обиден на феновете, на тях не мога да бъда обиден след подкрепата им към мен. На хората в отбора също няма защо да съм обиден. Това обаче вече е минало.

Президентът или спортния директор? Или старши треньора? Обикновено ти когато си казал „А", казваш и „Б"...

-Естествено. Ще го кажа, нека се разбере. Не може един президент да казва кой ще играе и кой няма да играе. Сами си направете сметка кой е този човек, щом не съм в отбора. Той каза: „Този футболист повече няма да играе в Левски" и така и стана.

Никой ли не те защити, не каза „Георги Петков има още какво да даде на Левски?

-Нали знаете има една фраза, запомнил съм я от една легенда на Славия - Кано Коцев - „Който плаща, той поръчва музиката".

Как прие обяснението на спортния директор Георги Иванов, който на първата пресконференция преди началото на подготовката обяви, че Георги Петков е в слаба форма и няма какво повече да даде на този отбор? Съгласен ли си с това?

-Със сигурност на Георги Иванов му е много тежко заради това което се случи с мен, но той вече е от другата страна на барикадата, той е директор. Разговаряхме два три пъти. Аз с него съм приятел и ще продължа да бъда такъв. Той в случая няма никаква вина. Само аз си знам какво ми е въпреки че го приех нормално.

Имаше ли всъщност още какво да даде Георги Петков на Левски и обяснима ли е тази ситуация от гледна точка на последната една година, в която не рядко беше обвиняван за загубите или за лошите резултати на Левски?

-Успехите се приемаха за нещо нормално. Неуспехите обаче винаги бяха свързани с името на Георги Петков. За всеки един гол, който съм получил, за загубите бях виновен и това се лансираше чрез някои медии.

Тежките моменти и грешките, които не бяхме виждали от теб започнаха в мача срещу Дебрецен. Като си сложиш ръка на сърцето, ти самият за кои от попаденията и резултатите мислиш, че имаш вина?

-Аз съм човек, който е готов винаги да си признае грешките. Не ги крия, а и всеки греши. Проблемът е, че сме в България. Пет години аз поддържах едно високо ниво, бях избиран и за най-добър вратар. Но идва един момент, в който не можеш да поддържаш това ниво. Ако го правиш значи не си за Левски, а си за някой голям отбор. Но хората не бяха свикнали. Да, срещу Дебрецен имам вина за гола. Но на мача в Унгария не съм съгласен, че двете попадения, които бяха толкова красиви, са мои. Допуснах грешки със Спортинг - за две от попаденията. Срещу Гент получих гол от далечно разстояние, за което също съм виновен. Но се създаде такава обстановка, че и от два метра да ми вкарат гол все аз бях виновен. При тази ситуация беше по-добре наистина да напусна.

Дали само грешките на терена оказаха влияние за това нареждане, за което казваш, че е имало да не пазиш повече? Носят се слухове, че си залагал на мачове на Левски, може би те са стигнали и до президента и той затова е предпочел да не пазиш?

-Това е много лесно да се провери и да се разбере, ако поиска. А и по принцип той е интелигентен човек, адвокат. Но ако го е казал е лошо. Макар че познавайки го от доста време си мисля, че може и да го каже. Така ще съм поредния футболист, който си тръгва през задната врата...

Залагаш ли на мачове, особено на тези на твоя отбор и как приемаш тези съмнения?

-Това са несериозни неща. Може ли професионален футболист и то такъв, който десет години е играл в Левски да залага на мачове на този отбор? Аз това не го приемам.

Не беше ли ти едно от нужните оправдания за някои от неуспехите на отбора?

-Винаги когато отбора падне тежко на Герена се опитват да успокоят нещата като има виновник. И най-лесно беше Гошо Петков като вратар, като най-опитен и капитан да бъде този виновник. По същия начин се постъпи с една друга легенда - Елин Топузаков.

На своя рожден ден (б.р - 15 януари) Даниел Боримиров обяви: „Гонзо е комплексиран от успехите от времето на Стоилов и Сираков и иска да изгони всеки свързан по някакъв начин с този период". Ти забелязал ли си такова нещо?

-Не искам да си го помислям, но е възможно и да е това. Тази ситуация в Левски ми е малко странна. Това не е отборът, който беше преди.

Атмосфера, колектив, спокойствие...

-Точно за това говоря. Преди време имахме не само уникален отбор, но и уникален колектив. Всеки знаеше за какво е на терена. Сега напоследък и аз не мога да си обясня какво става в този отбор.

Какво се промени след идването на Георги Иванов? Някои го сравняват с Наско Сираков...

-Не съм аз човекът, който може да ги сравнява, може би тези футболисти, които бяха привлечени още не знаят какво означава да носиш синята фланелка. Някои са чужденци, други са млади играчи от по-слаби отбори и може би им трябва време. Ние, които постигнахме онези успехи на Левски бяхме все опитни играчи, от дълго време в Левски, бяхме си дали сърцата за този отбор.

Докато беше резерва говори ли с Ясен Петров, с Георги Иванов за бъдещето си? Имаше и оферти към теб...

-Действително през лятото имаше конкретна оферта от един отбор. Разговарях с него над 10 пъти. Моето желание беше да си тръгна, исках да си опитам късмета другаде, да сменя обстановката, да търся нова предизвикателство. Ръководството обаче не сметна, че е добре да ме пусне в друг отбор и мисля, че точно от там ми тръгнаха проблемите. Въпреки това след като останах, имах желанието да се докажа, всяка една тренировка и мач съм го изигравал като финал, не съм подценявал нито един съперник или играч.

Какви бяха все пак разговорите ти с ръководството? Дори и след мача със Спортинг?

-С президента не съм говорил, може би още преди мача със Спортинг. Видях го седмица по-рано, но не сме говорили. Единственият човек, с когото контактувах бе Георги Иванов. Аз и пред него си признах, че съм сбъркал, но му казах, че и на мен ми е неприятно за тези пет гола. Но аз получих и пет гола срещу Барселона. И какво от това? И тогава ли трябваше така да се отнесат с мен? Вижте ван дер Саар. Той е на 40 години, като получи два гола трябва ли да му кажат: „Айде през страничната врата не си футболист на Манчестър Юнайтед. Съвсем друго е мисленето и отношението към футболистите.

В този ред на мисли може ли да си обиден на Георги Иванов, че не се е застъпил за теб?

-Аз съм сигурен, че той е направил опит да ме защити. Но явно не е било достатъчно.

В последно време непрекъснато се появяваха информации за интриги, за лош климат в съблекалнята. До колко те са истина?

-От доста време аз ходех на „Герена" с една единствена мисъл: да тренирам, ако ми се даде шанс да играя и да си тръгна. Това при мен никога не е било. Усещах, че отношението на тези хора не е същото. Към края на сезона вече предчувствах, че ще се разделят с мен, въпреки че до последния мач никой не беше ми казал, че повече няма да разчитат на мен. Едва след това директора ми се обади и каза, че иска да разговаря с мен.

Защо толкова много се коментираше работата на вратарите?

-По същия начин, по който постъпиха с мен, постъпиха и с треньора на вратарите Руслан Михайлов. Аз лично не съм съгласен, че заради него вратарите не са били във форма. Но трябваше да се направят някакви промени. Освободиха него, аз не пазех, не тренирах и след неговото напускане и моето изваждане от състава ситуацията при вратарите спря да се коментира.

Навеждаш ни на мисълта, че в Левски на моменти трябва да има изкупителни жертви...

-Изкупителната жертва бях аз.

А сега като те няма теб, няма го и Руслан Михайлов?

-Както се казва - да се оправят. Естествено ще следя изявите на Левски, аз на друг не съм обиден. Пожелавам успех на момчетата, дано още в първия кръг да победят в дербито с ЦСКА. Не ми се мисли ако не го направят. Тогава ситуацията ще стане страшна.

Смяташ ли че от този мач зависи битката за шампионската титла? И ще има ли сътресения ако Левски не спечели?

-Убеден съм, че ако Левски не спечели срещу ЦСКА ще има сътресения в клуба. Чувам разни неща, ще видим, Дай Боже Левски да победи.

Колко реална и постижима цел е шампионската титла?

-Определено ще е трудно. Но тази разлика за България е доста голяма. Освен това в Литекс имат добра организация, всичко в клуба е наред, имат добър треньор, добри изпълнители, няма скандали, няма напрежение между ръководство, треньор, отбор и всичко си върви по вода. И ще е доста трудно на Левски да навакса тази разлика.

Защо след силното начало Левски сякаш изпадна в някаква дупка?

-Тръгнахме страшно, водихме доста на втория в класирането. И после дойде този спад, който и аз не мога да си обясня. Сигурно мачовете в Лига Европа са се отразили по някакъв начин на представянето ни в първенството. Да не забравяме, че Литекс не участва там и вниманието им бе концентрирано само върху мачовете от България. И може би донякъде това бе причината за тази криза.

Oще: георги иванов  георги петков  левски  руслан михайлов  тодор батков  ясен петров 


Още от БГ футбол


Видео