Венцислав Живков: Заплатата на Пенев беше ненормално висока | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Венцислав Живков: Заплатата на Пенев беше ненормално висока


15.01.2010, 07:20 (обновена 15.01.2010, 07:28)
Венцислав Живков

Снимка: © Бгнес

Клубът предложи на досегашния треньор Любослав Пенев намаление на заплатата, което той отказа. Заплатата на Любослав Пенев бе ненормално висока 50 000 лв.

Г-н Живков, кой ще води ЦСКА през новия сезон?

Всичко е напълно ясно. Новият ни треньор се казва Миодраг Йешич. Очакваме той да пристигне в България и да започне работа в клуба. Събрахме се ръководството и взехме решение да се разделим с Любослев Пенев. Помощник на Йешич ще бъде Адалберт Зафиров, който беше треньор на дублиращия отбор, а след това водеше един от тимовете в школата на клуба. Новият треньор ще доведе със себе си още двама свои помощници, които да отговарят за кондиционната подготовка и тази на вратарите.

Г-н Живков, защо бе сменен Любослав Пенев?

Клубът предложи на досегашния треньор Любослав Пенев намаление на заплатата, което той отказа. Заплатата на Любослав Пенев бе ненормално висока 50 000 лв. Предложението за намаляване на бе съвсем разумно, все пак сме втори. Взимаше тези пари, а сме втори. Не сме лидери в първенството, а изоставаме на 4 точки от Литекс. Искахме да се разберем, но не стана. Щеше да си вземе тези пари от месечните възнаграждения във вид на бонуси, ако спечели титлата и купата. Щеше да вземе значителна премия и при евентуално влизане в групите на Шампионската лига. Предложението на г-н Димитър Борисов беше много разумно и щедро. Не знам защо Пенев не се съгласи. Трябваше да прояви малко повече разбиране. Яд ме е, че не го направи. Казах му го в очите.

Значи ли това, че хонорарът на новия старши треньор Миодраг Йешич е по-нисък?

Той каза, че парите не го интересуват. В личен разговор с мен каза, че иска да работи с ЦСКА и иска да стане шампион. Парите ги оставя на заден план. Заплатата му ще бъде далеч по-разумна. В размер на 7-8 хиляди евро.

Футболистите говориха ли с вас за освобождаването на Пенев?

 Може би обсъждат помежду си треньорската рокада, но никой от тях не е говорил с мен на тази тема. Няма никакви въпроси. Нормално е и да няма такива, защото тези решения ги взима надзорният съвет, а не те. Твърди сме в позицията си, крачка назад няма да правим. Дано успеем в това ново начинание.

Какво ще правите с неустойката по договора на досегашния треньор?

Ние приехме оставката на Пенев от 7 ноември . На документ е записано, че той ще остане треньор до началото на зимната подготовка. Оставаха още няколко мача до края на есенния полусезон и заради това не приехме оставката му още тогава. Целта беше да не се нагнетява напрежение в отбора, предстояха още два мача в Лига Европа. Лично аз още тогава уведомих Любо за този протокол. Той беше наясно, че си тръгва в началото на новата година. Само хубави думи мога да кажа за господин Пенев. Той е голям спортист, изяви се като добър треньор, постигна достатъчно много резултати. Разделихме се като приятели. Пожелах му да продължи да се развива в треньорската кариера. Разговорите с него бяха на много възпитано и културно ниво.

Дължите ли някакви пари на Любослав Пенев?

Да. Имаме да му изплатим една заплата, тази за декември. Тя ще му бъде дадена в най-скоро време и се разделяме с него по взаимно съгласие. Това е най-добре за клуба, за мен лично. Нищо че Любо ми е приятел. Вярвам, че всичко в клуба ще бъде наред занапред. Не мисля, че е нужно той да иска неустойка по договора.

Ще говорите ли и с футболистите за евентуално намаляване на техните заплати?

Няма как да не предприемем този ход. С това, което се показва като игра, е невъзможно играчите да взимат такива големи суми за месечни възнагреждения. Дано ни разберат. Заплатите в ЦСКА са ненормално високи и трябва да се направи нещо по този въпрос.

Кога ще пристигне Миодраг Йешич в България?

Очакваме Йешич в София в четвъртък вечер или петък.

Изяснени ли са всички детайли около неговия договор?

Първо ще изчакаме да дойде в София, след което ще бъдат проведени финални разговори.

Какви са целите пред новия треньор и отбора за пролетния полусезон?

Йешич пое ангажимент да вземе купата и да станем шампиони. Ако не изпълни тези задачи, ще си отиде през лятото. ЦСКА трябва да бъде шампион, друга алтернатива няма.

Кажете нещо повече за хода на селекцията.

Знам, че в ЦСКА ще дойдат доста нови футболисти. Добре дошли са, защото са наши цели. Знаете обаче, че аз обичам да говоря с факти.

Има ли конкретни оферти за футболисти на ЦСКА?

Интерес към нашите играчи не липсва. Има сериозни запитвания към 10-12 играчи. На този етап обаче не смятам да назовавам техните имена, тъй като така по всяка вероятност трансферите им ще се провалят. Всички знаем как е в България. Веднага ще се намерят хора, които ще звънят по клубовете, за да разправят колко слаб е този или онзи футболист. Дано успеем да продадем някой футболист. ЦСКА няма да спира никого за трансфер зад граница.

А кого от преотстъпените ще си върнете на "Армията"?

Съществува вероятност да вземем с нас на подготовката Александър Тонев. Това в момента се обмисля от треньорите ни.

Oще: венцислав живков  цска 


Още от БГ футбол


Видео