Мъри: Нека бъдат съдени тези, които фалираха Левски | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Мъри: Нека бъдат съдени тези, които фалираха Левски

Sportcafe
28.03.2017, 17:35 (обновена 28.03.2017, 17:45)
станимир стоилов

Снимка: © Getty Images

Станимир Стоилов със силна позиция за скандала в клуба

Станимир Стоилов излезе с позиция в отворено писмо до БТА след съобщението на управата на Левски, че ще отнесе до съда казуса с финансовите претенции на специалиста към клуба:

"Уважаеми левскари!

По повод информацията, че ръководството на ПФК Левски е решило да ме покани в съда за решаване на казуса "Станимир Стоилов клати лиценза на Левски", заявявам следното:

През годините заради професията ми се е налагало да бъда спортен съперник на ПФК Левски. Но като привърженик на сините не мога да бъда противник в съда на ПФК Левски.

Категорично декларирам, че нямам намерение лично да се явявам в съда. Не се чувствам виновен, че искам след повече от десет години честно и почтено заработени пари. Ако това е престъпление, признавам се за виновен. Нека бъдат оневинени тези, които за близо десетилетие фалираха ПФК Левски спортно-технически и финансово, плащайки добри комисионни и заплати. На практика ръководството на клуба ще съди себе си за документ издаден, подпечатан с печата и подписан от директор на клуба.

На фона на информацията и изявленията на отговорни фактори за тежкото финансово състояние в ПФК Левски, е странно, че ще бъдат изхарчени средства за водене на съдебно дело. Ще бъда доволен, ако ПФК Левски спечели. А решението беше много лесно, стига в многобройните разговори с ръководители на ПФК Левски по темата, да ми беше казано, че на този етап в клуба нямат възможности за решаване на проблема.

Ако съдът присъди делото в моя полза, средствата ще бъдат дадени за детски и левскарски каузи. Разбра се колко полезно е в ръководството на клуба да има представители на запалянковците на Левски. Те публично разказаха хронологията и категорично застанаха на страната на истината. По този начин дадоха възможност на многобройната левскарска общност да бъде информирана и да "прочете" много точно казуса.

В заключение, уважаеми левскари, дали някога ще се върна на Герена като професионалист никой не знае. Но като фен ще съм там и докато дишам ще бъда най-големият враг на всеки ръководител на ПФК Левски, който го управлява с лъжа, измама и манипулации. Не трябва да търпим това да се случва с клуба ни, носещ името на човека, който е символ за честност и безкористност", заявява Стоилов в официалната си позиция за случая.

Ето и въпросната позиция на фенските организации на Левски Тръст "Синя България" и Национален клуб на привържениците

"Във връзка с разпространената от медиите информация на тема „Мъри Стоилов клати лиценза на Левски”, Тръст „Синя България” и Национален клуб на привържениците на Левски (НКП) са длъжни да уточнят фактологията по случая пред левскарската общност в качеството си на бивши членове на УС на ПФК Левски АД по времето, когато е сключено въпросното споразумение.

След предложението на част от мажоритарните собственици на Левски за смяна на старши треньора Стойчо Стоев през пролетта на 2016 г., Тръст „Синя България” и НКП декларираха пред Управителния съвет, че ще блокират всяка треньорска рокада, която не е обоснована с дългосрочна стратегия и програма.

След срещи със Стойчо Стоев, тогавашния спортен директор Георги Иванов и председателя на УС Иво Тонев, Тръст „Синя България” и НКП решиха да подкрепят смяната на Стоев, но декларираха желанието си треньорският пост на Левски да бъде предложен на Станимир Стоилов, който да представи дългосрочна програма за развитието на Левски.

След разговори между Станимир Стоилов и представители на УС беше уточнено, че треньорът е готов да започне преговори в Левски, когато няма действащ договор с друг клуб и стига да бъде изчистени трупаните с времето дължими суми към него за класирането на Левски в Шампионска лига по начин, предложен от ръководството на клуба.

По предложение на Иво Тонев беше сключено споразумение между ПФК Левски АД и Станимир Стоилов за разсрочване на дължимите суми във времето, така че да не обременяват текущия бюджет на клуба.

Тъй като Станимир Стоилов имаше и все още има професионален договор с казахстанския Астана, на треньорския пост на Левски беше назначен Люпко Петрович с идеята да изгради гръбнака на тима до момент, в който да бъде поет от Станимир Стоилов, и да обучи млади треньори, които да бъдат част от бъдещия екип.

В многократни разговори с Тръст „Синя България” и НКП Станимир Стоилов е декларирал винаги, че смята да дари дължимите му от ПФК Левски АД суми за различни левскарски каузи, като се започне от стогодишния юбилей през май 2014 г. Учудени сме, че това изплащане все още не е завършено, независимо че всички собственици през периода са декларирали желанието си да ангажират Станимир Стоилов на треньорския пост в клуба.

На среща с феновете на Левски в зала „Универсиада” изпълнителният директор на Левски Красимир Иванов декларира, че няма нещо, което застрашава лиценза на клуба (на въпрос, поставен от тръста), независимо че е бил наясно със задължението на ПФК Левски АД към Станимир Стоилов, което в случая се явява поредна лъжа.

Междувременно ПФК Левски АД продаде името на стадион „Георги Аспарухов” и предпочете с първия транш от 7 милиона лева да се разплати с бивши собственици и техни фирми, вместо да изчисти минимални на този фон задължения към легендарен треньор, донесъл първото класиране на български отбор в Шампионска лига.

Тръст „Синя България” и НКП нееднократно са заявявали категоричното си несъгласие да бъде петнено с целенасочени медийни публикации или търгувано името на легенди на клуба."

Oще: даниел боримиров  левски  лиценз  люпко петрович  мъри стоилов  нкп  спас русев  станимир стоилов  стаойчо стоев  съд  тръст синя българия  фалит  фенове 


Още от БГ футбол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео