"Инцидентът на дербито е част от ширещия се терор" | sportcafe.bg
Sportcafe logo

"Инцидентът на дербито е част от ширещия се терор"

Sportcafe
19.04.2018, 13:13 (обновена 19.04.2018, 13:24)
полиция, полицейска кола, полицаи, полицай, издирване, престъпление

"В цял свят задействането на самоделно взривно устройство на многолюдно място се приема за тероризъм", пишат от синдиката.

Най-големият полицейски синдикат - Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР), иска спешни мерки за защита на служителите на реда.

В писмо до медиите синдикатите изразяват тревогата си от "трайната тенденция за увеличаване на броя на пострадалите полицаи в резултат на умишлени действия на граждани срещу тях и грубо незачитане на законовите норми".

Организацията изразява пълната си подкрепа и съпричастност към служителката на МВР, която изпълнявайки служебните си задължения, получи тежки наранявания по време на мача между отборите на ЦСКА и Левски. По време на срещата, завършила 2:2, полицай беше ранен заради хвърлена бомбичка.

В резултат 24-годишната жена претърпя спешна операция, но все още не се знае дали ще запази напълно зрението с едното си око. От МВР съобщиха, че са задържани 40 души, стояли близо до предполагаемото място в сектор Б, откъдето е хвърлена бомбичката. Търсенето на извършителя обаче продължава.

"Тези мерки са необходими и изключително спешни не само защото ще защитят живота на полицейските служители, но и защото българските граждани очакват да имат полиция, която има реални права и защита и може да действа в рискови ситуации така, че да гарантира тяхната сигурност и безопасност. Подобна реакция може да бъде очаквана и удовлетворена само и единствено от представители на органите на реда, чиято неприкосновеност като представители на държавата е гарантирана", се казва в писмото на полицейския синдикат.

Те подчертават. че "подобни действия са удар не само върху авторитета на МВР, но и резултат от много проведени във времето неуспешни политики и реформи, които са имали за цел да се защитят правата на гражданите и не са предвиждали защита на правата и живота на полицаите". Посочват, че за да се промени това, е необходима само политическа воля, и ще настояват за нея с всички позволени средства.

"В цял свят задействането на самоделно взривно устройство на многолюдно място се приема за тероризъм. И ако в конкретния случай очевидно хулиганските подбуди не ни позволяват да определим деянието като терористичен акт, то категорично може да се каже, че подобни прояви са част от ширещ се по стадиони и улици терор. Насочен не срещу конкретна жертва като пострадалата ни колежка. Насочен срещу закона, морала, срещу цялото общество. Срещу този терор обществото и институциите трябва да са единни", завършват синдикатите.

Oще: мвр  ранен полицай  синдикат  терор 


Още от БГ футбол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

2 explorer | 19.04.201817:55

@#1, нали си даваш сметка, че става дума за служители на реда, а не за шерифи от времето на Дивия Запад? Те имат правомощия в рамките на закона, ако ги превишат, вече действат в нарушение и стават обект на правоприлагащата система.
Не че са света вода ненапита. Пародията е че се жалваме от липсата на адекватни или наличието на неадекватни правила, докато в същото време никой не се е засилил да ги спазва Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.09.2011, 15:49

1 Klient | 19.04.201813:37

""Най-големият полицейски синдикат - Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР), иска спешни мерки за защита на служителите на реда""

Служителите на реда ако не могат да защитят себе си какво да очакваме когато се налага да защитят Гражданина Х !?! Изненадан
   

оценка

+1 -0


Видео