Сънотворният Мондиал | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Сънотворният Мондиал

Павлин Неновски
17.06.2010, 10:16 (обновена 17.06.2010, 23:40)
Джабулани

Снимка: © БГНЕС

Футболистите в ЮАР се борят с "Джабулани" като Димитър Пенев с думите

Това световно първенство, което тече в ЮАР, наистина се превръща в нещо уникално, невиждано, незапомнено. Съвсем нямам предвид факта, че за първи път най-значимото футболно събитие на планетата се провежда на Черния континент, като това само по себе си му придава по-екзотичен привкус.

Сигурен съм, че не един и два пъти сте правили широки прозявки, придремвали и дълбоко заспивали, докато гледате как големи и не толкова големи футболисти се борят с "Джабулани"-то като любимият на цял народ Димитър Пенев с изреченията, а по същото време от трибуните да прииждат към слуховите ви апаратчета звуци, наподобяващи многомилионно нашествие на пчели. А и ако сте обърнали по някоя и друга бутилка с бира преди това, несъмнено дрямката бързо ви е спохождала...

Почти всички национални отбори, съставящи настоящия световния елит, се постараха да спукат кривата топка на "Адидас", която направи не един и двама вратари за смях. Това доведе до рекордно ниска резултатност за първи кръг на такъв форум - 25 попадения в 16 двубоя, или средно под 1,6 гола на мач.

Със сигурност не е новина, че пълната със звезди, но и с калпав на селекционер Франция, не можа да вкара гол. Нито пък, че за n-ти път вратар дъни Англия по най-левашкия начин. Кой е бил изненадан и от бавнонабиращата по традиция инерция Италия?

Приятните изненади след първите мачове в групите бяха точно две - Германия и Швейцария. За първите думата "изненада" има смисъл единствено що се отнася до играта, но в никакъв случай не на резултата. Продукцията на Бундестима ярко блесна пред откровено слабата игра на останалите грандове. Опростен футбол, премерени като по учебник и с немска точност подавания, безупречно разположение на всеки един футболист по терена, създаване на една дузина голови възможности и всичко това гарнирано с четири попадения в мрежата на все пак не толкова слабия тим на Австралия.

Винаги съм се чудил как преди всяко световно или европейско Германия е била вадена от челните места на фаворитите за трофея от специалисти, букмейкъри и фенове. Готов съм да се обзаложа с всеки, че Бундестимът спокойно може да се нареди сред първите четири на планетата след няколко седмици. А защо да не постигне и нещо повече?

Нелош футбол показаха и аржентинците срещу бившата африканска сила Нигерия. Но и все още остава съмнението за голямо представяне на "гаучосите", като проблемите в защита и в нападение продължават да тормозят и без това пълната с какво ли не глава на вечно подскачащия край тъчлинията Марадона.

Големите фаворити Бразилия и Испания стартираха някак си аристократично, надявайки се съперниците им да развеят рано-рано бялото знаме. "Селесао" се измъчи почти цял час срещу даващите сърце, душа и сълзи за своя вожд Ким Чен Ир севернокорейски симпатяги, а еврошампионът получи изненадващ и поучителен урок от бъдещия ни съперник в европейските квалификации Швейцария.

Резерви в играта остават и за страни с амбиции като Холандия, Португалия, САЩ, Мексико и Сърбия, като последните са на път по типично балкански маниер да си стегнат бързо-бързо куфарите и да останат в сянката на "братята" си словенци...

Въпреки критиките, които търпят организаторите на Мондиала, смело мога да кажа, че в един компонент слагат всички европейски, южно и северноамерикански, и азиатски колеги в малкия си джоб - прякото отразяване на срещите, по-специално излъчването на повторенията на ключовите събития. Толкова детайлно показване на ситуация, в комбинация с перфектна скорост на каданс, при това поднесена броени секунди, след като се е случила, историята на телевизионното излъчване на футболни двубои не помни. И абсолютно нищо не остава скрито, за което палци високо горе!

Анализът след първата обиколка по групите може да бъде сведен до това - безличен и сънотворен футбол, скандална топка, разхождащ се нагоре-надолу по нервната ни система шум от вувузелите, който нямаше да е зле поне да заглушаваше словесните залпове, изстрелващи се от ефира на любимата ни държавна телевизия от не по-малко любимите ни коментатори. В тази връзка за едно може би ще бъда благодарен на БНТ1 - твърде голям е шансът да науча немския език покрай първенството в ЮАР. В Германия поне държавните им телевизии са наистина телевизии... а и са държавни!

Oще: адидас джабулани  бнт  вувузела  мондиал 2010  юар 


Още от БГ футбол


Видео