Димитър Пенев: ЦСКА тръгва сериозно напред | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Димитър Пенев: ЦСКА тръгва сериозно напред


15.01.2010, 07:00 (обновена 15.01.2010, 07:09)
Димитър Пенев

Снимка: © Бгнес

Димитър Пенев ефектен, както винаги

Димитър Пенев говори пред журналисти след церемонията по награждаването за "Футболист на годината" в четвъртък вечер.

 Г-н Пенев, какво мислите за смяната на Любослав Пенев на треньорския пост в ЦСКА?

 Аз не мога да коментирам. Това е решение на ръководството. То дава своята оценка, така както вие журналистите я давате, както феновете я дават. Аз не мога да дам оценка. В Любо има потенциал, той няма да се откаже от треньорството. Аз винаги съм казвал, че колелото се върти. Ето например той ме замести в ЦСКА преди година, но това е нормално в нашата професия. Преди време пък бях освободен от Любо и Емо, но това са нормални неща от професията. Във футбола има строги правила, които трябва да се спазват. Пак казвам, че Любо няма да се откаже от треньорството, както няма да го направят и Стоичков и Краси Балъков.

Не мислите ли, че Любослав Пенев не получи достатъчно време, за да се докаже в ЦСКА?

 Това е решението на ръководството. Не мога да го коментирам.

Любослав Пенев търсил ли ви еза съвет?

 Не, не. Никога не го е правил. Той си знае работата. Срещали сме се, поздравявали сме се и нищо повече. Съвети не ми е искал и не съм му давал такива.

Какво очаквате да стане в ЦСКА от тук нататък?

Чакаме новия треньор, който ще пристигне вдругиден и тогава ще коментираме. Това, което вие знаете, го знам и аз. ЦСКА обаче тръгва сериозно напред. Днес бях на тренировката, всичко в отбора е наред.

Има ли вероятност  ако Миодраг Йешич  не се завърне в ЦСКА вие да поемете тима?

По принцип няма проблем от моя страна. Последния път знаете какво стана. Говореше се, че ЦСКА ще изпада във "В" група, моментът бе напечен и аз поех отбора. Взехме Суперкупата. После ме освободиха, аз не се разсърдих.

Има ли опасност от сръбска инвазия в ЦСКА покрай идването на Миодраг Йешич?

Не, селекцията приключи горе-долу. Президентът ни се занимава с тези въпроси, но и аз съм запознат с някои неща. В ЦСКА има добър състав. Големият треньор трябва да направи така, че в тима да има конкуренция. Трябват ти поне 16 равностойни, силни футболисти, за да имаш силен отбор. В Левски и ЦСКА, а и в Литекс, Славия, Черноморец - те са 5-6 отбора, трябва да имат играчи, които да са готови да изиграят  поне 10 мача на топниво. Ако не стане, нека сами футболисти пуснат молби да си намалят заплатите. Това е.

Какво е мнението Ви за сръбските треньори? У нас те понякога идват на рояци.

Работил съм в чужбина. В Кувейт, в Китай и т.н. За разлика от нас сърбите са много единни и имат подкрепа от местните специалисти. Ако върнем 30-40 години назад, ще видим, че имахме по 80 треньора в Азия, а сега нямаме трима и половина. Ние българите сме Далечния Изток. Едно време, когато ЦСКА бе Средец, с Браун коментирахме, кога ще взимат Емо, Любо и Ицо. Говореше се за Байер Леверкузен. Ние им казахме, че искаме 3 милиона. Той каза, че за три милиона ще купят цели 2 отбора от Унгария и Австрия (смее се).

Като стана дума за Стоичков. Чувате ли се с него?

Уважавам се с всички. Чуваме се. Миналата седмица беше на "Червено знаме", видяхме се.

Вие налагахте една цяла вълна млади таланти в ЦСКА, но Любо Пенев отпрати голяма част от тях от отбора.

Той искаше те да се обиграят, а и по едно време се получи много голяма група от играчи. Наравно с това искаше да даде шанс на чужденците. Яд ме е много, че Кристиян Узунов вместо да е в ЦСКА отиде в Кипър при Спас. Бих искал да видя Сашко Тонев пак с червената фланелка.

Как ще коментирате поведението в последно време на Иван Караджов и Иван Иванов?

Спокойно, момчетата са кадърни и ще получат шанс. Такива неща са ставали и преди. Всеки допуска грешки. Старата песен на нов глас. Просто преди кръчмите бяха по Раковска, а сега са малко повече на брой.

На фона на младите кадри на ЦСКА как Ви се струват Панку и Петре?

Във футбола няма млади и стари, а такива, които умеят да играят добре и такива, които не умеят. Това е истината. Ако в ЦСКА и Левски не направиш поне 10 силни мача за един сезон, каква работа имаш там?

Вие например преди година не дадохте шанс на Пиетробон в ЦСКА.

Не че не съм му дал шанс. Просто той не бе готов за ЦСКА.

Павел Виданов при Вас показваше добра форма, но при Любо Пенев я загуби.

Не знам защо е така. Може би, защото той си пада малко философче (смее се).

ЦСКА има ли сили за титлата?

 Е, титлата. Все титлата искате. Да кажем, че ЦСКА тръгва силно напред. Но шанс за титлата има.

Ще се класира ли националният ни тим за Евро 2012?

О, много ще е тежко. Но пък е крайно време. Трябва да вземем пример от премиера, който бе в Йерусалим, и да хвърлим големи молитви за класиране. Така ще се получи.

Как може да се получат нещата?

С дисциплина. Няма по-важно. Вижте сега какво е времето. Децата на 10-годишна възраст си играят с джиесемите, после на 12 години почват да смучат здраво джобовете на родителите си, а на 16-17 са с по три гаджета и една сериозна приятелка. Това трябва да се промени.

Кажете две думи за приза на Бербатов за Футболист № 1 на България?

Бербатов си е Бербатов. Но в последните години все едни и същи са фаворитите. Трябва да се направи някакво разделение и да се въведат нови категории, за да е по-интересно.

По-рано същия ден Димитър Пенев на старта на подготовката на ЦСКА за пролетния полусезон.                               

 Г-н Пенев, какво мислите за смяната на треньора на ЦСКА?

Смятам че, виждате и в Европа - когато има решение на ръководството, трябва да се спазва и това е. И при добри резултати има промяна. Това всичко е в интерес на клуба. Стига да се запазва доброто поведение, доброто име на най-добрия клуб в Балканите, да не говорим и в Европа (б.а. - горе-долу преди година Пената каза дословно следното: "ЦСКА е световноизвестен клуб в света, да не говорим и в Европа). ЦСКА е името.

Закъсня ли тази смяна?

Не мога да коментирам сега. Рано ли е или не, съвсем нормално e.

Разбрахме от изпълнителния директор Венцислав Живков, че ставате главен селекционер на ЦСКА?

И това не мога да го коментирам. Аз с ръководството се виждам още преди напускането на Любо. Конкретно не мога да ви кажа дали ще стана главен мениджър или не. Шефовете на ЦСКА ще кажат най-добре.

Какво е мнението ви за новия треньор на отбора Миодраг Йешич?

С Йешич сме добри приятели и колеги. Като дойде, ще седнем, ще поговорим. Ще му помагаме с каквото можем. В името на ЦСКА и доброто на клуба.

Смятате ли, че ЦСКА има сили да стане шампион през този сезон?

Ще стане. Всички го искаме силно. ЦСКА е име и продължава да бъде име. Пълен напред към титлата. За нас няма друг избор, освен първото място.

Oще: димитър пенев  футболист на годината  цска 


Още от БГ футбол


Видео