Кога ще се научим, че 2 и 2 прави 4? | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Венцеслав Стефанов: Кога ще се научим, че 2 и 2 прави 4?

Станил Йотов, 7 дни спорт
10.05.2010, 10:25 (обновена 10.05.2010, 10:30)
Венци Стефанов

Безразборното харчене съсипва футбола, твърди президентът на Славия

- Г-н Стефанов, във футбола ни като че ли финансовата криза настъпи. Левски и ЦСКА са зле с парите, други клубове също се оплакват. Защо става така?
- Така е, понеже във футбола ни има доста хора, които не са се научили, че две и две прави четири. Не прави пет. При нас няма проблеми, понеже умеем добре да си направим сметката. Знаем и къде да си инвестираме печалбата - в школата и в базата. За мен школата на Славия например е по-важна от първия отбор. Сега ще ви призная, че тази година направих много груба грешка - не включих нито един играч от юношеския тим при мъжете, а дадох шанс на някои по-стари футболисти. От това лято обаче ще вкараме повече момчета в първия тим.
- Колко реално излиза издръжката на Славия за една година? Левски и ЦСКА харчат по 13-14 млн. лв.
- При нас сумите са по-скромни. Годишно разходите ни са между 5 и 6 млн. лв., като поне 1,5 млн. се инвестират в базата и школата. Реално мъжкият отбор се издържа с около 3 млн. лв.
- Славия е един от малкото отбори, в които никога няма оплаквания от забавяне на заплатите. Колко според вас трябва да е нормалното възнаграждение на един футболист от "А" група?
- Мисля, че между 3 и 5 хиляди лева са напълно достатъчни. Няма смисъл от повече. По-високата заплата не прави футболиста по-силен. Разбира се, има смисъл да отделиш повече пари, за да привлечеш футболист от чужбина. Но такъв, от който си сигурен, че след това ще излезеш на печалба. В Славия например такъв е случаят с двамата французи Раис Мболи и Стив Ренет. Но по принцип няма смисъл да се прахосват пари за играчи от чужбина, за които има съмнения, че след това може да бъдат продадени изгодно. Мболи и Ренет например са много големи професионалисти. Двамата тренират по час и половина допълнително, за да бъдат винаги в най-добра форма. Такъв играч си заслужава парите.
- В ЦСКА обаче се опариха от чужденци със слаби качества? Само Гранден им върши работа в момента.
- Аз по принцип не коментирам другите отбори. Само ще кажа, че не бих постъпил по такъв начин. Не виждам смисъл в цялата работа.
- Петър Александров каза наскоро - за последните 15 години във футбола ни се потрошиха много пари, а не се построи нищо. Защо?
- Първо ни държеше инерцията от 90-те години. Помните, че тогава през футбола минаха кредитни милионери. Доста отбори предпочетоха да купуват мачове и съдии, вместо да си харчат парите за по-смислени неща. И не си правеха сметката. Казваха - сега харчим, ама наесен влизаме в Шампионската лига и от там ще изкараме милиони. Да, Шампионската лига е хубаво нещо, ама не прави такава сметка. Защото най-често излиза крива.
- Очертава се клубовете от "А" група да работят занапред с по-ниски бюджети - милион, два. Какво мислите по този въпрос?
- И с тези пари може да правиш футбол. Вземете например Берое, да не би да са имали повече? Само че хората си имат хубав отбор, колектив, ето, сега спечелиха и купата. Същото е положението и с Миньор (Пк). Ако не бяха тези изстъпления на съдиите срещу Миньор, сигурно щяха да бъдат и доста по-напред в класирането. Има и друго - крайно време е да започнат да изискват банкова гаранция за участие в "А" група. Два или три милиона лева да са ти гарантирани преди сезона. Иначе виждате какво става - Ботев изпада по средата на първенството. Не мисля, че в "А" група трябва да има и зле финансирани клубове, като Своге и Мездра например. Сливен, като гледам, и те са го закъсали, търсят адвокати за кметчето. Навремето същата работа беше с Беласица. Така футбол няма да направим.
- Спортният министър Свилен Нейков обяви наскоро, че "А" група май ще играе само на пет стадиона от есента?
- За съжаление май ще стане така. Но си има изисквания на УЕФА и ние не можем да не се съобразим с тях. Само се замислете - всички стадиони в България, в това число и нашият, са строени преди 50 години! Само този в Бургас е нов. Ами кое нещо може да издържи 50 години. Проблемът е, че футболните клубове в България нямат финансов ресурс, за да строят нови. Но трябва да се търсят варианти, трябва и държавата да се намеси в този проблем. В Румъния например знаете ли какви стадиони са направили? Да не мислите, че клубовете са дали парите за тях? Държавата, общините и инвеститорите са ги построили. Ние, футболните клубове, не разполагаме с толкова пари, че да изградим нови стадиони. А реално не са нужни много пари. За 10-15 млн. евро се прави един чудесен стадион с 10 000 места, каквито са в Швейцария. А при нас всичко се руши. И най-лошото е, че не виждам светъл лъч в тунела.

Oще: венцислав стефанов  славия 


Още от БГ футбол


Видео