Стилиян Петров: Лотар ни донесе увереност | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Стилиян Петров: Лотар ни донесе увереност

lematin.ch
25.03.2011, 21:34 (обновена 26.03.2011, 18:39)
Стилиян Петров

Снимка: © БГНЕС

Стилиян Петров се определя като добър отборен играч, който става все по-добър с годините и с опита от трудните моменти в кариерата му

В събота вие ще чествате своя мач 100 в националния отбор. Какво е за вас този мач?

- Ако се бях оттеглил - защото във футбола никога не се знае, може би щях да изпитам най-голямата гордост в кариерата си. Да изиграеш сто мача за националния отбор на своята страна е голяма чест, защото малко играчи успяват да го направят и защото това представлява една корона на положените усилия през годините. Мисля, че когато остарея ще ми бъде приятно да прелиствам и прелиствам тази статистика. . .

Ако хвърлим един поглед към миналото - кои бяха козовете, които ви издигнаха толкова високо?

- Любовта към играта. Очевидно аз не съм най-талантливият, но аз имам голямо сърце, имам постоянно желание да се усъвършенствам и да доставям удоволствие на запалянковците. Мисля, че съм добър отборен играч, може би още по-добър с годините и с опита от трудните моменти през кариерата ми.

Един опит, който се опитвате да предадете на младите?

- Опитвам се да комуникирам, да давам съвети, но трябва да ви призная, че младите играчи не са особено възприемчиви. Днес констатирам, че много от младите надежди са обхванати, бих казал и замъглени, от идеята за бърза слава и забравят да учат фундаменталните неща във футбола. Те минават по лесната страна на удоволствието от играта, но след това се губят в трудни ситуации. Мисля, че моята продължителна кариера е резултат на факта, че аз създавах и оценявах всеки етап от моя живот като футболист.

Мачът с Швейцария е първият домакински мач на селекционера Лотар Матеус. Какво вече Матеус донесе на българския национален отбор?

- Лотар ни донесе увереност. Вие знаете, че в България е нормално да се критикува или да се оплакваме. Това е почти част от националната култура. Когато един треньор е назначен, или един отбор е направен, веднага започват да се търсят грешки или пропуски. Лотар действа по обратния начин. Той държи на концентрацията и дисциплината, той успява да ни накара да вярваме в своите шансове, дори и ако сме с по-малко качества от съперника. Като доказателство ще ви дам нашата победа в Кардиф, където ние показахме повече "боен дух" от уелсците.

България имаше ли нужда от тази дисциплина и строгост?

- О, да. Добре, аз не бих казал, че в миналото царуваше анархия, далече съм от това. Нашите усилия обаче бяха дезорганизирани. При Лотар всички слушат и мълчат, гледаме се в очите. Лотар ни предаде своя манталитет, своята страст за победа. Мисля, че след кратко време това ще бъде добре за много играчи.

Бербатов се оттегли, Мартин Петров е наказан, вие сте последната "звезда" под националния флаг. Не е ли малко трудно?

- Нещата са сложни. Защото когато вие успявате, публиката очаква много. Днес погледите са обърнати към мен. Но аз обичам да нося отговорност и именно заради това промених решението си да престана да играя в националния отбор. Но наказанието на Мартин идва в много лош момент, като се има предвив важността на мача с Швейцария. Колкото до Бербатов, това е голяма мъка - да се лишим от играч от неговата класа. Когато сме с Петров и Бербатов, нашите съперници играят по друг начин, защото трябва да ги пазят. Швейцария няма да има този проблем, това е ясно. Но ние ще компенсираме тяхното отсъствие с голямо желание.

Мислили ли сте да промените решението на Бербатов, ако отново имате шансове за класиране за Евро?

- Димитър е мой приятел и аз знам много добре защо той взе това решение. Това решение е неотменимо.

Вие не сте титуляр в четири мача на Астън Вила, не се ли страхувате, че губите игрови ритъм?

- Не, не мисля. Но наистина ситуацията е деликатна. Никой не обича да седи на резервната скамейка, особено ако години сте писали историята на един клуб. Моето желание за игра остава непокътнато и аз ще се боря да убедя мениджъра да ме поставя в отбора и да помогна на клуба да се спаси от изпадане.

Една дума за съперника, кои играчи познавате?

- Аз съм играл много пъти срещу Фрай и Якин, това са две ярки индивидуалности, които веднага ми идват в ума. Но Швейцария може да разчита много на един млад и талантлив нападател, който ме е впечатлил много. Дердийок. Освен това отборът на Швейцария е известен със своята дисциплина в защита и с колективната си игра. Мачът в събота е един финал, един равен резултат ще бъде синоним за елиминиране и на двата отбора. Мисля, че зрителите ще изпитат удоволствие.

Oще: астън вила  българия  димитър бербатов  лотар матеус  стилиян петров  швейцария 


Още от БГ футбол


Видео